Rusi vyženú britských rybárov z Barentsovho mora

Rusi vyženú britských rybárov z Barentsovho mora

Moskva 19. januára 2024 (HSP/svpressa/Foto:Pixabay)

 

Dohoda z roku 1956, ktorá bola pre Rusko absolútne nevýhodná, bude zrušená, píše Vasilij Koltašov v novinách Svobodnaja Pressa

rybárska loď
Ilustračné foto

Rusko sa chystá vypovedať dohodu s Britániou, na základe ktorej mali britské trawlery právo voľne loviť v Barentsovom mori. Návrh na jej zrušenie ruské ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo poľnohospodárstva predložili vláde, ktorá túto myšlienku podporila. V roku 1956 ZSSR a Spojené kráľovstvo uzavreli dohodu len na päť rokov, ale s možnosťou predĺženia, a táto dohoda zostala v platnosti až doteraz. Napokon sme využili svoje zákonné právo na jej vypovedanie. Ukazuje sa, že na západné sankcie Rusko dokáže reagovať, ak si to dobre premyslí.

Reklama

Ako zvyčajne, nič nie je trvalejšie ako dočasné – 68 rokov sa Anglosasi tešili výsade rybolovu v Barentsovom mori: pozdĺž pobrežia polostrova Kola, pozdĺž pobrežia pevniny východne od mysu Kanin Nos a ďalej okolo ostrova Kolguev, plus na šelfoch ďalších ostrovov – všade tam, sa mohli britskí rybári slobodne pohybovať.

Až po 12 balíku sankcií EÚ voči Rusku sa niečo pohlo: “Ruské siete” vytiahli asymetrickú odpoveď. Hoci Veľká Británia nie je členom EÚ, podnikla voči Rusku svoje vlastné kroky, napríklad Briti zaviedli dodatočné 35 % clo na dovoz niektorých ruských tovarov do krajiny, napríklad ruskej vodky a medi.

Reklama

 

Ekonóm Vasilij Koltašov si myslí, že zákaz rybolovu v ruských pobrežných vodách vyzerá logicky:

– Prečo by mal niekto loviť tresky v zóne našej kontroly? Začali proti nám skutočnú hospodársku vojnu. Nehovoriac o tom, že Briti dodávajú banderovcom rakety, ktoré zasahujú nielen naše vojnové lode, ale aj mierové mestá. Vsadili na to, že zničia Rusko.

Existuje niekoľko veľmi zaujímavých analógií. Hovorí sa o tom, že Západ povedie proti Rusku druhú krymskú vojnu, alebo, ako sa v Európe v 19. storočí hovorilo, východnú vojnu. Určitá historická paralela s udalosťami z rokov 1853 – 1856, keď Európa tiež chcela opotrebovať Rusko – v nádeji, že v ňom prebehnú nejaké vnútorné procesy, v dôsledku ktorých sa zrúti a umožní im prosperovať.

Naši protivníci sa na to pripravili a konajú tak, a konajú veľmi rozhodne a mimoriadne dôsledne, oveľa metodickejšie ako ruské orgány. Máme mnoho oblastí, v ktorých vidíme zvláštnu letargiu. Nehovorím o ministerstve zahraničných vecí a ministerstve obrany, ale o hospodárskych sférach. Vidíme veľa zvláštneho správania našich liberálnych úradníkov. Hovoria napríklad o novej privatizácii, ktorá je podľa nich teraz nevyhnutná.

Reklama

 

“SP”: Stane sa so severskou treskou a treskou jednoškvrnnou to isté, čo sa stalo s morskými rezervami vyťaženými na Ďalekom východe? Píše sa, že náš snehový krab sa do Japonska doviezol za štvrť miliardy dolárov. Ruské krabie tyčinky, alebo po japonsky “surimi”, sa Japoncom poslali za 55 miliónov dolárov. Na morských ježkov a iné strašidlá môžeme zabudnúť, nemáme ich radi, ale mohli by sme si pre seba nechať lososa?

– Áno, bolo by dobré, keby ryby išli viac na domáci trh a boli lacnejšie. Dostanú sa aj na trh EÚ, ale mali by sme sa riadiť veľmi jednoduchou zásadou: v našich vodách by mali ryby loviť a spracovávať len domáci producenti. Nemali by tu byť žiadni cudzinci.

Teraz obyvateľstvo nemá o ryby záujem, hoci naši rybári by ich mali loviť všade, kde sa to dá. Ďalšia vec je, že devalvácia rubľa, žiaľ, znížila domáci dopyt po rybách a ľudia sa sústreďujú na slepačie vajcia.

 

Reklama

“SP”: Žijeme v globálnom svete, keď tie isté slepačie vajcia zdraželi, začali sme sa tým zaoberať, ukázalo sa, že takmer sto percent tzv. genetických produktov, teda oplodnených vajec brojlerových kurčiat… sa k nám dováža zo zahraničia, no, nie z Británie, ale zo spriatelenej Brazílie. Stane sa však niečo podobné aj v rybárstve? Už teraz sa hlási, že naše vlečné lode nie je kde opraviť, Európania to odmietajú urobiť. Naši rybári nevylučujú zníženie úlovkov.

– Myslím si, že oprava plavidiel je riešiteľná záležitosť, nemali by byť problémy, v krajnom prípade sú ťažkosti s komponentmi, niektoré súčiastky sa dajú kúpiť prostredníctvom paralelného dovozu. Takže rozhodnutie o rybolove v Barentsovom mori je oneskorené a prezreté, čo sa dá robiť, ako vždy “veľmi pomaly zapriahame”, hovorí expert …

Dúfajme, že hneď ako zapriahneme, pôjdeme rýchlo. Alebo aspoň pôjdeme. Vláda zatiaľ tvrdí, že vypovedanie starej dohody zo sovietskej éry pre nás nebude mať vážne zahraničnopolitické a ekonomické dôsledky. Je to však prvá medzinárodná potravinová zmluva, ktorá bude vypovedaná. Ruské úrady už dávnejšie avizovali revíziu legislatívneho rámca a prácu na znepriatelených krajinách. No rozpad dohôd o Barentsovom mori sa môže stať akýmsi precedensom pre vypovedanie dohôd, ktoré upravujú spoluprácu práve na citlivom trhu s potravinami.

Na jednej strane má naša krajina právo vypovedať zmluvu, alebo aspoň nepredĺžiť o ďalších päť rokov dohodu medzi krajinami, ktorá bola jednostranná a nedávala Rusku zrkadlové práva na rybolov v mútnych britských teritoriálnych vodách. Na druhej strane Briti sú zvyknutí uvažovať tak, že: moje je moje a tvoje je naše.

Zatiaľ sa sľubuje, že odmietnutie britských rybárov v rybolove by nemalo ovplyvniť cenu rýb na ruských pultoch, pretože rybársky priemysel v Barentsovom mori závisí od národných kvót. Na aktuálny rok 2024 sa objemy výlovu tresky škvrnitej a tresky jednoškvrnnej znížili o 20 percent, zatiaľ čo limity pre hlavátku sa naopak viac ako strojnásobili. Komerčný rybolov v Barentsovom mori sa takmer výlučne uskutočňuje na základe biologických položiek kvót a viac ako polovica vylovených zdrojov sa loví v zahraničných hospodárskych zónach, a nie v ruských.

Ryby nevedia, kde plávajú: v Barentsovom mori alebo vo východnej časti Nórskeho mora migrujú tresky a tresky jednoškvrnné (čo predstavuje osemdesiat percent úlovku) sem a tam pod spoločnou kontrolou Ruska a Nórska. Takže poškodení Briti budú pravdepodobne plávať k Nórom. Ak ich tam pustia. Medzi Európanmi panuje ostré napätie v súvislosti s rybami. Je to jeden z vyslovených dôvodov odchodu Británie z EÚ.

Naša Federálna agentúra pre rybolov úzko spolupracuje s nórskymi susedmi, dokonca existuje spoločná rusko-nórska komisia pre rybolov, ktorá diskutuje o kvótach na lov hlavátky, halibuta a morského vlka. A vo všeobecnosti tradične, takmer od čias Petra Veľkého, nemajú zahraničné plavidlá právo vplávať do ruských polárnych vôd východne od poludníka prechádzajúceho Archangeľskom. A nie každý má o to záujem. Okrem Angličanov a Nórov sem prichádzali len grónski rybári.

Samozrejme, na základe osobitnej dohody, plne v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie na jednej strane a vládou Dánskeho kráľovstva a miestnou vládou Grónska na strane druhej. Grónsko nás tiež informuje o stave zásob tresky, ostrieža a halibuta čierneho vo svojich vodách.

Zatiaľ sa nehovorí o tom, že by sme Nórom a Grónčanom zakázali loviť v našom studenom mori. A okrem rýb je tam veľa zaujímavého, napríklad dovezený a rozmnožený krab kamčatský, krab klipka, islandská hrebenatka, severské krevety. Vo všeobecnosti sa potravinová bezpečnosť stále zachováva, ak človek nepytliačí.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali