Stanú sa QR kódy pevnou súčasťou našich životov rovnako ako kreditné karty a vodičské preukazy?

Stanú sa QR kódy pevnou súčasťou našich životov rovnako ako kreditné karty a vodičské preukazy?

Bratislava 30. novembra 2021 (HSP/christianitas/Foto:Pixabay)

 

Vakcinačná kampaň na Slovensku každým dňom naberá na obrátkach a médiá hlavného prúdu ani za svet nie sú ochotné poskytnúť čo i len minimálny priestor lekárom a virológom, ktorých názory nie sú totožné s naratívom presadzovaným vládou. Čo je v celom tomto naratíve ohľadom „spásy menom vakcína“ najväčším slonom v porceláne? Odpoveď je azda nečakaná: Afrika – aspoň doteraz tak tomu bolo

zdravotníci, ochranný oblek, lekár, koronavírus
Ilustračné foto

Paul Kingsnorth a jeho blog

Rod Dreher, novinár z The America Conservative, v nedávnom článku poukázal na blog Angličana Paula Kingsnortha, ktorého nazval „jedným z najlepších blogerov na internete“, a ktorý je „must read“, pretože „kladie otázky, ktoré by mali klásť médiá, ale nerobia to“. Jeho články vskutku stoja za zamyslenie. Píše tiež o situácii v Rakúsku, ktorá už čoskoro môže byť aj slovenskou realitou:

Reklama

„Pozerám na fotky ozbrojených, maskovaných policajtov v čiernom brnení, ktorí zastavujú ľudí na uliciach a žiadajú ich predložiť digitálne povolenia; čítal som tiež príbehy iných, zatknutých za to, že sa opovážili opustiť svoje bydlisko viac ako raz za deň; počúvam rakúskych politikov, ktorí vyhlasujú, že tí, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať, sa musia ostatným vyhýbať, a tak sa stanú obetným baránkom – kým sa nepodvolia.

Potom sledujem rozhovory s „obyčajnými ľuďmi“ a tí sa tešia, že to na „nezaočkovaných“ konečne prišlo. Niektorí hovoria, žeby ich mali všetkých pozatvárať ako nepriateľov ľudu. V lepšom prípade sú „antivaxeri“ považovaní za paranoidných a dezinformovaných. V horšom prípade ide o zlomyseľných darebákov, ktorých treba prísne potrestať.“

Reklama

Paul tiež uvádza, že podľa najnovších správ bude očkovanie v Rakúsku od budúceho roka povinné, čím sa potichu obchádza „právo na vlastné telo“ čo je slogan propotratových liberálnych aktivistov, ktorí sú teraz tí najviac „pro-vax“. Bloger však upozorňuje na čosi iné: v Írsku, kde teraz žije, je zaočkovaných 94 % obyvateľov (on sám nie je), no napriek tomu aj ono teraz trpí vysokou infikovanosťou. A pokračuje:

„Vláda túto skutočnosť nevedela vysvetliť, ale ide o trend, ktorý sa nedávno prejavil aj na niektorých iných vysoko zaočkovaných miestach: Gibraltár, Izrael, západné Flámsko. Zdá sa, že vysoká úroveň zaočkovanosti nezodpovedá nízkej úrovni ochorenia; často je to presne naopak.“

O to prekvapujúcejšie bolo to, čo sa dialo v iných častiach sveta, hlavne v… Afrike:

„Populácia Afriky je najväčšia, najrýchlejšie rastúca a materiálne najchudobnejšia zo všetkých kontinentov. Len málo vlád si tam môže dovoliť drahé firemné vakcíny, na ktoré sme my na Západe všetko stavili. Len 6 % obyvateľov Afriky je zaočkovaných a národné systémy zdravotnej starostlivosti na mnohých miestach takmer neexistujú, napriek tomu WHO opisuje kontinent ako „jeden z najmenej vírusom postihnutých regiónov na svete“.1 V skutočnosti sa zdá, že pandémiou najviac trpia bohatšie, „rozvinutejšie“ časti sveta.“

Paul uvádza, že nielenže sa nikto nenamáhal vysvetliť tieto prapodivné fenomény, ale nikoho na Západe to ani nezaujíma. Aj v Írsku sa spoločnosť ocitla vo „vakcinačnom apartheide“, v ktorom nevakcinovaní boli vylúčení z mnohých oblastí spoločnosti, ale ako autor uvádza, „nefungovalo to“. Naopak, írska vláda zvažovala nové uzatvárania ostrovnej krajiny ešte pred vypuknutím ďalšieho variantu. Rovnako poukazuje na fakt, že kým na mnohé miesta mali prístup len zaočkovaní, práve tieto (puby, reštaurácie) sa stali ohniskami nákazy – „which is odd“ – „čo je divné“ – pretože práve očkovaní mali byť tí „chránení“. Paul preto uvádza:

Reklama

„V otvorenej spoločnosti by toto všetko bolo predmetom rozsiahlej verejnej diskusie. Videli by sme vedcov otvorene debatovať v televízii, rádiu a tlači; rôzne názory by sa objavovali na sociálnych sieťach; novinárov sledujúcich úspechy aj riziká očkovania; seriózne skúmanie alternatívnych spôsobov liečby; verejné diskusie o rovnováhe medzi občianskymi slobodami a verejným zdravím a o tom, čo vôbec znamená „verejné zdravie“. Ale toto sme nevideli a ani neuvidíme, pretože debata, podobne ako nesúhlas, nie je v móde.“

Angličan obviňuje írske médiá, že už najmenej osemnásť mesiacov nekladú „kritické otázky“. Spoločnosť Google sa snaží podobné správy „zahrabávať“ čo najhlbšie, kým sociálne siete takéto príspevky jednoducho mažú, dokonca aj keď pochádzajú od virológov, či redaktorov British Medical Journal.2

„Deň za dňom,“ uvádza, „sa sám seba pýtam: čo sa to deje?“

 

Čo sa to deje?

Paul je toho názoru, že žijeme v „apokalyptických časoch“, v pravom význame gréckeho slova „apokalypsis“, ktoré znamená „zjavenie“. To, čo sa teraz derie na povrch, vždy existovalo kdesi hlboko pod ním. „Covid je zjavením,“ uvádza a pokračuje:

Reklama

„V spoločenskej štruktúre sú trhliny, ktoré tu vždy boli, ale v lepších časoch ich bolo možné ignorovať. (Covid) odhalil súlad médií hlavného prúdu a silu Silicon Valley pri riadení a kontrole verejnej diskusie. Potvrdil ľstivú nepoctivosť politických vodcov a ich servilnosť voči moci korporácií. (A rovnako tak) ukázal „vedu“ kompromitovanú ideológiou, lebo presne takou je.“

Za najdôležitejšie však Paul považuje to, že „sanitárna kríza“ odhalila skryté autoritárske tendencie u mnohých ľudí, ktoré sa v desivých časoch vždy napokon nejako prejavia. Médiá volajúce po cenzúre oponentov, profesori vyzývajúci na internácie „neposlušných“, organizácie za ľudské práva vítajúce covid pasy, či liberáli brojaci za obmedzenie slobody… Tí ľudia vždy takí boli, len pod maskou pretvárky dokázali klamať svoje okolie a skrývať svoje pravé úmysly. V dobách krízy to však už možné nie je: kto bol na peniaze, bude sa dať kúpiť, kto stál pevne nohami na zemi, toho nezlomia ani perzekúcie. Paul pokračuje:

„Za posledné dva roky som sa naučil viac o ľudskej povahe ako v predchádzajúcich štyridsiatich siedmich rokoch. Dozvedel som sa pár vecí aj o sebe a ani tie sa mi nepáčia. Všimol som si svoje pretrvávajúce pokušenie pridávať sa výhradne na jednu stranu: (a) súdiť a odsúdiť tých, ktorí stoja na druhej strane barikády – tých ovečiek, tých zlomyseľných nepriateľov Pravdy. Všimol som si svoju tendenciu vyhľadávať iba zdroje informácií, ktoré potvrdzujú moje presvedčenie. Zjavenie nie je nikdy pohodlné.

Predovšetkým mi však apokalypsa menom Covid odhalila, že keď sú ľudia vystrašení, dajú sa ľahko ovládať.“

A toto je podľa Paula jadro toho, čo sa okolo nás za posledné dva roky deje: snaha čo najviac kontrolovať ľudí. Bloger je zhrozený, s akou rýchlosťou a ľahkosťou sa QR kódy v našich mobiloch stali „novým preukazom pre plnohodnotný ľudský život“. „Tak ako vždy, aj teraz sa naše nástroje obrátili proti nám,“ konštatuje s až prorockým nadhľadom a dopĺňa, že všetky tie elektronické hračky vlastne nikdy neboli naše; to „my sme boli ich“.

 

Niekde v hĺbke to celé nedáva zmysel

Paul sa zamýšľa a píše, že pod povrchom, niekde v hĺbke, nedáva celý naratív okolo „globálnej pandémie“ vôbec žiaden zmysel. Pokračuje:

„Naratív nedáva zmysel, celkový príbeh nedrží pokope, no napriek tomu plní svoju úlohu. Používa sa na zavádzanie a ospravedlnenie bezprecedentnej autoritárskej technokracie, ktorá nás všetkých obmedzuje bez nášho súhlasu, bez diskusie a bez práva postaviť sa na odpor.“

Napriek tomu Covid ako taký Paul nespochybňuje. Tvrdí, že je to reálna a nebezpečná choroba, ktorú treba brať vážne, avšak „ani zďaleka nie je tak nebezpečná, aby… ospravedlňovala vznik globálneho policajného štátu“. A varuje svojich čitateľov:

„Smerujeme do budúcnosti, v ktorej bude načítanie kódu –, ktorý potvrdí, že ste bezpečný a poslušný člen spoločnosti – trvalou súčasťou života, rovnako nespochybniteľnou ako kreditné karty a vodičské preukazy. Smerujeme k vynútenému povinnému očkovaniu celej populácie – vrátane detí – a trestom odňatia slobody pre tých, ktorí to odmietnu.

Reklama

Na konci zimy by sme mohli žiť vo svete, v ktorom štát plne prevezme kontrolu nad našimi telami a našou jedinou šancou zostať plnohodnotnými členmi spoločnosti bude podriadiť sa každému ich pokynu a aby sme dokázali, že sme poslušní, súhlasiť s ustavičným digitálnym monitorovaním.“

A ak by niekto spochybňoval hrozbu, že budú ľudí zatvárať, Paul poukázal na najnovší nápad austrálskej vlády, ktorá pacientov s covidom preváža vojenskými transportérmi do vládnych karanténnych zariadení.

Ide o vskutku mrazivé veci, ale nemožno poprieť, že touto cestou sa naša spoločnosť začala uberať. Možno by bolo múdre sa na to duchovne aj materiálne pripraviť.

Článok pôvodne vyšiel na portáli Christianitas.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali