Pripravme sa na najhoršie: Mesiac sme “spali”, o pár dní môže u nás prepuknúť “Taliansko”…

Pripravme sa na najhoršie: Mesiac sme “spali”, o pár dní môže u nás prepuknúť “Taliansko”…

Bratislava 11. marca 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Mohammad Ghadamali)

 

Po tom, čo už všetci vedeli, že v Taliansku vypukla nákaza Corona vírusom, čiže ešte pred parlamentnými voľbami, to na Slovensku vyzeralo ako v rozprávke o Šípkovej ruženke. Úrady SR nevydávali seriózne upozornenia na potencionálnu nákazu a už vôbec nie nejaké opatrenia. Skôr sa orientovali na varovania pred panikou

Ilustračné foto

Na prvý pohľad to v štáte vyzerá veľmi dobre. Slovensko má najnovšie len 10 oficiálne potvrdených prípadov nákazy koronavírusu. V susednom Rakúsku sa nachádza 4 členná slovenská rodina, u ktorej bola nákaza týmto nebezpečným vírusom takisto potvrdená. V čase parlamentných volieb sa objavovali sporadické hlasy o tom, či je vhodné, vzhľadom na situáciu najmä v Taliansku, ktorá nevyzerala až tak hrozivo, mať vôbec voľby. O pár dní bude od volieb dva týždne, čo je približná inkubačná doba ochorenia, ktoré trápi celú Európu. Objavili sa aj informácie, že v niektorých prípadoch bola táto doba skoro mesiac.

Reklama

Štát v podstate sprvu nepodnikal žiadne opatrenia, ktoré by informačne pripravili obyvateľstvo na to, ako sa správať v oblasti reálnej prevencie a v prípade zavlečenia vírusu na Slovensko. Keď sa vyskytli prvé prípady infekcie na SR, tak paradoxne štát opäť neurobil žiadne reálne opatrenia, ktoré bolo vhodné urobiť ešte pred tým ako sa tieto prípady vyskytli. Podobne ako v Taliansku, kde nákaza prepukla veľmi intenzívne. Pacientom nula bol vraj migrant, čo ale nie je podstatné. Dôležité je, čo robí štát u nás doma a ako zabezpečuje materiálovo a personálne prípravu kvalifikovaných kapacít na zvládnutie možnej epidémie.

Pred voľbami boli jarné prázdniny troch krajov a počas volieb v ďalších troch krajoch a 8.3. skončili jarné prázdniny v posledných krajoch. Podľa informácií, ktoré sa sprostredkovane šíria cez sociálne siete a iným spôsobom, dosť veľa slovenských občanov navštívilo i Taliansko. A keďže deti bez príznakov išli normálne do školy, tak je teda otázkou, čo bude najbližší mesiac na Slovensku ohľadne tejto nákazy. V médiách sa už objavili informácie o tom, ako niektorí pacienti zatajili lekárom návštevu talianskych regionónov.

Reklama

Dnes je už veľké množstvo miest, obcí a celoštátnych inštitúcií, ktoré v posledných dňoch tohto týždňa pristúpilo k opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy na Slovensku. Konečne sa zatvorili a zatvárajú školy. Mesto Bratislava v pondelok oznámilo, že preventívne zatvára materské, základné, umelecké školy a centrá voľného času na 5 dní. K oneskorenému preventívnemu zatváraniu škôl a škôlok sa pridali aj ďalšie samosprávy a kraje, či vyššie územné celky. Zákaz konania masových podujatí možno prišiel neskoro a čas v najbližších dvoch troch týždňoch ukáže dôsledky. V nákupných centrách je na Slovensku všetko po starom. Presne tak, ako to bolo v Miláne pokiaľ bolo len zopár diagnostikovaných prípadov. Dnes je Miláno spolu s inými mestami v Taliansku úplne iným svetom.

Medializovalo sa nedostatkové vybavenie ochrannými prostriedkami, ako aj to, ako sa zachovali niektoré štáty (Nemecko), ktoré zadržiavajú tento typ tovarov pre zdravotníctvo. Historické reminiscencie a skúsenosti sa vynárajú v mysliach mnohých občanov. Ministerstvo zahraničných vecí neodporúča Slovákom cestovať do Talianska. Premiér vyhlásil, že každý občan SR, ktorý sa bude vracať z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey, bude musieť byť povinne v karanténe 14 dní spolu s rodinnými príslušníkmi. Každému občanovi, ktorý poruší nariadenia o karanténe, bude uložená pokuta vo výške 1 650 eur.

Taliansko sa medzitým celé uzavrelo do karantény a v Británia je pred geometrickou explóziou nákazy. V priebehu týždňa sa z pár ojedinelých prípadov dostali na stovky nakazených po celej krajine. Zo zdrojov ľudovo nazývaných Paramedics (niečo ako rýchla záchranná služba napr. London Ambulance…) sa podarilo zistiť, že najhoršie ešte len príde, a pri žalostnej reálnej situácii NHS (Národný zdravotnícky system) v Británii nie je nereálna celoštátna epidémia. Problémom je, že pracovníci záchranných zdravotníckych služieb boli inštruovaní vedením, aby neposkytovali informácie. Husto osídlená Európa zažije pravdepodobne ťažké časy nielen v oblasti verejného zdravotníctva, ale i hospodárstva.

V čom je teda problém? Stačí sa pozrieť, ako dopadlo Taliansko so svojím benevolentným prístupom. Napriek tomu, že talianske štátne úrady vedeli o početnej čínskej komunite v celom okolí Milána, obrovskému počtu hospodárskych subjektov previazaných s Čínou, neprišlo k obmedzeniu letov medzi Talianskom a Čínou. Na porovnanie Rusko reagovalo bleskovo v týchto otázkach, keď sa v čínskom meste Wuchan vyskytla nákaza. Európske štáty a EÚ doslova spali skoro celý mesiac

Výsledky sú zrejmé a nákaza sa šíri veľmi rýchlo a médiá sa správajú ako anestetikum. Mediálne posolstvo štátnych predstaviteľov znie jasne:  ľudia nepanikárte, ale správajte sa zodpovedne, čiže čakajte, čo vám povieme a obmedzte svoj pohyb na miestach, kde je veľa ľudí. To je iste správne. Ale v praxi to znamená možno aj toto: nepodnikajte žiadne iné opatrenia z hľadiska osobnej sebestačnosti a bezpečnosti, na ktoré logicky treba určitý čas.

Reklama

Je otázkou, ako je pripravená SR v otázkach zdravotníckych kapacít v oblasti prístrojového vybavenia respirátormi, pľúcnymi ventilátormi, ako aj prístrojmi tzv. mimotelovej membránovej oxygenácie (okysličovania) krvi (Extracorporeal membrane oxygenation – ECMO) pacientov v prípade, že ich budú desiatky. V Lombardsku je týchto prístrojov nedostatok a sú dokonca v niektorých nemocniciach sťahované z operačných sál. Je zvláštne, že slovenskí odborníci z oblasti verejného zdravotníctva mlčia a opakujú tie isté frázy, ktoré pred mesiacom odzneli v talianskych médiách.

Najmä starší pacienti potrebujú v prípade nákazy koronavírusom pomoc pri dýchaní, najmä v prípade, ak táto nákaza veľmi často spôsobuje obojstranný zápal pľúc. Je zbytočné opisovať, ako prebieha toto ochorenie u vekovo starších pacientov a pacientov stredného veku. Toto by mali robiť odborníci z oblasti verejného zdravotníctva a zodpovedne varovať tých ľudí, ktorí spadajú do najohrozenejšej kategórie. Tu nejde o šírenie paniky, ale o to, ako je slovenské zdravotníctvo pripravené na takéto situácie. Je to ich zákonnou úradnou povinnosťou, aby sa zabránilo tomu, čo prežívajú v Taliansku.

Slovenskí voliči si iste spomenú na predvolebnú kampaň a povolebné vyhlásenia tých politikov, ktorí teraz skladajú vládu, ako unisono vyhlasovali, že je to práve ich strana, ktorá má najlepších odborníkov na oblasť zdravotníctva, školstva a súdnictva atď. Ak sa nákaza na Slovensku bude vyvíjať podobne ako v niektorých západných krajinách (čo je celkom možné až pravdepodobné vzhľadom na činnosť štátnych orgánov v prvom mesiaci od výskytu prvých prípadov v Európe), tak slovenskí pacienti si v praxi overia, akí schopní títo “najlepší” odborníci sú. Možno treba pripomenúť, že poniektorí politici v západnej Európe sa už odvážili povedať, že epidémia ešte len začína a bude mať veľmi vážne následky.

A na Slovensku sa dnes riešia žabomyšie mediálne vojny o prichádzajúcom fiktívnom konzervativizme, vraj hroziacom zákaze potratov, fabulácie o budúcom prenasledovaní LGBTI ľudí, personálne nominácie toxických ľudí na ministerstvá, minulosť toxických politikov, ktorí majú byť zárukou zmeny, čo vzbudzuje otázku: koho si to ľudia zvolili? Od týchto politikov totiž závisí riadenie štátu i v krízových situáciách a preto je na mieste otázka, či si voliči uvedomovali svoju zodpovednosť, keď pristupovali k volebným urnám 29.2.2020? Alebo im stačilo populistické heslo o prichádzajúcej zmene a o boji proti korupcii.

Lebo tieto populistické heslá nebudú možno už o dva týždne nikoho zaujímať. Dôležitými skutočnosťami sa stanú veci, ktorých hodnotu si v bežnom konzumnom a mediálnom svete ani neuvedomujeme. Život a zdravie nielen vlastné ale i tých najbližších okolo nás. Rebríček liberálnych “hodnôt” sa zrúti ako domček z karát a hodnotou sa stane to, čo ňou je v skutočnosti. Napríklad ľudský život, pravda a dobro.

Reklama

René Balák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali