Titanik sa potápa a potkany? Ešte neutekajú, ešte sa hryzú

❚❚

Bratislava 17. marca 2023 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Keď sa vypáli žiarovka, treba ju vymeniť. O pomeroch v krajine, kde sa dočasne poverený osvetľovač rozhodol, že vypálená žiarovka musí ešte rok svietiť a divoko cvaká vypínačom, čudujúc sa, prečo žiarovka znovu a znovu nezasvieti

Heger naď Káčer
Na snímke uprostred Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu politickej strany Demokrati; za ním prvý zľava Jaroslav Naď a tretí vpravo dočasne Rastislav Káčer

V novembri bola vláde vyjadrená nedôvera. V krajine s normálnymi pomermi by to znamenalo, že má odísť a uvoľniť miesto pre novú. U nás je to však inak – títo ľudia ešte aj rok po odvolaní chcú držať Slovensko vo svojich slušných, nekorupčných, transparentných a demokratických pazúroch.

.

Je celkom pochopiteľné, že im to v parlamente, vláde, médiách a všade inde jednoducho nefunguje. Pán bývalý premiér, dočasne poverený Eduard Heger je tým však pohoršený. Posledné dve hlasovania v parlamente ho sklamali a „nedávajú mu žiaden zmysel“. Perfektný zmysel to však dáva mnohým občanom, ktorým bolo vopred jasné, ako bude toto ich dočasné vládnutie vyzerať. A že ak doteraz to nebolo o ničom inom, než o nekonečnom chaose a hašterení, tak vedeli, že pokračovanie nemôže byť iné.

Koaličná junta utrpela síce víťazstvo v tom zmysle, že predčasné voľby by mali byť (možno, lebo tu už nikto nič negarantuje) až v septembri, lenže to nič nemení na tom, že vrak Titaniku sa pomaly potápa.

.

A oni sa čoraz viac zaplietajú do svojich klamstiev. Hoci štát extrémne zadĺžili, oni tvrdia, že je to naopak. Hoci ľudí ožobráčili, oni tvrdia, že sa máme čoraz lepšie. A hoci opozícia varuje, že v čerpaní európskych peňazí situácia smeruje k veľkej hanbe a strate, tak oni tvrdia, že sú v tomto smere úplne skvelí a situácia nikdy nebola lepšia

Veríme im, veríme. Teraz však dočasne poverený Heger lamentuje nad tým, že je veľký problém s tým, že poslanci neposunuli do druhého čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, lebo vraj s tým ráta plán obnovy, a vo výsledku preto nebudeme môcť čerpať fondy.

A tu by aj sa úplný laik mohol začať čudovať. Ako to teda vlastne je? Ak je možné stihnúť vyčerpať peniaze z plánu obnovy iba tak, že niekoľko mesiacov pred voľbami najprv musí rozhryzený menšinový parlament poprijímať nejaké zákony, ktoré sú zatiaľ iba v plienkach, tak ako to teda je s „perfektným zvládaním“ čerpania tých peňazí?

Heger narieka nad tým, že koaliční poslanci toto hlasovanie odsabotovali a najbližšie sa o rovnakej veci môže hlasovať až o pol roka. Ktovie či si tento dobrý človek a bohabojný kresťan všimol, že pred niekoľkými mesiacmi bola táto partia parlamentom odvolaná a to je zvyčajne dôvod na čím skoršie predčasné voľby.

Nakoľko sú ešte schopní spolu „fungovať“ ľudia, ktorí ešte pred tromi rokmi tvorili perfektne zladenú antikorupčnú koalíciu, o tom dostávame každodenne informácií viac než by bolo zdravé.

.

Tak napríklad tie nešťastné Migy. Jasná väčšina občanov je proti tomu, aby sme ich darovali Zelenského režimu. Zo zasadnutia branno-bezpečnostného výboru Národnej rady odišli traja koaliční poslanci, čím sa výbor stal neuznášaniaschopným. Prečo to urobili? Aby výbor, ktorý má deväť členov z koalície a iba štyroch z opozície, neprijal uznesenie, že Migy treba dať Ukrajine. Tomu sa hovorí koaličná spolupráca…

Dočasne poverený Jaroslav Naď, ktorý sa tvári, že bude v novej strane Demokrati pevne stáť po Hegerovom boku – aspoň tak verne, ako doteraz stál pri Matovičovom boku – ešte v stredu vyhlásil, že o odovzdaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine dočasne poverená vláda zatiaľ nerozhodla a v stredu o téme iba „neformálne diskutovala“. Heger však už najmenej týždeň tvrdí, že je to hotová vec… Dnes už je zase všetko inak, aj Naď už tvrdí, že Migy Zelenský dostane. Dokonca ich má byť až trinásť (Pánboh pri nás!) – desať tých, ktoré nelietajú a sú v podstate iba šrot, ako to tvrdí vláda, plus ďalšie tri, ktoré nelietajú, lebo naozaj nelietajú.

A ktovie ako to vlastne celé je, pretože pri otázke, čo hovorí na to, že opozícia sa chystá na poslanecký prieskum leteckej základne na Sliači, aby zistila, či lietadlá sú prevádzkyschopné, sa Heger len pousmial, že môžu, ak to stihnú. Čo tým chcel povedať, to sa dozvieme veľmi skoro.

Ďalším, kto sa len pred pár dňami k Hegerovi hrdinsky postavil ako jeho budúci verný spolubojovník a spoludemokrat, je bývalý minister zahraničia, dočasne poverený Rastislav Káčer. Ten však svojho Hegera už po pár dňoch ich spoločnej strany kritizoval za vyjadrenie, že na schvaľovanie registrovaných partnerstiev ešte Slovensko a spoločnosť nedospeli.

Hoci každému je jasné, že svojimi liberálnymi názormi na tieto veci by Káčer po správnosti mal patriť do strany ako je napríklad SaS, on sa predsa pridal k Hegerovi, vraj konzervatívnemu kresťanovi. Nejaký zlý konšpirátor by mohol špekulovať, či to Káčer nedostal ako úlohu, aby isté veľvyslanectvo nemalo všetky vajíčka v jednom košíčku, ale my sa k takému niečomu neznížime. My si skôr myslíme, že títo ľudia všetky tie nálepky a reči o hodnotách používajú iba tak, keď sa to práve hodí, ale v skutočnosti ich obsahu vlastne ani nerozumejú a ide im len o moc blaho národa.

.

Heger a Káčer v médiách prezentovali aj svoj opačný názor na takú základnú vec, ako je eventuálne partnerstvo s jednou zo strán, ktoré v budúcom parlamente nepochybne budú (ak sa teda ešte nedočkáme nejakých naozaj špeciálnych prekvapení), a tou je Hlas-SD. Heger tvrdí, že do partnerstva s Hlasom nepôjde, Káčer nevidí dôvod neísť.

Medveď by sa však nemal porcovať, kým ešte behá po lese. Demokrati a Hlas-SD veľmi pravdepodobne do spoločnej koalície nepôjdu. Zatiaľ je totiž pravdepodobnejšie, že Heger a spol. pôjdu do úplne inej koalície, s OĽaNO a Za ľuďmi – síce mimoparlamentnej, ale o to konštruktívnejšej, antikorupčnejšej a transparentnejšej.

A takto si tu na Slovensku žijeme a budeme žiť prinajmenšom do septembra. Ak náhodou nebude zase všetko inak.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali