To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruské jednotky zaznamenali nový postup pri obci Očeretino

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruské jednotky zaznamenali nový postup pri obci Očeretino

Kyjev 30. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Victor Sajenko)

Aktualizované 30. apríla 20:05

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok ruskej armády na Odesu
Na snímke budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese

20:00 – Prvé talianske APC Puma 6×6 bolo zničené na Ukrajine

Reklama

Vozidlo bolo zničené neďaleko Belogorovky. Žiadne dodávky tejto techniky neboli predtým oznámené.

“Pumy” sú vo výzbroji talianskej armády od roku 2001. Ide o vozidlo určené na malé protiteroristické operácie s ľahkým protilietadlovým pancierom a ľahkými ručnými zbraňami.

Reklama

V tomto prípade je pozoruhodná ešte jedna vec. “Pumy” boli dodané na Ukrajinu “na čierno” a pravdepodobne nebudú započítané do oficiálnej štatistiky vojenských dodávok (alebo budú, ale oveľa neskôr).

Rovnako sa na Ukrajine objavili poľské (bývalé sovietske) Shilky, poľské BRDM, americké nákladné autá HEMTT a M939, ako aj slovinské APC Valuk a mnohé ďalšie kusy vojenskej techniky vrátane operačno-taktických rakiet ATACMS.

Takéto utajenie naznačuje, že vo viacerých oblastiach má AFU nielen kritický nedostatok techniky, ale skutočnú katastrofu. Snažia sa ju zakryť neoficiálnymi “prenosmi”.

 

19:30 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

Reklama

– Hovoril o správe hlavného veliteľa a o rozhovore s ministrom obrany a predsedom vlády o dodávkach zbraní. Vyhlásil, že na fronte by mali dominovať ukrajinské zbrane, nie ruské. Najlepšie výsledky v tomto smere sú na bezpilotných lietadlách.

– Informoval, že podpísal dekrét o zvýšení počtu vojakov pohraničnej služby.

 

18:35 – Elon Musk verí, že Rusko ovládne Donbas a južnú Ukrajinu, otázkou je len Odesa.

“Podľa môjho názoru zostáva jediná otázka, či Rusko nakoniec obsadí Odesu. Rusko si určite nedá pokoj, kým nezaberie všetky regióny zakotvené v ruskej ústave (Doneck, Cherson, Luhansk a Záporožie). Je to ich deklarovaná politika,” napísal na vlastnej sociálnej sieti X.

Reklama

 

18:15 – Ivan Ševcov, vedúci tlačovej služby Steel Cordon, očakáva ruskú ofenzívu do 9. mája.

Podľa jeho názoru Rusi do 9. mája prejdú do ofenzívy vo viacerých smeroch. Ševcov sa domnieva, že ruská armáda dostala takýto “termín”.

“Obranné sily sú však na to pripravené,” dodal.

 

18:00 – Izrael sa pravdepodobne v dohľadnej budúcnosti vzdá systémov Patriot SAM.

Izraelské obranné sily možno prejdú na nové systémy SAM, ktorých typ zatiaľ nebol určený, ale väčšinu z nich budú tvoriť protiraketové systémy Iron Dome.

Je pozoruhodné, že správy o odmietnutí týchto zbraní Izraelom sa začali objavovať po kombinovanom raketovom útoku Iránu a ďalšom zvýšení napätia v regióne.

Podľa niektorých správ môže po vzdaní sa amerických SAM zostať osem až desať batérií (po 4 odpaľovacie zariadenia). Kam budú tieto “zvyšky” poslané, sa neuvádza.

 

Reklama

17:10 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol pre agentúru Reuters, že NATO utrpelo viacero zlyhaní pri podpore Ukrajiny a malo by prehodnotiť mechanizmy poskytovania tejto pomoci.

Za najväčšie zlyhania pri podpore Kyjeva označil dlhé odkladanie schválenia nového balíka pomoci americkým Kongresom a skutočnosť, že európski členovia NATO poskytli Ukrajine oveľa menej delostreleckých granátov, ako sľúbili.

 

16:40 – Donald Trump pohrozil zastavením pomoci Ukrajine, ak Európa nezvýši svoj podiel na tejto pomoci.

Tento kandidát na prezidenta USA to povedal v rozhovore pre časopis Time.

Reklama

“Nedám, ak Európa nezačne vyrovnávať účet. Ak Európa nebude platiť, prečo by sme mali platiť my?” – uviedol Trump.

Podľa neho vojna na Ukrajine spôsobila viac škody samotnej Európe ako štátom.

“Oni (Európania) boli oveľa viac postihnutí touto vojnou. Medzi nami je oceán. Medzi nimi (Európou a Ukrajinou) však neexistuje,” dodal.

 

15:55 – Kabinet ministrov vyčlenil ďalších 15,5 miliardy UAH na nákup 300 000 dronov pre AFU, uviedol premiér Šmyhal.

Reklama

Predtým už bolo na tento účel vyčlenených 43,3 mld.

 

15:05 – Najmenej 15 000 príslušníkov ukrajinskej armády bolo disciplinárne potrestaných za odmietnutie plniť rozkazy.

Ukrajinský poslanec Jurij Kamelčuk povedal, že v skutočnosti sa títo bojovníci “nikde nepoužívajú” na bojisku. Možno niekde pracujú “na čiastočný úväzok”, ale nie sú držaní vo väzení alebo v trestnom prápore. Podľa neho mnohí z týchto ľudí už nechcú bojovať.

 

14:10 – Ruské jednotky včera zaznamenali nový postup pri obci Očeretino Informuje o tom Deep State

Najprv severozápadne od tejto osady smerom na Novoalexandrovku.

Reklama

Po druhé, v oblasti Keramika a Novokalinova východne od Očeretina (a severne od Avdejevky). Aj tu sa Rusi snažia preraziť na sever – po trase, ktorá vedie do Konstantinovky z juhu.

Situácia na fronte
Situácia na fronte

13:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruská skupina armád Západ odrazila päť protiútokov, straty AFU v oblasti jej zodpovednosti dosiahli 90 vojenských;

– Jednotky Južného zoskupenia ruských ozbrojených síl zlepšili svoje postavenie pozdĺž frontovej línie, AFU stratila až 440 vojenských a dva tanky;

– Jednotky východného zoskupenia ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície, straty AFU v jej oblasti zodpovednosti predstavovali do 100 vojakov;

– Ruské jednotky zasiahli hangár na montáž ľahkých bezpilotných útočných lietadiel AFU;

– jednotky Centrálnej skupiny ruských ozbrojených síl zlepšili svoje taktické postavenie a odrazili deväť protiútokov AFU;

Reklama

– Straty AFU v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny ruských ozbrojených síl dosiahli 145 vojakov a tri BMP Bradley;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili desať bezpilotných lietadiel, šesť rakiet ATACMS a dve bomby Hammer.

 

12:30 – Čínsky líder Si Ťin-pching po prvýkrát za posledných päť rokov cestuje po európskych krajinách, aby ich presvedčil o príťažlivosti hospodárskej spolupráce s Pekingom. “Si Ťin-pching má v úmysle vraziť klin medzi Európu a Spojené štáty,” píše agentúra Bloomberg.

Si Ťin-pching začne 5. mája svoju pracovnú cestu vo Francúzsku, potom v Srbsku a Maďarsku, ktoré počítajú s čínskymi investíciami. Francúzsky prezident Emmanuel Macron má počas svojej dvojdňovej cesty do Francúzska prehĺbiť osobné vzťahy s čínskym lídrom a požiadať ho, aby presvedčil Vladimira Putina o ukončení konfliktu na Ukrajine, uviedli zdroje agentúry. Macron má tiež záujem prilákať čínske investície do výroby batérií pre elektromobily v krajine.

 

11:45 – Poľsko oficiálne požiadalo o prijatie amerických jadrových zbraní a zapojilo sa do programu spoločného využívania jadrových zbraní.

Reklama

V miestnej televízii to oznámil námestník poľského ministra obrany Pawel Zalewski.

„Hovoríme o programe s názvom Jadrové zdieľanie. Ide o program NATO, ale rozhodnutie a plnú kontrolu nad použitím jadrových zbraní, ktoré by boli napríklad umiestnené v Poľsku, by mali Američania. Samozrejme, tento program pôsobí v Európe. Zúčastňujú sa na ňom Belgicko, Taliansko a Nemecko. A Poľsko deklarovalo svoju pripravenosť zúčastniť sa na tomto programe. A toto vyhlásenie o pripravenosti nebolo stiahnuté,“ povedal Zalewski.

 

11:05 – Po krátkej prestávke pokračuje útok na Krasnogorovku.

Predtým bolo na pozície ukrajinských ozbrojených síl zhodených asi 15 bômb FAB-1500 a bolo použité delostrelectvo.

Ukrajinské zdroje poznamenávajú, že ruské jednotky používajú rovnakú taktiku ako predtým – rýchle útoky malých útočných skupín s niekoľkými BMP v sprievode tanku. Zároveň pokračuje postup v meste z východnej strany.

Zahraniční analytici sa domnievajú, že plánom ruských jednotiek je uskutočňovať znepokojujúce útoky na hlavné opevnenie za územím závodu a zároveň ho obchádzať po krídle.

Reklama

Pri takomto scenári hrozí veľmi vážne ostreľovanie priemyselnej zóny od východu na sever a jej obkľúčenie. Potom sa na pozadí perspektívy operačného obkľúčenia vytvárajú predpoklady na vytlačenie zvyškov AFU z mesta.

Viaceré zdroje konštatujú, že tento postup čiastočne kopíruje postup Wagnerovej PMC pri šturmovaní továrne na šampanské v Artemovsku a metódy ruskej armády pri vstupe do Avdejevky.

 

10:30 – Súčasným cieľom ruskej armády v Doneckej oblasti je vytvoriť boky obkľúčenia Toretskej oblasti.

Tento názor vyjadril ukrajinský vojenský expert Kosťantyn Mašovec.

Tieto boky sa tvoria na severe („Časov Jar“) a na juhu („Očeretino“).

 

Reklama

09:45 – Estónsko neplánuje deportovať ukrajinských mužov do ich domovskej krajiny, aby slúžili v armáde, uviedla poradkyňa oddelenia ministerstva vnútra pre občianstvo a migračnú politiku Anneli Viksová.

„Mobilizácia je záležitosť týkajúca sa štátu a jeho občanov. Ministerstvo vnútra nemá v pláne násilne repatriovať ukrajinských občanov s legálnym pobytom v Estónsku, ktorí utiekli kvôli vojne, vrátane ukrajinských občanov patriacich do cieľovej skupiny prípadnej ukrajinskej mobilizácie,“

 

09:10 – Litovské orgány podporili myšlienku návratu mužov v brannom veku na Ukrajinu.

Prezident a premiér krajiny sa v diskusii v rozhlasovej stanici LRT vyjadrili v prospech takejto myšlienky.

Reklama

Prezident Gitanas Nauseda povedal, že Ukrajina by mala mať prostriedky a nástroje na to, aby „mohla prizvať svojich mladých mužov do služby vlasti“.

„S Ukrajinou musíme spolupracovať v každom zmysle,“ povedal.

 

07:25 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že americké orgány dúfajú, že Rusko bude súhlasiť s rokovaniami o ukončení nepriateľských akcií na Ukrajine v súlade s Chartou OSN. Povedal to počas prejavu na Svetovom ekonomickom fóre v Rijáde.

Podľa Blinkena ukončenie nepriateľských akcií závisí najmä od ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho rozhodnutí. Americké orgány preto dúfajú, že Putin “preukáže ochotu zapojiť sa do úprimných rokovaní v súlade so základnými princípmi, na ktorých stojí medzinárodné spoločenstvo a Charta OSN”.

 

06:55 – 29. apríla 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruskí vojaci oslobodili Semenovku v DĽR;

– Ministerstvo dodalo, že bolo odrazených 15 útokov a protiútokov, pričom ukrajinské straty dosiahli 975 vojakov;

– V Avdejevke v DĽR sa našli hroby civilistov so stopami mučenia; IC vyšetruje ďalší zločin ukrajinských ozbrojencov;

– Generálny tajomník NATO Stoltenberg uskutočnil neohlásenú návštevu Kyjeva, kde uviedol, že krajiny aliancie v poslednom čase neposkytli Ukrajine sľúbenú vojenskú podporu v plnom rozsahu a že odteraz by sa zbrane mali na Ukrajinu odovzdávať prioritne;

– Systémy protivzdušnej obrany a munícia, ktoré už spojenci Ukrajine prisľúbili, Kyjevu nestačia, “je potrebné ešte viac”, dodal Stoltenberg;

– Generálny tajomník aliancie sa tiež podelil o to, že neočakáva dohodu o členstve Ukrajiny na samite NATO vo Washingtone v lete tohto roku;

– Americký minister zahraničných vecí Blinken vyjadril nádej, že Rusko bude súhlasiť s rozhovormi o situácii na Ukrajine “v súlade so základnými zásadami, na ktorých stojí medzinárodné spoločenstvo a Charta OSN”.

 

Reklama

06:30 – Ukrajina nebude prijatá do NATO ani teraz, ani v najbližších rokoch.

Povedal to osobitný asistent prezidenta USA Thomas Wright.

“Keďže Ukrajina sa práve nachádza uprostred vojny, budeme môcť prijať opatrenia na posilnenie jej obrany a bezpečnosti tu a teraz a v najbližších rokoch. Aby v momente, keď nastane tá chvíľa, keď sa Ukrajina pripojí, bola v silnejšej pozícii,” povedal Wright.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

11:40

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali