To najdôležitejšie z Ukrajiny: Nad Kyjevom počuť výbuchy

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Nad Kyjevom počuť výbuchy

Kyjev 4. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP, telegram)

Aktualizované 4. mája 2023 20:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina odmietla spojitosť s údajným útokom dronov na Kremeľ
Na snímke kupola Senátneho paláca v Moskve

 

Reklama

19:41 – Vitalij Kličko informuje o výbuchu a požiari v Solomenskom okrese hlavného mesta.

“Pravdepodobne tam dopadli trosky bezpilotného lietadla. Na miesto smerujú všetky služby,” napísal starosta.

Reklama

 

19:40 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že nad Kyjevom bol zostrelený dron.

 

 

Reklama

19:26 – Dnes došlo k ukrajinskému útoku v Pavlovke (pri Ugledare). Bojový prieskum. Ukrajincom sa nepodarilo preraziť.

Ukrajinské ozbrojené sily sondujú ruskú obranu, už sú aktívnejšie ako predtým. Nebudeme hovoriť, že ide o ofenzívu.

 

19:25 – Kyjevská mestská vojenská správa informuje o operáciách protivzdušnej obrany v Kyjeve.

 

Reklama

19:20 – Ukrajinské médiá uvádzajú, že výbuchy v Kyjeve neutíchajú už viac ako desať minút.

 

19:00 – Poľsko sa bojí pomsty Ruska za Nord Stream – takto vysvetľuje energetický expert Igor Juškov, prečo sa Varšava rozhodla vojensky chrániť plynovod Baltic Pipe.

“Rozhodnutie Poľska je skôr politickým krokom. Vo svojej príbrežnej oblasti – 12 míľovej ekonomickej zóne od pobrežia, ktorá je podľa Dohovoru OSN o morskom práve hranicou štátu – mala krajina už predtým právo chrániť svoje územie, potápať lode,” povedal pre noviny VZGLJAD.

“Poľsko nemá právo rozširovať svoje právne predpisy na územie iných krajín alebo medzinárodné vody. Tam neexistuje žiadna suverenita,” zdôraznil Juškov.

Expert sa domnieva, že prijatím takéhoto zákona sa Varšava stavia do pozície: “Sú tu otázky na samotné Poľsko. Možno bola Varšava vykonávateľom teroristického útoku, a preto sa bojí, že sa Rusko pomstí a vyhodí do vzduchu Baltské potrubie?

Kroky Poľska nebudú mať žiadny vplyv na trh s plynom, povedal Juškov.

 

18:35 – Existujú správy o pokuse o ofenzívu nepriateľa smerom na Ugledarské dače, z ktorých niektoré sú stále v rukách ruských bojovníkov, ako aj na dediny Nikolskoje a Pavlovka.

vojna
Miesta pokusu o ofenzívu

18:20 – Dron bol zničený v blízkosti letiska Belbek v Sevastopole, pričom nedošlo k žiadnym škodám, napísal na svojom kanáli Telegram šéf mesta Michail Razvozžajev.

Reklama

“Ďalší útok na Sevastopol. Okolo 19:00 sily protivzdušnej obrany zničili bezpilotné lietadlo v blízkosti letiska Belbek. Žiadne objekty neboli poškodené. Situácia je pod kontrolou,” napísal.

 

18:00 – V Kyjeve začal fungovať izraelský systém včasného varovania pred raketovými útokmi.

Uviedol to ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevgenij Kornijčuk, informoval denník The Jerusalem Post.

“Ukrajina požiadala Izrael o systém včasného varovania pred raketovými útokmi po tom, ako Rusko minulý rok zaútočilo. Predchádzajúca vláda tento systém Ukrajine prisľúbila, ale veľvyslanec upozornil na osobnú angažovanosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý zabezpečil rýchle dokončenie projektu,” uvádza sa v článku.

Reklama

Veľvyslanec dúfa, že varovný systém bude rýchlo dokončený a že bude nainštalovaný aj vo všetkých veľkých ukrajinských mestách.

Systém identifikuje rakety a strely všetkých druhov a projektuje, kam dopadnú, aby sa zúžil okruh, v ktorom môžu byť obyvatelia ohrození. Vypočíta tiež, ako dlho musia ľudia v oblasti hľadať úkryt.

“Je to veľmi dôležité pre našu civilnú a vojenskú infraštruktúru. Je to zariadenie, ktoré nám umožní zachrániť životy,” dodal veľvyslanec.

 

17:50 – Ukrajina plánuje znížiť vekovú hranicu brancov z 27 na 25 rokov – Ministerstvo obrany Ukrajiny

Reklama

 

17:40 – Hlavné udalosti z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Bachmut a Marinka sú v epicentre bojov.

2. V smeroch bolo odrazených približne 50 útokov:

– Limansk – v oblasti pri juhozápadnom okraji Sporného,

– Bachmut – v Bachmute, ako aj v smere na Bogdanovku a Markovo,

– Marinka – v okolí Marinky.

Reklama

3. Situácia v smeroch Volyň, Polessk, Seversk, Sloboda, Kupjansk, Avdejevka, Šachtar, Záporožie a Cherson zostáva nezmenená.

4. Ruská armáda uskutočnila šesť raketových úderov (na Kramatorsk a Záporožie) a 66 leteckých úderov a vykonala približne 33 strelieb z MLRS. Z 24 bezpilotných lietadiel Shahed-136/131, ktoré použila, bolo 18 zničených.

5. Lietadlá AFU uskutočnili šesť úderov. Protivzdušná obrana zničila štyri bezpilotné lietadlá Lancet.

 

17:25 – Bývalý analytik CIA Larry Johnson – v rozhovore pre kanál YouTube Judging Freedom:

“Putin do tejto chvíli ešte nepovedal ani slovo. Myslím si, že on aj [ruská] armáda zostanú chladní a vyrovnaní a nedovolia si žiadne emocionálne reakcie. Určite si to však zapamätajú a zohľadnia to vo svojej reakcii.

Nemôžete zaútočiť na Moskvu v predvečer 78. výročia víťazstva nad nacistami a naivne predpokladať, že na to nebude žiadna reakcia.

Reklama

 

16:50 – Situácia na frontoch 4. mája 2023

Situácia na frontoch 4. mája 2023
Situácia na frontoch 4. mája 2023
Situácia na frontoch 4. mája 2023
Situácia na frontoch 4. mája 2023

16:40 – Škody spôsobené Ukrajine ruskou inváziou dosahujú 400 miliárd dolárov, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s premiérmi Holandska a Belgicka.

Táto suma vychádza z odhadov Svetovej banky. Podľa neho ide len o územia, ktoré Ukrajina v súčasnosti kontroluje.

Škody zahŕňajú najmä energetickú a dopravnú infraštruktúru, stavebníctvo, škody na životnom prostredí, zdravotníctve a kultúrnych zariadeniach.

Zaujímavé je, že suma 400 miliárd dolárov sa približne zhoduje s výškou ruských aktív zmrazených v EÚ (300 miliárd dolárov) a v USA (100 miliárd dolárov) po začiatku ruskej invázie.

Stále však neexistuje jasná odpoveď na otázku, či budú tieto prostriedky prevedené na Ukrajinu.

Reklama

Európska komisia dospela najmä k záveru, že z právneho hľadiska zmrazené rezervy ruskej centrálnej banky nemôžu byť prevedené na Ukrajinu, ale po skončení vojny sa budú musieť vrátiť do Moskvy.

 

16:30 – Podľa amerických spravodajských služieb Ukrajina stále dokončuje konkrétne priority protiofenzívy.

“Kyjev stále dokončuje konkrétne priority, načasovanie a rozsah ofenzívy AFU,” uviedla riaditeľka americkej národnej spravodajskej služby Avril Haynesová.

 

16:00 – Odeský starosta Gennadij Truchanov bol vzatý do väzby v prípade továrne Krajan, uviedla agentúra SAP.

 

Reklama

15:45 – V blízkej budúcnosti sa pokúsia evakuovať všetkých civilistov z Avdejevky.

Dôvodom je zintenzívnenie ostreľovania osady.

“Zostalo ich tam veľmi málo [civilistov] a je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti budú všetci civilisti z Avdejevky evakuovaní,” povedal počas telemaratónu Sergej Teljatickij, vedúci spoločného tlačového strediska obranných síl na tavrianskom smere.

 

14:45 – Plukovník Knutov: Ofenzíva AFU sa ešte nezačala a my sa už vzdávame. V rozhovore komentoval Rogozinovo vyhlásenie, že ruské ozbrojené sily by neboli schopné odraziť ukrajinskú ofenzívu bez taktických jadrových zbraní.

“Nepriateľ ešte nezačal protiofenzívu a my sa už vzdávame. Som presvedčený, že to nie je správne. Viem, že nálada na frontovej línii je bojová, vážna a všetci sú presvedčení o našom víťazstve. Nehovoril by som len o ZHN. Áno, v prípade, že sa nepriateľovi podarí zrealizovať svoje plány, tak samozrejme budeme musieť použiť Jadrové zbrane (ZHN), ale to sú krajné opatrenia,” povedal plukovník.

 

Reklama

14:40 – Holandský premiér Mark Rutte uviedol, že o otázke presunu stíhačiek F-16 na Ukrajinu sa diskutuje so spojencami.

Podľa neho táto otázka nie je tabu.

Holandsko plánuje vymeniť stíhačky F-16 za modernejšie F-35.

 

14:00 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave v Haagu vyzval na zriadenie plnohodnotného medzinárodného tribunálu pre zločiny agresie spáchané Ruskom a kritizoval myšlienku “hybridného tribunálu” (navrhovaného Američanmi).

Reklama

“Jedinou inštitúciou schopnou reagovať na zločiny agresie je tribunál. Tribunál, nie niečo hybridné, čo by umožnilo formálne “uzavretie” problému. Nie kompromis, ktorý politikom umožní povedať, že problém je údajne vyriešený. Potrebný je skutočný, plnohodnotný tribunál. A skutočná, plnohodnotná spravodlivosť,” povedal Zelenskyj, ktorý si možno neuvedomuje, že je dosť možné, že sám bude pred podobným tribunálom stáť.

 

13:23 – Útočné skupiny za 24 hodín dobyli dva bloky Artemovska v Doneckej ľudovej republike a pokračujú v ničení nepriateľa v západnej časti mesta, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

12:38 – Prigožin sa vyslovil proti použitiu jadrových zbraní v reakcii na útok na Kremeľ, na čo vyzývali viacerí ruskí blogeri.

“Ako radikálny človek môžem povedať, že použitie jadrových zbraní v reakcii na útok dronom, samozrejme, neprichádza do úvahy. V prvom rade treba postaviť na pól toho, kto je zodpovedný za boj s dronmi, zistiť, ako sa to mohlo v zásade stať, a potom urobiť všetko pre to, aby sme sa stali vedúcou mocnosťou vo vývoji dronovej technológie a odpovedali presne takými istými dronmi. V súčasnej podobe vyzeráme ako šašovia, ktorí sa vyhrážajú “atómovou bombou” povedal Wagner.

 

12:34 – Podľa ruských blogov drony, ktoré včera zaútočili na Kremeľ, spozorovali miestni obyvatelia, keď sa blížili k Moskve.

Lietali vo veľmi malej výške. Regionálne agentúry a záchranné služby však na tieto správy nereagovali.

Úrady si uvedomili, že nešlo o falošné hlásenie, hneď ako drony preleteli nad moskovským okruhom.

“Bezpečnostné zložky začali bezpilotné lietadlá hlásiť na najvyššie miesta, “ale vzhľadom na neskorú hodinu a májové sviatky nedošlo k riadnej okamžitej reakcii,” uzavrel zdroj. To sa však už odpočítavali minúty. Výsledkom bolo, že bezpilotné lietadlá úspešne dorazili ku Kremľu s odstupom 16 minút,” napísal denník Baza.

 

12:00 – Na fotografii zo sociálnych sietí je údajne ukrajinský dron, ktorý bol zostrelený v noci v Belgorodskej oblasti.

Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

Na fotografii zo sociálnych sietí je údajne ukrajinský dron, ktorý bol zostrelený v noci v Belgorodskej oblasti
Na fotografii zo sociálnych sietí je údajne ukrajinský dron, ktorý bol zostrelený v noci v Belgorodskej oblasti

11:53 – Najdôležitejšie momenty zo Zelenského prejavu v Holandsku:

1. Zelenskyj začal svoj prejav slovami, že “samozrejme, že všetci chceme vidieť ďalšieho Vladimíra tu, chceme ho vidieť v Haagu” (myslí sa Putin). Zelenskyj je presvedčený, že Putin bude po víťazstve Ukrajiny súdený v Haagu;

Reklama

2. Zelenskyj vyzval na “zastavenie zločinu agresie” a povedal, že tí, ktorí začali vojnu, si nemyslia, že budú zodpovední.

3. Trvalý mier po víťazstve možno dosiahnuť prostredníctvom hodnôt, ako sú sloboda, právny štát a úplná spravodlivosť. “Nemôžeme pripustiť hybridný mier spojený s pozastavením bojov na frontovej línii,” povedal.

4. Zelenskyj pomenoval počet ruských vojnových zločinov za posledný mesiac na 6139. Za posledný mesiac bolo zabitých 207 civilistov vrátane 17 detí a viac ako 400 civilistov bolo zranených.

5. Zelenskyj navrhol zriadiť tribunál na odsúdenie “zločinov agresie” podľa vzoru norimberských procesov.

 

11:47 – Peskov o Putinovej reakcii na útok na Kremeľ: V zložitých, extrémnych situáciách sa vždy správa pokojne, rozvážne a dáva jasné príkazy.

 

11:36 – Kremeľ vydal vyhlásenie o možných krokoch proti Ukrajine v súvislosti s úderom na Kremeľ.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva zvažuje “rôzne možnosti reakcie na ukrajinský útok na Kremeľ”.

Podľa neho môže ísť len o “dobre premyslené a primerané kroky v záujme krajiny”.

Pripomenieme, že Ukrajina svoju účasť na incidente popiera.

 

11:19 – Udalosti ako útok na Kremeľ by mohli viesť k eskalácii konfliktu, uviedlo maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

“Neviem, čo presne sa stalo, viem len jedno s istotou: čím dlhšie vojna trvá, tým viac takýchto udalostí sa môže stať. A čím viac takýchto udalostí sa stane, tým väčšie je nebezpečenstvo eskalácie,” povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí predtým označilo úder na Kremeľ za “zvláštny a záhadný incident”, zatiaľ čo ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo z útoku Kyjev a Washington.

Reklama

Americké tajné služby tvrdia, že “zatiaľ nič nenasvedčuje tomu”, že za údajným útokom dronom na Kremeľ stojí Ukrajina. Americký minister zahraničných vecí zasa tvrdí, že štáty nebudú kritizovať ukrajinské údery na ruskom území.

Kremeľ z útoku obviňuje Ukrajinu. Zelenskyj účasť na ňom popiera.

 

11:03 –  V smere na Kupjansk boli odhalené a zničené tri nepriateľské diverzné a prieskumné skupiny a dva pokusy o rotáciu jednotiek AFU pri Novovlynsku a Krachmalne boli zmarené, uviedol vedúci tlačového strediska skupiny Zapad plukovník Sergej Zybinskij.

 

10:29 –  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský prichádza do Senátu generálnych štátov v Haagu

 

10:20 – Objavili sa správy o masívnom odpálení rakiet na Ukrajinu.

Podľa predbežných informácií boli o 10:32 zaznamenané odpaly rakiet z lietadlových lodí.

Hlavnými cieľmi úderov boli Záporožská oblasť a južné oblasti Cherson, Mykolajiv a Odesa.

Podľa všetkého sa začala masívna operácia proti tylovým oblastiam ukrajinských ozbrojených síl a miestam hromadenia techniky.

 

10:13 – Veliteľ špeciálnych síl Achmat, zástupca veliteľa 2. armádneho zboru Apty Alaudinov poprel fámy, že skupina ruských vojakov bola obkľúčená pri Bilohorivka v LĽR.

Poznamenal, že AFU utrpela pri Bilohorivke také vážne straty, že tam musí denne presúvať sily z iných smerov.

Ruské sily v LĽR sú pripravené odraziť útok ukrajinských ozbrojených síl a nie je dôvod na paniku, dodal Alaudinov.

Reklama

 

9:27 – Ruská federácia túto noc dvakrát zasiahla leteckými bombami Sumskú a Černihivskú oblasť.

V Ivankivke zahynula staršia žena a traja muži boli v dôsledku bombového útoku zranení. Poškodená bola budova školy a ďalšie stavby.

V Uralove boli poškodené dva súkromné domy, administratívna budova a inštitúcia.

 

9:20 – Ukrajinské ozbrojené sily prešli na posilnený režim nasadenia v tylových oblastiach.

Ide o jednotky v Kyjevom kontrolovanej časti Donbasu, v Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti, uviedol podplukovník LĽR vo výslužbe Andrij Maročko. Zakázali dovolenky pre vojakov a tiež odporučili odvolať dôstojníkov a špecialistov z dovoleniek.

Môže to súvisieť s upokojením a očakávaním odvetných akcií po teroristických útokoch Kyjeva, ako aj s prípravami na ofenzívu, povedal Maročko.

Deň predtým Zelenskyj povedal, že ukrajinské ozbrojené sily čoskoro prejdú do ofenzívy.

 

8:36 – Zelenskyj prišiel do Holandska.

Podľa miestnych médií prezident opúšťal Fínsko holandským vládnym lietadlom.

 

8:26 – Lavrov prichádza do Goa na stretnutie ministrov zahraničných vecí ŠOS.

Minister má naplánovaných aj niekoľko bilaterálnych stretnutí s ministrami zahraničných vecí Indie, Číny a Pakistanu.

Lavrov prichádza do Goa na stretnutie ministrov zahraničných vecí ŠOS
Lavrov prichádza do Goa na stretnutie ministrov zahraničných vecí ŠOS

7:55 – Rusi v noci zaútočili raketami na Kramatorsk – poškodili budovu vzdelávacej inštitúcie a neďaleké obytné domy. Informoval o tom gubernátor Pavlo Kyrylenko.

 

7:44 – Za posledných 24 hodín bolo pri ostreľovaní v Chersonskej oblasti zabitých 23 ľudí a 46 bolo zranených. Medzi zranenými boli aj dve deti – 6-ročný chlapec a 17-ročné dievča.

Rusi ostreľovali región 98-krát a vypálili 539 striel z delostrelectva, MLRS, mínometov, tankov, dronov a letectva.

Samotný Cherson bol ostreľovaný 16-krát – zasiahli Privokzalné námestie, samotnú železničnú stanicu, čerpaciu stanicu, dva obchody, továreň a autoservis a oblasť železničného priecestia.

 

7:35 – Ruské telegramové kanály informovali, že ukrajinské ozbrojené sily včera začali ofenzívu v dvoch oblastiach – pri Hohldare v Doneckej oblasti a pri Orechove v Záporožskej oblasti.

Jeden z veliteľov Doneckej ľudovej republiky Chodakovskij uviedol, že pri pokuse ukrajinských ozbrojených síl o prelomenie pri Hohldare bolo zranených šesť Rusov, z ktorých niektorých sa ledva podarilo evakuovať.

Podľa neho je pôda čoraz suchšia a počet ukrajinských protiútokov sa zvyšuje.

Objavili sa aj správy o útoku AFU pri obci Rabotino neďaleko Orechova.
Rusi tvrdia, že tam odrazili pokus o prielom. Podľa nich išlo o prieskumný boj s cieľom vypočítať stav ruských pozícií.

Ukrajina sa k tomu v rannom zhrnutí generálneho štábu nevyjadrila. Je však známe, že takéto pokusy sa opakovali – najmä pri Záporoží, kde sa očakáva najpravdepodobnejší vektor ukrajinskej protiofenzívy.

Americký Inštitút pre štúdium vojny sa medzitým domnieva, že “ruské zdroje naďalej neúmerne zveličujú vyhlásenia o bežnej ukrajinskej aktivite pozdĺž frontovej línie v Záporožskej oblasti, aby naznačili, že protiofenzíva sa už mohla začať”.

 

7:23 – To hlavné z ranného brífingu generálneho štábu AFU.

Za jeden deň bolo odrazených štyridsať nepriateľských útokov. Najprudšie boje prebiehajú o Bachmut a Marinku.

Reklama

Pri Horlivke nepriateľ postupoval na Nový York, pri Marinke na Novomichajlovku.

Na limanskom smere sa Rusi pokúšali postupovať na Belogorovku, “aby našli slabiny v našej obrane”.

Na smere Avdejevka nepriateľ uskutočňoval ofenzívu pri Severnom.

 

7:20 – Na Ukrajine pokračuje masívny útok šahídov.

Práce protivzdušnej obrany boli zaznamenané v Kyjevskej a Odeskej oblasti.

V Odese miestne médiá hlásia niekoľko výbuchov a príletov.

Výbuchy bolo počuť aj v Kyjeve a regióne, ale o príletoch nie sú žiadne správy. Pokračujú s prestávkami.

Verejnoprávne médiá informovali aj o výbuchoch v Záporoží.

Na juhu už bol vyhlásený poplach, ale v severných a centrálnych regiónoch stále pretrváva.

 

7:18 – Amerika nebude kritizovať ukrajinské útoky na ruskom území.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken to uviedol vo verejnom online rozhovore pre denník The Washington Post, v ktorom komentoval útok dronu na Kremeľ.

Povedal, že USA nechávajú na Ukrajine, aby sa rozhodla, ako sa bude brániť a ako získa späť územie – vzhľadom na to, že ukrajinskí muži, ženy a deti sú každý deň vystavení útokom.

Blinken tiež uviedol, že USA nevedia, kto na Kremeľ útočil. A všetky informácie prichádzajúce z Kremľa by “rozdelil na dve časti”.

 

7:15 – Bombové útoky sú hlásené zo Sumskej a Černigovskej oblasti, Slovjanska, Kurachova a Kosťantynivky v Doneckej oblasti, ako aj nové výbuchy v Chersone.

 

7:10 – Biden neplánuje rozhovory s Putinom v súvislosti s útokom dronom na Kremeľ, uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA.

 

7:00 – Americký systém protivzdušnej obrany Patriot a ukrajinská armáda vycvičená na jeho používanie dorazili na Ukrajinu minulý týždeň.

Informoval o tom Politico s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj z Pentagónu.

 

6:45 – Volodymyr Zelenskyj je na ceste do Holandska, informovala v stredu Holandská vysielacia spoločnosť (NOS).

Uvádza sa, že to bude Zelenského prvá návšteva tejto krajiny vo funkcii ukrajinskej hlavy štátu. Jeho program zatiaľ nie je známy.

Reklama

 

6:30 – Vojenská operácia, 3. mája 2023

– Tlačová služba Kremľa uviedla, že kyjevský režim sa pokúsil o útok dvoma dronmi na Putinovu rezidenciu v Kremli. Rusko považuje útok za teroristický čin a pokus o útok na hlavu štátu a vyhradzuje si právo na odvetu

– Kyjev počas dňa stratil viac ako 90 bojovníkov v Kupjanskom a Krasnolimanskom smere, viac ako 385 v Donecku a do 40 v Chersone, uviedlo ministerstvo obrany

– Ruský systém protivzdušnej obrany zostrelil riadenú leteckú bombu JDAM, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Zelenskyj povedal, že ukrajinské jednotky čoskoro prejdú do ofenzívy, dúfa, že po ňom pôjdu lietadlá

– Rogov povedal, že ukrajinskí ozbrojenci prešli do ofenzívy južne od Orechova v Záporožskej oblasti, stretli sa s cielenou paľbou, nepriateľ utrpel straty na živej sile a technike

– Poradca hlavy Krymu Kriučkov uviedol, že sily protivzdušnej obrany v regióne zostrelili dva úderné drony.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali