Tak ako to vlastne je s tými migrantmi? A prečo má vládna verzia také krátke nohy?

Tak ako to vlastne je s tými migrantmi? A prečo má vládna verzia také krátke nohy?

Bratislava 15. septembra 2023 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

 

Vláda dáva ilegálnym migrantom doklad o zotrvaní na území SR, lebo vraj nemôže inak. Ale je to naozaj tak? A prečo to potom opozícia robila počas platnosti toho istého zákona inak?

potvrdenie migranti
Na snímke potvrdenie pre migrantov

Momentálny verejný diskurz medzi opozíciou a vládnucou juntou pripomína (a zďaleka nie po prvýkrát) starý vtip:
„Pán vodič, už tri hodiny vám vysvetľujem, že vám z auta tečie voda!“
„Pán policajt, a ja vám už tri hodiny vysvetľujem, že toto je polievacie auto!“

Reklama

Pravdovravný mainstream a rovnako pravdovravní politici z vládnucej junty tvrdia, že vraj problémom je zlý zákon, ktorý prijala ešte Ficova vláda v roku 2018. Vraj sa tam píše, že polícia migrantom „vydáva“ doklad o zotrvaní na území SR, ktorý ich oprávňuje byť tu bez časového obmedzenia. A že teda polícia ho zo zákona musí „vydávať“ a chtiac-nechtiac týmto spôsobom legalizovať nelegálnu migráciu, a za to všetko má byť zodpovedná Ficova vláda.

Lenže opozícia má trochu inú verziu. Áno, v zákone sa naozaj píše, že polícia migrantom „vydáva“ tie papiere, lenže to má byť urobené na základe predchádzajúceho konania, kde sa overia všetky údaje o danom žiadateľovi. Migranti majú predkladať platné doklady, aby dokázali, že spĺňajú podmienky, za ktorých sa ten doklad vystavuje. Až keď je overené kto to je, a že naozaj je dôvod ho u nás prichýliť, je možné mu ten doklad vydať.

Reklama

Za predchádzajúcich vlád sa tieto doklady vydávali iba tým, ktorí majú skutočné pasy, u ktorých sa dá jasne preukázať totožnosť a krajina pôvodu a boli určené najmä pre tých, u ktorých sa už začalo azylové konanie. Dnešná Hamranova polícia však túto fázu vynecháva, vyhovára sa na zlý zákon a dáva to automaticky každému, kto povie, že stratil doklady, volá sa Ahmed, je zo Sýrie a narodil sa 1. 1. 2000.

Podľa opozície Hamranova polícia vydáva nelegálnym migrantom úradné povolenia v rozpore so zákonom a takéto jej správanie, ktoré je proti všetkým pravidlám slovenskej legislatívy aj Schengenu, je dôkazom, že vládnuca junta má záujem zaplaviť Slovensko migrantmi, a že sa správa ako organizovaná zločinecká skupina, pretože pomáha pašerákom dostať nelegálnych migrantov legálne do EÚ.

Prečo by však niekto chcel Slovensko zamoriť migrantmi? Vládnuca junta a globalistické médiá to robia s tým, že nahlas hádžu vinu na Smer-SSD a zjavne rátajú s tým, že naštvaní občania to Smeru zrátajú vo voľbách. Je však možný aj ďalší, ešte odpornejší motív.

EÚ sa silou-mocou usiluje východoeurópskym krajinám nanútiť migrantov. Viackrát to skúšali na základe kvót, ale nepodarilo sa im to – ľudia skrátka kvóty ani migrantov nechcú. Toto by však mohol byť spôsob ako kvóty obísť. Ak sa najbližšie zase bude v Bruseli či Štrasburgu hovoriť o princípe ako prerozdeliť migrantov medzi členské štáty EÚ, je dosť pravdepodobné, že sa bude navrhovať prerozdelenie podľa krajiny, kde boli zaregistrovaní.

No a vlastizradnej kvislingovskej vládnucej junte, ktorú tu máme, a ktorá kašle na záujmy Slovákov a Slovensko, lebo sleduje výlučne záujmy svojich neokoloniálnych pánov zo Západu, preto vyhovuje mať tu zaregistrovaných čím viac migrantov – keď ich bude dostatok, tak napokon nebude treba ani kvóty a budeme konečne môcť byť už aj v tomto smere rovnako svetoví a progresívni ako Malmö, Marseille, Birmingham či Paríž.

Reklama

Zaujímavé je, že aj všetky „ľudskoprávne“ mimovládky sú tichúčko ako myšky – aj ony sa z toho tešia, práve tak ako vláda. Zabetónoval to potom Matovič svojím vrieskaním na tlačovke Smeru, že za všetko môže… veď viete kto.

Tak či onak, z hľadiska občanov a štátu toto konanie vládnucej kvislingovskej junty so sebou prináša vážne riziko: migranti, ktorí dostanú slovenský doklad, síce naozaj pokračujú v ceste ďalej na západ, tak ako to hovorí vláda, lenže ak by sa jedného dňa stalo, že by ich odtiaľ vyhostili, tak by sa vrátili do krajiny, ktorá ich musí prijať, a tou je Slovensko. Teda potenciálne sú to všetko už „naši“ migranti.

Celú vec potom podfarbuje, ako sa vládnuca junta stavia k ochrane hraníc – tak, že nijako: necháva ich úplne nestrážené. Ešte dobre, že tam nevyvesila transparenty s nápisom „Ilegálni migranti, vitajte“. Poukázal na to Robert Fico, ktorý navštívil predminulú noc hraničný prechod v Šahách a okrem dodávky prevádzačov plnej migrantov tam nevidel ani živú dušu (viď tu).

Bývalý pravdovravný minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že Slovensko nemôže chrániť hranicu s Maďarskom, pretože na to nemá dosť ľudí. Ale že by sme nemali k dispozícii ani pár desiatok ľudí, ktorí by strážili aspoň hraničné prechody? Ešte že sme mali dosť ľudí pred pár rokmi chrániť všetky hranice, a dokonca aj hranice okresov, aby ľudia neprenášali kovid do susednej dediny…

Sú to preteky s časom: voľby sú o dva týždne a junta sa snaží dovtedy rozdať tých papierov čím viac. Keby sa niekomu zdalo, že je tu ktosi otvorene a neskrývane pácha vlastizradu, tak to je akiste iba úplne mylný dojem.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Včera 19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali