Rozsudok v spore Babiša a ÚPN bude právoplatný doručením. Žitný: Jediný, kto je nálezom ÚS SR poškodený, je Andrej Babiš

Rozsudok v spore Babiša a ÚPN bude právoplatný doručením. Žitný: Jediný, kto je nálezom ÚS SR poškodený, je Andrej Babiš

Bratislava 14. februára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša na Ústav pamäti národa (ÚPN).

Na snímke Andrej Babiš

“Krajský súd v Bratislave 30. januára tohto roku verejne vyhlásil rozsudok, ktorým rozhodol tak, že napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie mení tak, že žalobu žalobcu (Babiša) zamieta. Odvolací súd v zmysle nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky konštatuje, že vzhľadom na skutočnosť, že v spore označený žalovaný nie je (nebol) pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobcu, keď mu zverejnenie prepisu evidencií bývalej Štátnej bezpečnosti ukladá zákon o pamäti národa, mal súd prvej inštancie správne žalobu zamietnuť pre absenciu pasívnej vecnej legitimácie žalovaného, z ktorého dôvodu neostalo odvolaciemu súdu než napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie zmeniť (§ 388 CSP) a pre označený nedostatok tzv. pasívnej vecnej legitimácie v spore na strane žalovaného žalobu zamietnuť,” uviedol v stredu pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reklama

Rozsudok je právoplatný doručením. Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent štátnej bezpečnosti.

Prvotná informácia bola zverejnená na facebookovej stránke advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Podľa nej sa tak končí spor, ktorý trval od roku 2012.

Reklama

Ústavný súd minulý rok zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene. Zvrátil tak predošlé rozhodnutia súdov v tejto veci. O rozhodnutí KS v Bratislave ako prvý informoval portál sme.sk.

Český premiér v demisii Babiš (ANO) trvá na tom, že bol v spisoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) vedený neoprávnene. Tvrdí to aj napriek tomu, že Krajský súd v Bratislave v utorok rozhodol o opaku, napísal spravodajský portál Novinky.cz.

“Moji právnici hovoria, že budú žalovať ministerstvo vnútra (SR), SIS-ku (Slovenská informačná služba, SIS) a možno pôjdeme na Európsky súd pre ľudské práva. Tak nehovorte, že som definitívne prehral,” vyhlásil český premiér.

“Napíšte, že je to len dôsledok rozhodnutia Ústavného súdu, a že sa budeme súdiť ďalej. Nikdy som nič nepodpísal a nikdy som nespolupracoval,” povedal Babiš pre Novinky.cz.

“Ústavný súd to rozhodol veľmi podivne, budeme sa súdiť ďalej. Pravda je na mojej strane,” tvrdí Babiš.

Reklama

 

Žitný: Jediný, kto je nálezom ÚS SR poškodený, je Andrej Babiš

Rozruch okolo uznesenia Krajského súdu v Bratislave, týkajúci sa nálezu Ústavného súdu SR k sporu Andrej Babiš versus Ústav pamäti národa (ÚPN), vyvolal v médiách zavádzajúce interpretácie, že Andrej Babiš bol vedený v záznamoch bývalej Štátnej bezpečnosti oprávnene.

Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý vystupoval pred rokmi v tomto spore na bratislavskom prvostupňovom súde ako znalec.

“Žiadny súd o ničom takom však nerozhodol, takýto rozsudok neexistuje. Krajský súd svojím uznesením z 30. januára tohto roku len zrušil svoj pôvodný rozsudok, ktorým potvrdil rozsudok prvostupňového Okresného súdu Bratislava I, že Babiš bol neoprávnene vedený v evidencii ŠtB. ÚPN, ktorý s tým nesúhlasil, sa odvolal k Najvyššiemu súdu dovolaním, a keď ani tam neuspel, obrátil sa na Ústavný súd SR so sťažnosťou, že boli porušené jeho práva tým, že je žalovanou stranou v daných sporoch.” pripomenul ďalej Žitný.

Reklama

“Ústavný súd svojím nálezom uznal, že ÚPN nie je oprávnenou osobou, ktorá má znášať žaloby osôb a dôsledky prehratých súdnych sporov. Tým vyvolal Ústavný súd právne vákuum a chaos – nikto sa dnes nemá kam so žalobou, že bol neoprávnene vedený v záznamoch Štb, obrátiť, keďže Ústavný súd neurčil, kto by to mal byť. ÚPN vystupoval pred Ústavným súdom ako subjekt, ktorý bol rozsudkami okresného, krajského a najvyššieho súdu poškodený vo svojich právach,” domnieva sa analytik.

Podľa jeho názoru v skutočnosti jediný, kto je nálezom Ústavného súdu a následne spomínaným uznesením Krajského súdu Bratislava z 30. januára 2018 v jeho právach poškodený, je Andrej Babiš, keďže sa nemá teraz kam sa obrátiť, pretože nie je právne definované, kto má byť žalovanou stranou po bývalej Štb.

“Rovnako sú na tom všetky osoby, ktoré žalujú alebo chceli žalovať ÚPN v podobných kauzách. Ústavný súd poprel ich ľudské práva na spravodlivý proces. ÚPN je zo zákona vládnou inštitúciou verejnoprávneho charakteru, takže nemôže byť chránenou osobou v zmysle ľudských práv a v zmysle zákona o ÚPN má znášať všetky dôsledky, vyplývajúce zo žalôb, dodal na záver Žitný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali