Rusko predložilo jasné dôkazy, že malajzijské lietadlo zostrelila Ukrajina

Rusko predložilo jasné dôkazy, že malajzijské lietadlo zostrelila Ukrajina

Moskva 22. júla (HSP/Foto:Rossia24)

 

Moskva zatiaľ jediná poskytla skutočné dôkazy k leteckej tragédii

Včera sa v Moskve uskutočnil brífing ministerstva obrany ruskej federácie, na ktorom náčelník štábu Andrej Kartapolov, predložil dôkazy súvisiace so zostreleným malajzijským lietadlom.

Reklama

Na schéme ukázal trasu letu Boeingu 777 a jeho odklon o 14 km z medzinárodného koridoru, nad vojnovú zónu. Či bolo lietadlo odklonené ukrajinskými letovými navigátormi z Dnepropetrovska zámerne, potvrdia až čierne skrinky.

Satelitný snímok rozostavenia systému Buk ukrajinskej armády deň pred incidentom

V deň incidentu operovala v oblasti skupina troch batérii Buk M1 ukrajinskej armády, ktorej rádius pokrýval oblasť letu 777. Vyvstáva otázka, proti komu boli tieto systémy rozostavené, keďže rebeli nedisponujú letectvom. “Predkladáme snímky z kozmu, ktoré odfotografovali tieto batérie. Prvé tri snímky zo 14. júla (fotka číslo 3) ukazujú komplexy Buk m1 rozostavené 8 km od Luhanska a 5 km severne od Donecká. Na snímke zo 17. júla z tej istej oblasti, tam komplex Buk už nie je, ale je presunutý do oblasti Zaroščenskaja 10 km od Donecka a 8km južne od Šachťorska.

Reklama
Satelitný snímok rozostavenia systému Buk ukrajinskej armády v deň incidentu. Je to to isté miesto ako na predchádzajúcom snímku, ale PVO už tam nie je

Natíska sa otázka, prečo sa v tento deň batéria presunula do blízkosti teritória kontrolovaného rebelmi.

Satelitný snímok rozostavenia systému Buk ukrajinskej armády pri oblasti ovládanej rebelmi

Na ďalšej snímke z 18. júla batéria už opustila svoju pozíciu. Na záznamoch rádiolokačnej aktivity týchto ukrajinských batérii vidno, že v dňoch 15. júla, bolo aktívnych 7 rádiolokačných staníc, 17. júla už pracovalo 9 a deň po tragédii už iba 2.

V čase tragédie sa vo vzduchu nachádzali tri dopravne lietadla. Let Paríž – Tajpej, let z Kodane do Singapuru a let  z Amsterdamu do Kuala Lumpur, okrem nich ruskí dispečeri zachytili ukrajinskú stíhačku Su 25, ktorá stúpala na letovú hladinu boeingu 777 a dostala sa na vzdialenosť 3 až 5 km. V jej výzbroji je raketa R60 ničiaca ciele do vzdialenosti 12 km. S akým cieľom letela bojová stíhačka v trase medzinárodného civilného letectva?

Stredisko letovej prevádzky v Rostove na Done poskytlo videozápis na ktorom vidno, ako o 17:20 začal Boeing strácať rýchlosť. O 17:21 sa v mieste zmiznutia Boeingu objavuje iné lietadlo, ktoré nekomunikuje s riadiacim centrom letovej prevádzky a vykazuje všetky charakteristiky vojenského lietadla.

Ukrajinská vláda tvrdí, že v tom čase žiadne vojenské lietadlo v danej oblasti nebolo, ale ako sami vidíte, nie je to pravda. Máme aj otázku k našim americkým partnerom. Oni tvrdia, že majú satelitné snímky, ktoré dokazujú, že raketa bola odpálená povstalcami. No nikto tieto snímky nevidel. Od 17:06 do 17:20 nad danou oblasťou prelietal americký satelit, určený na detekovanie vypustených rakiet. Ak Američania majú snímku z tohto satelitu, tak by sme privítali, keby ju poskytli svetovému spoločenstvu na vyšetrovanie.

Reklama

Chcem ešte povedať, že všetky naše tvrdenia sú založené na objektívnych faktoch a dátach, ktoré sme na tomto brífingu poskytli, na rozdiel od obvinení proti nám, ktoré nie sú podložené jediným dôkazom. Dobrým príkladom masmediálnej manipulácie je “dôkaz” o sťahovaní komplexu Buk M1 od rebelov do Ruska. Snímok bol urobený v Krasnoarmejsku, kde vidieť billboard s autosalónom na Dnepropetrovskej ulici. No Krasnoarmejsk sa od 11. mája nachádza pod kontrolou ukrajinskej armády.

Z toho dôvodu máme niekoľko otázok. Čo je to za odpaľovacie zariadenie?  Kde ho prevážali?  Kde sa nachádza teraz? Prečo na ňom nie je kompletná sada rakiet? Kedy z neho bolo naposledy vystrelené? Nakoniec by som ešte chcel zdôrazniť, že Rusko nedodalo vzbúrencom nijaký protilietadlový raketový komplex Buk M1. Dnešné dôkazy budú poskytnuté expertom z európskej únie a Malajzie a dúfame že pomôžu vyšetrovaniu tragédie.

ad

celú tlačovku na ktorej boli predložené dôkazy si môžete pozrieť tu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali