Slovensko/Česká republika 22. februára 2016 (HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta)
Českí degustátori posadili v ťažkej konkurencii na popredné miesta slovenské ležiakové pivá
Prvá pivná extraliga hodnotí na základe degustačných testov kvalitu slovenských a českých pív, presnejšie klasických ležiakov. Osem stálych degustátorov má za sebou veľmi pestrú pivnú skúsenosť: od špičkového českého pivovarského experta a prezidenta Českomoravského zväzu minipivovarov, cez experimentálneho sládka, slávneho barmana pivného baru, domovariča, marketingového riaditeľa, až po pivného publicistu a nadšencov.
Vzorky piva na degustáciu sa nakupujú v bežných obchodoch. Každá vzorka je k testu pripravená za rovnakých podmienok a očíslovaná. “Nikto z nás nevie, čo sa za každým číslom vzorky skrýva,” vysvetľuje prezident Prvej pivnej extraligy Ladislav Jakl.
Súťaž prebieha každoročne tak, že do “Česko-Slovenského finále” postúpia najlepšie štyri slovenské a štyri české pivá podľa degustácie. V roku 2015 to boli Šariš, Urpiner, Corgoň a Topvar za Slovensko a Zlatopramen, Starobrno, Louny a Rychtář za našich susedov. A výsledky prekvapili aj samotných degustátorov: prvé tri priečky obsadili slovenské pivá. Víťazným ležiakom sa stal Topvar, na druhé miesto sa dostal Urpiner a na tretie Corgoň.
Možno vás zaskočili názvy značiek postupujúcich českých pív. Nenachádzajú sa medzi nimi tie najznámejšie české ležiaky, pretože sa nevyberalo podľa “častosti výskytu”, ale podľa degustačných testov. A nás Slovákov pritom môže tešiť fakt, že degustátori z českých kruhov vybrali v ťažkej konkurencii na popredné miesta práve slovenské ležiakové pivá.
„Gratulujem víťazom zo Slovenska a odporúčam českým pivárom, aby nad slovenským pivami neohŕňali nos, veď sú to rovnako a mnohokrát aj lepšie pivá ako tie české,“ zhodnotil výsledky podujatia prezident Prvej pivnej extraligy Ladislav Jakl. Ako píše aj webový portál opive.sk, hlavným cieľom jeho združenia je búrať zažité predsudky a mýty podľa hesla “ukázané platí”. “Sami sme často prekvapení svojimi výsledkami, aj my sme niekedy bez znalosti hodnotenej značky bodovali svoje obľúbené pivá ako horšie a svoje neobľúbené ako lepšie,“ podotýka.