Stopnutá vojenská pomoc Ukrajine? Slovenskú vládu vraj môžu priviesť k rozumu títo hráči

Stopnutá vojenská pomoc Ukrajine? Slovenskú vládu vraj môžu priviesť k rozumu títo hráči

Bratislava 12. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Mainstream, ale aj mnohí zahraniční komentátori, či dokonca politici (českých nevynímajúc) sa stále spoliehajú na to, že Ficove výroky o zastavení dodávok zbraní na Ukrajinu či otázke protiruských sankcií alebo kritiky Bruselu, boli v značnej miere ovplyvnené predvolebnou rétorikou. Ak by sa však táto téza v budúcnosti nepotvrdila – na privedenie Slovenska „k rozumu” by sa mali podieľať – proeurópske a proukrajinské Česko, ako aj Poľsko a Rakúsko či USA a taktiež aj Nemecko, ktoré má na slovenskú ekonomiku veľký vplyv

Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

Sny mainstreamu či niektorých zahraničných politikov o tom, že Robert Fico bude niektoré svoje názory po voľbách korigovať by sa už čoskoro mohli rozplynúť. To, že bude Robert Fico autentický aj po voľbách, naznačuje jeho niekdajšia reakcia na ministra zahraničných vecí ČR Lipavského, ktorý niekoľko mesiacov pred voľbami vyjadril názor, „že by si prial, aby to bola len predvolebná rétorika a od niektorých úplne nehoráznych výrokov (Fico) tiež ustúpil.” Predseda Smeru mu vtedy do Čiech odkázal, že na svojich výrokoch nič meniť nebude ani po voľbách.

Reklama

Lipavský to v Českej televízii zaklincoval predsavzatím, že „prípadné premiérovanie Roberta Fica je niečo, čo veľmi pozorne musíme sledovať.”

V zahraničí stále rezonuje hlavne otázka pokračovania vojenskej pomoci Kyjevu, ktorú by Slovensko mohlo stopnúť (čo aj voliči Smeru či SNS očakávajú). Do popredia sa teda derú možné faktory, ktoré by dokázali zastavenie poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine zvrátiť alebo aspoň ovplyvniť.

Reklama

Ukrajinský web Európska pravda analyzuje správanie sa novej slovenskej vlády a zamýšľa sa nad prípadnou zmenou zahranično-politickej orientácie Slovenska či zastavením dodávok zbraní Kyjevu.

Ukrajinský web pripomína dôležitosť vplyvu zahraničných partnerov na smerovanie Slovenska, pričom poukazuje na Nemecko, ktoré bude mať na novovzniknutú slovenskú vládu zjavne silný ekonomický vplyv. To isté platí pre Európsku úniu a v menšej miere aj pre NATO – tieto organizácie môžu uplatniť celý rad opatrení na ovplyvňovanie Bratislavy (od obmedzenia prístupu k európskym fondom až po obmedzenie účasti na projektoch a programoch Aliancie).

Podľa ukrajinských novín, v prípade potreby môžu pri privádzaní Slovenska „k rozumu” zohrať úlohu aj jeho susedia (samozrejme, okrem Maďarska Viktora Orbána), vrátane proeurópskej a proukrajinskej Českej republiky, ako aj Poľska a Rakúska a taktiež aj možnosti vplyvu zo strany Spojených štátov, hoci tie sú na Slovensku obmedzené.

Z článku vyplýva aj to, že Ukrajina by sa mohla spoliehať aj na predpoklad, že predvolebné heslá Smeru „Nie fašizmu na Ukrajine” sa nepremenia na politické kroky stanovené vo vládnom koaličnom programe a taktiež aj  na stranu „Hlas” (ktorá mala doteraz všeobecne prozápadný imidž) i na slabé zastúpenie „proruskej” SNS vo vláde a naopak na silné parlamentné zastúpenie „proukrajinskej a proerurópskej strany PS v parlamente. Práve pôsobením PS, ako aj ďalších sympatizantov Ukrajiny v parlamente bude mať Ukrajina nádej, že nová pomerne silná slovenská opozícia vynaloží maximálne úsilie na udržanie kurzu štátu aby ostal nezmenený v kľúčových otázkach týkajúcich sa Ukrajiny, konštatuje Európska pravda.

Článok zároveň predostiera možné modely správania sa novej slovenskej vlády, kde síce  podporí boj Ukrajiny proti ruskej agresii, bude to však robiť oveľa menej aktívne ako jej predchodcovia a s množstvom výhrad.

Reklama

V článku nájdeme aj zaujímavé konštatovanie, že nová slovenská vláda s najväčšou pravdepodobnosťou prehodnotí politiku poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine na štátnej úrovni, nebude však zasahovať do činnosti súkromných slovenských firiem, ktoré vyrábajú vojenskú techniku a zbrane pre Ukrajinu alebo opravujú ukrajinskú techniku. Stojí za zmienku, že takáto revízia politiky nebude mať negatívne dôsledky pre ozbrojené sily, pretože za predchádzajúcej vlády už Slovensko previedlo na Ukrajinu kľúčové typy zbraní požadované Kyjevom, vrátane systémov protivzdušnej obrany S-300 a všetký dostupné MiGy.

V tomto kontexte sa javí ako pozoruhodné najnovšie vyjadrenie ministra obrany Sklenára, ktorý si myslí, že slovenská podpora Ukrajine bude v niektorých oblastiach pokračovať aj po nastúpení novej koaličnej vlády, ktorá práve vzniká. Sklenár to naznačil v stredu (11.10) v rámci dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

Najzaujímavejšie by však mohli byť reálne zistenia o súčasnom stave slovenskej armády a jej bojaschopnosti či potvrdenia „fám” o vydrancovaných muničných skladoch. Novovymenovaný minister obrany by sa preto po ujatí svojej funkcie mal prednostne zamerať na „hasenie” najpálčivejších  problémov, ktoré pri odovzdaní S-300 a rôznej inej vojenskej techniky na Ukrajinu na Slovensku vznikli. Nehovoriac o ochrane najdôležitejšej infraštruktúry vrátane jadrových elektrární čo pri chýbajúcej S- 300 a občasnom preletení poľského, maďarského či českého stíhacieho lietadla v rámci tzv. Air policingu, bude skoro nemožné.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali