Tabák pre HS o odchode zo Sme rodina a politickej budúcnosti: Túto vládu nikto nerešpektuje, pre mňa sa skončila

Tabák pre HS o odchode zo Sme rodina a politickej budúcnosti: Túto vládu nikto nerešpektuje, pre mňa sa skončila

Bratislava 28. marca 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Včera sme informovali o tom, že poslankyňa Národnej rady Romana Tabák vystúpila z poslaneckého klubu Sme rodina. Spýtali sme sa jej na dôvod tohto kroku a na jej ďalšie plány v politike

71. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslankyňa NRSR Romana Tabak (Sme rodina)

Hlavné správy: Odchádzate z poslaneckého klubu Sme rodina. Z akého dôvodu?

Reklama

Tabák: Nemôžem sa stotožniť s názorom klubu Sme rodina na to, že posielame na Ukrajinu naše stíhačky Mig-29. Dôvodom je klamlivý a nelegitímny spôsob, akým boli tie lietadlá Ukrajine darované. Ja rešpektujem názor poslaneckého klubu Sme rodina, ale ako nečlenka tohto hnutia som nevedela ovplyvniť jeho stanovisko. Preto som sa rozhodla vystúpiť.

Ako športovkyňa sa držím určitých zásad a nemôžem chodiť po parlamente v tričku s nápisom „Stop vojne!“ a pritom byť v klube, ktorý dá súhlas s tým, aby naše stíhačky boli darované Ukrajine.

Reklama

 

Hlavné správy: Hovoríte, že vám vadí spôsob, akým sa to stalo. Teda keby sa to stalo iným, transparentnejším a regulárnejším spôsobom, mohol by byť váš postoj iný?

Tabák: Ja som bola spolu ešte s jedným poslancom jediná z klubu Sme rodina, ktorí sme dopredu avizovali, že ak by sa o tom hlasovalo v parlamente, tak budeme hlasovať proti. Nečakala som však, že to urobia takto „na hulváta“, že zvolajú jeden utajený výbor, kde aj tak zazneli klamlivé informácie.

 

Hlavné správy: Tým pádom to vlastne urobili aj vo vašom mene…

Reklama

Tabák: No veď áno, keď raz ste v nejakom tíme, a ten prijme nejaké rozhodnutie, tak vy ako jedinec, aj keby ste sa vyjadrovali inak, tak je to ako keby ste s tým v skutočnosti ticho súhlasili.

Je vojna a toto je naozaj veľmi vážna vec. Ja pevne dúfam, že Slovensko zostane mimo tohto konfliktu. Treba apelovať na mierové rokovania, na skončenie vojny a nie takto ako teraz, keď pán Heger, keď chodí do Bruselu, tak odtiaľ prinesie vždy nové a nové požiadavky na zbrane a muníciu. To sa musí skončiť.

 

Hlavné správy: Ako budete ďalej pokračovať v politike?

Tabák: Teraz určite zostávam nezaradenou poslankyňou. Práve predkladám nový zákon o ochrane chodcov, pevne dúfam, že ho schválime. Teším sa aj na schvaľovanie ďalších dobrých zákonov pre ľudí a vôbec neriešim čo bude so mnou, kam sa politicky zaradím. Tomu treba nechať aj čas. Robím si svoju prácu čestne a to ostatné je vedľajšie.

Reklama

 

Hlavné správy: Členstvo v klube Sme rodina vás zaväzovalo hlasovať spolu s koalíciou. Budete teraz hlasovať slobodnejšie?

Tabák: Vždy budem pozerať len na to, čo je prospešné pre občanov Slovenskej republiky. Už vôbec nebudem brať ohľad na to, či by niečo mohlo pomôcť podržať túto vládu. Pre mňa táto vláda skončila.

 

Hlavné správy: Má vôbec ešte zmysel sa v tomto volebnom období baviť o nejakej politike a nejakom vládnutí?

Tabák: Určite nie. Táto vláda nemá ani podporu parlamentu a už ju nikto nerešpektuje.

 

Hlavné správy: Aký bol váš postoj k termínu predčasných volieb?

Tabák: Ja som hlasovala za najbližší možný termín, ten júnový. A dokonca vám môžem povedať, že ako jediná koaličná poslankyňa som podporila pozmeňujúci návrh strany Hlas, ktorý sa týkal toho, že ak by náhodou niekedy v budúcnosti takto podobne padla vláda, tak do 110 dní podľa zákona bude nový termín volieb. Aby sa toto už nikdy nemohlo opakovať, že padla vláda a niekto tu bude v chaose vládnuť a tyranizovať občanov ešte desať mesiacov.

 

Reklama

Hlavné správy: Chcete aj naďalej ostať v politike, aj v ďalšom volebnom období?

Tabák: Je to aj na voličoch. Ja si chcem vykonávať poriadne a čestne svoju prácu a to budem robiť, kým sa bude dať.

 

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali