Rusi k vyslaniu francúzskych vojakov na Ukrajinu: “Na ruských poliach je pre nich dosť miesta”

Rusi k vyslaniu francúzskych vojakov na Ukrajinu: “Na ruských poliach je pre nich dosť miesta”

Moskva 20. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Pripravuje sa vyslanie dvetisíc francúzskych vojakov na Ukrajinu, povedal včera šéf ruskej tajnej služby SVR Sergej Naryškin. Paríž túto informáciu, samozrejme, popiera, ale po nedávnych vyhláseniach samotného Emmanuela Macrona sa táto správa nezdá ako niečo nečakané. Situáciu komentuje David Narmanija v novinách Ria Novosti

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Posúďte sami: za posledných niekoľko týždňov sa prezidentovi piatej republiky podarilo urobiť veľa vecí. Napríklad vyzval na prímerie s Ruskom počas trvania olympijských hier bez toho, aby povedal, čo bude Kyjev počas tohto obdobia robiť alebo čo má Rusko ako štát spoločné s nadchádzajúcimi hrami.

Reklama

Macron zároveň nezabúda na svoju povesť hlavného telefonistu na Západe a sľubuje, že ak mu zavolajú z Kremľa, zdvihne telefón. Prečo by však Vladimir Putin vyhľadával kontakty so svojím francúzskym náprotivkom, je otvorenou otázkou.

Napokon, Macron stihol prisľúbiť vyslanie francúzskych vojakov na Ukrajinu, ak by hrozil ruský prielom do Odesy alebo Kyjeva.

Reklama

Podľa všetkého sa rozhodli na tento moment nečakať a jednotky sa už aktívne pripravujú a podľa niektorých mediálnych správ sú už na Ukrajine. Francúzska televízia v tomto čase otvorene diskutuje o tom, kde by bolo lepšie rozmiestniť ich kontingent.

Vyslanie francúzskych vojakov k Dnepru má vlastne dva rozmery – vojenský a politický. Existujú vážne dôvody pochybovať o tom, že ich niekto uvidí na frontovej línii, ale aj keby tam boli, nebudú schopní radikálne ovplyvniť priebeh udalostí. Po prvé, západných “dovolenkárov” bolo na fronte aj tak dosť a počet tých, ktorí sa z dovolenky nevrátia, sa už počíta na tisíce. Ukrajina potrebuje pol milióna mobilizovaných vojakov, nie štyri motostrelecké prápory, aby zmenila situáciu.

Po druhé, ak hovoríme o kvalite ukrajinskej pechoty a ich francúzskych spolubojovníkov, je veľkou otázkou, kto má prevahu: Taras, ktorý dokázal prežiť pri Rabotine či Avdejevke, alebo Jean-Pierres, ktorý ich vlani na cvičiskách pripravoval na boj v “sieťovej vojne”, ktorá sa nikdy nezačala.

Z vojenského hľadiska sú oveľa významnejšou správou informácie, ktoré hovoria o presune novej ukrajinskej 141. brigády do Záporožskej oblasti.

Z politického hľadiska však správy o príchode francúzskych jednotiek na Ukrajinu po Macronových vyhláseniach hrajú úplne inými farbami. Samozrejme, o piatom článku Charty NATO nemôže byť ani reči: Paríž sa na Ukrajine venuje všetkému možnému len nie obrane. A Západ sa neodváži využiť túto možnosť, keď samotná aliancia nie je v otázke pomoci Kyjevu jednotná. Vyhlásenie talianskej premiérky Giorgii Meloniovej je toho živým potvrdením. Podľa nej vyslanie zahraničných vojsk povedie k eskalácii, ktorej sa treba za každú cenu vyhnúť. Podobný názor zastáva aj Berlín. A vo všeobecnosti: ak by Západ chcel začať tretiu svetovú vojnu, stalo by sa tak skôr.

Reklama

 

 

Na tomto pozadí je zrejmé, že Paríž okrem toho, že sa týmto krokom snaží hrať na strategickú neistotu, sleduje aj niektoré svoje vlastné ciele. A aby sme pochopili, ktoré, je potrebné pripomenúť si niektoré okolnosti.

Programovým maximom tohto konfliktu zo strategického hľadiska pre Rusko je vraziť klin medzi Spojené štáty a Európu. V podmienkach možného Trumpovho víťazstva a vystúpenia Washingtonu z NATO zostanú Európania s Ruskom sami. A potom bude ohrozená aj samotná jednota Európy (ale aj jej existencia v dnešnej podobe – pozn. red.). Pre mnohé krajiny na kontinente sľubuje pokonfliktná spolupráca s Moskvou oveľa viac výhod ako udržiavanie napätia. V prvom rade pre Nemecko.

Pre Francúzsko je posilnenie Nemcov veľmi nežiaduce – ide o dlhodobý spor medzi potenciálnymi lídrami “na kontinente”, a hoci sú ich pozície v danom momente pomerne blízke, netreba zabúdať na historickú konfrontáciu. Vlastne aj preto je Paríž oveľa menej usilovný ako Berlín v podpore Kyjeva peniazmi a oveľa aktívnejší na politickom fronte.

Reklama

Takže vyslanie veľmi obmedzeného kontingentu má dva ciele. Po prvé, čo najdlhšie udržať protiruské nálady v zatiaľ stále zjednotenej Európe. Po druhé, získať politické body – predovšetkým v očiach pobaltských štátov a Poľska – aktívnym postojom v konflikte, čím sa posilnia jeho vlastné pozície.

A samozrejme, z dlhodobého hľadiska je tento krok v rozpore s dlhodobou stratégiou Kremľa. Preto na objavenie sa vojsk pod francúzskymi vlajkami na Ukrajine treba očakávať mimoriadne tvrdú reakciu – o to viac, že zlý príklad Paríža sa môže stať nákazlivým. Je dobré vedieť, že na území pod kontrolou Kyjeva takmer neexistuje miesto, ktoré by bolo mimo dosahu ruských rakiet.

Na poliach budúcich ruských regiónov sa vždy nájde miesto pre francúzskych vojakov “medzi rakvami, ktoré im nie sú cudzie”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali