Prešov 4. novembra (TASR) – V kategóriách juniorskej medzinárodnej barmanskej súťaže EUROCUP sa od jej vzniku pred 21 rokmi predstavili stovky talentovaných mladých ľudí, ktorí dnes pôsobia v oblasti gastronómie a hotelierstva.
Organizátorom tejto súťaže je Hotelová akadémia v Prešove. Každý rok sem prichádzajú žiaci stredných škôl s hotelovým zameraním zo Slovenska a ďalších štátov Európy, aby tu prezentovali svoju zručnosť v príprave miešaných nápojov. Organizátori tu však privítali aj mladých barmanov z Mexika.
Na tomto podujatí sa súťaží tradične v dvoch kategóriách – miešanie alkoholického nápoja a príprava takzvaného soft drinku bez obsahu alkoholu.
Keďže produkty súťažiacich majú zapôsobiť nie iba na chuťové bunky, ale aj na zrakové, na záver súťaže vždy dostanú priestor súťažiaci vo flair style. V posledných rokoch tlieska umeniu mladých barmanov, ktorí predvádzajú niekedy neuveriteľné žonglérske kúsky, množstvo divákov.
Okrem toho, že všetky takéto podujatia dávajú priestor prezentácii prípravy ľudí z takejto brandže a na výmenu skúseností v oblasti obsluhy zákazníka, je tu ešte jeden dôležitý faktor:
"Cieľom naďalej zostáva podpora kultúry pitia a preferencia riedených nápojov, ktoré by mali ľudia uprednostniť pred tvrdým alkoholom. Je to možno síce drahšie, ale zdravšie, spoločenskejšie, estetickejšie a v neposlednom rade dáva veľký priestor pre kreativitu," upozorňuje riaditeľ HA Jozef Šenko.
Milan Šefc, predseda sekcie Tatry Slovenskej barmanskej asociácie, hovorí, že ide o náročnú súťaž, pričom na výkony barmanov dozerá odborná porota. Tá hodnotí nie len kvalitu miešaného nápoja, ale aj jeho vzhľad, chuť a prípravu. Tvrdí, že táto súťaž je vo svojej kategórii pravdepodobne najväčším podujatím svojho druhu v Európe a určite má nezanedbateľné postavenie aj vo svetovom meradle.
"Je to súťaž na vysokej odbornej úrovni, škola sa naozaj zlepšovala z roka na rok. Je to niečo úžasné, iné krajiny si už berú príklad a snažia sa to napodobniť. Mám pocit dobre vykonanej práce, pretože týchto ľudí potom stretávam v rôznych prevádzkach po Slovensku," povedal Šefc.
Dodáva, že Slovensko má špičkový barmanský spolok, ktorého členovia dosiahli aj tituly majstrov Európy či sveta. K týmto odborníkom by chcel patriť aj 16-ročný Daniel Cisár, ktorý sa predstavil v Prešove na 21. ročníku pred niekoľkými dňami.
"Som z Piešťan zaujíma ma to už dlhšiu dobu, fascinuje ma práca rúk, rýchlosť, dynamika a vyžívam sa v tom. Na tejto súťaži som prvýkrát, dúfam, že porotu drink zaujme," povedal študent. Napriek tomu, že sa mu nepodarilo umiestniť na popredných miestach, do Prešova sa vraj znovu rád vráti.
UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam.