Slovenskí bandy-hokejisti po prvý raz v histórii hrali na majstrovstvách sveta v Číne

❚❚

Nitra 7. marca 2018 (HSP/Foto:SAB)

 

Prednedávnom sa skončili majstrovstva sveta v bandy-hokeji v Číne, o ktorých sme informovali našich čitateľov. Prvý raz v histórii hrali na majstrovstvách sveta aj naši hokejisti. Ako sa rozvíja tento staronový šport na Slovensku, porozprával predseda Slovenskej asociácie bandy Lukáš Vepy a najskúsenejší hráč Marián Korpáš 

Slovenskí bandy-hokejisti

Tento šport sa u nás znovuzrodil po dlhých 89 rokoch. Vo svojom premiérovom vystúpení na MS naši hokejisti v kategórii B skončili na siedmom mieste. Hrali v exotickej Číne, v meste Charbin. Iba stručne pripomenieme základné informácie o bandy hokeji. Bandy hokej sa hrá na ľadovej ploche s rozmermi ako futbalové ihrisko. Proti sebe nastupujú dve 11-členné družstvá (10 hráčov v poli a jeden brankár, ktorý nemá hokejku). Zápas má 2 polčasy po 45 minút. Tento druh hokeja sa považuje za predchodcu ľadového hokeja v Európe.

.

Predovšetkým predstavíme našich spolubesedníkov, s ktorými sme sa porozprávali v istej nitrianskej kaviarni. Lukáš Vepy je predsedom Slovenskej asociácie Bandy. Toto nám o sebe porozprával: „Vyrastal som v Senici, kde som hrával futbal a potom neskôr hokej až do 10 rokov pod vedením svojho otca Ľudovíta Vepyho. Potom sme sa presťahovali do Trenčína, kde som pokračoval v hokejovej kariére až do 15 rokov pod vedením trénerov Matouška, Čecha a Strmisku. Následne som dostal ponuku hrať za dorastenecký a juniorský tím Vsetína. Tu ma viedli tréneri Hudler a Kopřiva. V tej dobe bol Vsetín top juniorský klub v Čechách, čo sa týka športovej aj materiálnej stránky. Získali sme bronzové medaily s tímom juniorov. Ešte keď som mal 15 rokov, tak som mal vážnu operáciu ramena a nemohol som rok hrať hokej. Počas tej doby som si uvedomil, že hokejová kariéra sa môže skončiť dosť rýchlo. Preto aj moje ďalšie hokejové smerovanie bolo spojené so školou. Následne cez zámorské juniorské súťaže som dostal ponuku hrať univerzitný hokej. Bola to ďalšia vynikajúca skúsenosť. Hokej mal vynikajúcu úroveň a takisto veľmi dôležité boli aj školské povinnosti. Študoval som zameranie trénerstvo a kondičné trénerstvo. Po ukončení školy som ostal pracovať a žiť v Kanade a od športu som si trošku oddýchol. Venovali sme sa výstavbe domov. Pred 2 rokmi som sa vrátil na Slovensko a vrhol sa znovu na hokej, ale už nie v ako hokejista, ale ako manažér hráčov. Ešte v Kanade som nadviazal spoluprácu s Rossom Gurney, certifikovaným agentom pre NHL. Naším cieľom je pomôcť slovenským chlapcom v ich hokejovom napredovaní. A pred rokom som sa dozvedel o novom športe – bandy,“ prezradil.

Marián Korpáš

Marián Korpáš sa narodil v Nitre, kde začínal s hokejom. V roku 1989 sa prvý krát postavil na korčule v klube pod Zoborom. V žiackych ročníkoch pôsobil v HC Nitra, kde hral s viacerými známymi hráčmi ako je Ivan Švárny, Štefan Ružicka čí Miroslav Pupak. V žiackych kategóriách dosiahol zo staršími spoluhráčmi 2 miesto v Slovenskej lige žiakov. V sezóne 2002 sa pobral z Nitrianskeho klubu za rieku Morava do klubu HC Vsetín. V sezóne 2002-2003 získal bronzovú medailu v klube HC Vsetin. O rok nato v sezóne 2003-2004 prestúpil  do klubu HC YTONG Brno, kde nastupoval za juniorské a seniorské mužstvo. Kvôli zraneniam sa v sezóne 2005-2006 musel rozlúčiť s kariérou. V roku 2014-2015 nastúpil za amatérsky klub v Amatérskej hokejovej lige, kde získal titul. V sezóne 2015-2016 pokračoval v amatérskej lige ASHL a získala aj ďalší titul. V sezóne 2016-2017 dosiahol v amatérskej lige 2 miesto. V sezóne 2017-2018 pokračoval v lige, ale začal sa venovať hlavne Bandy hokeju a začiatkom tohto roku sa zúčastnil na majstrovstvách sveta skupiny B v čínskom Charbine. Marián Korpáš bol po prvý krát členom reprezentačného hokejového výberu v sezóne 1999-2000 na medzinárodnom turnaji vo Zvolene. Svoj prvý gól strelil proti českej reprezentácii v tej istej sezóne. V sezóne 2000-2001 bol účastníkom reprezentačného turnaja v Česku. V sezóne 2001-2002 sa naposledy predstavil na reprezentačnom fóre, kde po nezhode s trénerom sa mu zavreli reprezentačné dvere…

.

Prirodzene, náš rozhovor sme začali tým, ako Slováci znovu objavili bandy, ktoré sa na Slovensku naposledy hralo v r. 1928. Prezradil to prezident Slovenskej asociácie bandy Lukáš Vepy: „Počas mojej minuloročnej návštevy Štokholmu, kde som bol pozrieť zápasy našich klientov a dlhom rozhovore s mojím kamarátom Perom-Erikom Holmstromom o hokeji sme sa dostali až k Bandy hokeju. Per-Erik mi porozprával celú jeho históriu a o tom, aké veľké pozitíva to má pre klasický hokej. Len pre zaujímavosť: 17-ročný švédsky talent Rasmus Dahlin hrával do 15 rokoch aj bandy a tiež veľa hráčov, čo hráva najvyššiu švédsku hokejovú súťaž, tiež začínali v bandy. Ja som si vypočul mimoriadne zaujímavé informácie a po návrate na Slovensko som sa rozhodol, že oživíme tento šport u nás doma. Založil som Asociáciu a tvrdo pracujeme, aby sme napredovali – to sa týka aj mládeže, aj seniorov. Naším doterajším vrcholom boli MS v bandy v čínskom Charbine,“ povedal.

A ako bývalý „klasický“ hokejista Marián Korpáš sa stál hráčom bandy? Povedal, že sa k tomuto športu dostal tak, že ho oslovil jeho bývalý spoluhráč a bývalý agent Lukáš Vepy, vysvetlil mu, čo je to za šport, prezradil, že na Slovensku založili asociáciu bandy. „Oslovil ma, ako bývalého hokejistu, spoluhráča. Tak som sa dostal k bandy,“ prezradil Marián Korpáš.

Zaujímalo nás, ako sa po 89 rokoch podarilo obnoviť šport, o ktorom na Slovensku v súčasnosti takmer nik nevie. Porozprával o tom Lukáš Vepy: „Vlani v máji sme založili Slovensku asociáciu bandy, vytvorili sme mužstvo a už takisto v máji sme odohrali prvý priateľský zápas v rink-bandy – v malom bandy, na hokejovom ihrisku proti Česku. Onedlho sme sa zúčastnili na majstrovstvách Európy v rink-bandy v Nymburku a skončili sme druhí, čo bol veľký úspech! Majstrami sa stali Česi. No a zatiaľ vrcholovým podujatím boli nedávne majstrovstvá sveta v B-kategórii, o ktorých váš portál podrobne písal, kde sme skončili na 7. mieste. Vlastne po 90 rokoch Slovensko sa zúčastnilo na oficiálnej súťaži v klasickom bandy – na ľadovej ploche na futbalovom ihrisku,“ podčiarkol Lukáš Vepy.

Určite nebolo ľahké rýchlo pripraviť mužstvo na tieto majstrovstva a vôbec presvedčiť hokejistov, aby si „presedlali“ na bandy hokej. Opýtali sme sa, ako sa to podarilo:

Lukáš Vepy

Lukáš Vepy potvrdil, že, pochopiteľne, oslovil bývalých hokejistov, ktorých poznal, ale aj troch súčasných, ktorí hrajú dorastenecké a iné súťaže. „Väčšinou máme starších hokejistov, ktorí majú 30 rokov a viac, a teengarov a chlapcov okolo 20 rokov. Tá stredná vrstva je malá: všetci hrajú bežný ľadový hokej. Bandy na Slovensku iba začína. Bandy je šport, kde hokejisti môžu pôsobiť dlhšie. Je to oveľa menej kontaktný šport, ako bežný hokej, preto starší hráči to zvládnu, hlavne, aby mali dobrú kondičku, pretože naháňať sa po futbalovom ihrisku – to je fuška,“ zdôrazmil.

.

Bandy si vyžaduje kvalitnú ľadovú plochu o rozlohe futbalového ihriska. V niektorých  štátoch – v Rusku, Švédsku, Fínsku, Nórsku sú veľké kryté haly. Na Slovensku nie sú. Máme teplejšiu klímu. Kde sa na Slovensku dá hrať bandy? Síce Maďari tiež hrajú… Naši hokejisti  na majstrovstvách sveta v Číne hrali  na futbalovom ihrisku. Zaujímalo nás, ako sa na to pripravovali, kde, ako? Určite bolo to ťažké.

Marián Korpáš prezradil, že zatiaľ väčšinou hrajú rink-bandy na hokejových štadiónoch – na Slovensku sú na to vhodné podmienky. „A pred majstrovstvami sveta sme odohrali akurát jeden priateľský zápas na veľkom štadióne v Maďarsku – proti reprezentácii Maďarska. Tam sme si po prvý raz vyskúšali tú veľkú plochu. Prehrali sme 0:9, veď Maďari už niekoľko rokov hrajú v tej B-kategórii a majú veľmi skúsené mužstvo. Krátko po tomto zápase sme už leteli do Číny na majstrovstva sveta,“ povedal.

Pokračovanie “histórie“ obnovenia bandy na Slovensku, zaujímavosti z majstrovstiev sveta v Číne a plány našich hráčov prinesieme zajtra.

Eugen Rusnák

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali