Prípad generála Lučanského: Nové informácie. Radačovský komentuje medializované správy

Prípad generála Lučanského: Nové informácie. Radačovský komentuje medializované správy

Bratislava 10.apríla 2024 (HSP/TASR/Foto:FB)

 

Dozorcovia podľa inšpekcie nepochybili, spis preskúma generálna prokuratúra, informoval v stredu o prípade generála Lučanského portál Aktuality.sk. K medializovaným informáciám sa vyjadril aj splnomocnenec rodiny Lučanskej Miroslav Radačovský

Milan Lučanský
Na snímke Milan Lučanský

Prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry zamietol sťažnosť v prípade zastavenia trestného stíhania súvisiaceho s úmrtím bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe. Splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský žiada, aby to preverila Generálna prokuratúra (GP) SR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. Na posun v prípade upozornil portál Aktuality. Radačovský verí, že vo veci bude spravodlivo rozhodnuté.

Reklama

Prokurátor GP vlani pokynom uložil doplniť dokazovanie pri objasňovaní motivácie Lučanského pri spáchaní samovraždy a k tomu, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže dostatočným spôsobom reagovali na jeho stav. Chcel vedieť či zabránili, respektíve predišli samovražednému konaniu a či prijali adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému a psychickému stavu Lučanského, vrátane psychologickej starostlivosti, priblížil Spišák.

“Po doplnení vyšetrovania vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby trestné stíhanie dňa 13. septembra 2023 opätovne zastavil. Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský sťažnosť, ktorú prokurátor dňa 9. februára 2024 ako nedôvodnú zamietol,” uviedol hovorca. Doplnil, že Radačovský následne podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora.

Reklama

“Generálnej prokuratúre SR bola predložená žiadosť splnomocneného zástupcu poškodených o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora o zastavení trestného stíhania. Po naštudovaní spisového materiálu prokurátor GP SR vec zákonným spôsobom vybaví,” povedala pre TASR hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Radačovský potvrdil, že približne pred rokom podal v prípade aj ústavnú sťažnosť a podal ju aj vo veci zastavenia konania krajskou prokuratúrou v Prešove. “Jednoducho, spisový materiál bol predložený generálnej prokuratúre, bude predložený aj ústavnému súdu a ja verím, ináč by som tieto podania nerobil, že v konečnom dôsledku bude vo veci objektívne a spravodlivo rozhodnuté,” podotkol.

 

Na medializované informácie zareagoval splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský.  Jeho stanovisko, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, prinášame v plnom znení:

Nemám záujem v predvolebnej kampani do EP profitovať zo smrti nebohého p. generála Lučanského, preto sa k prebiehajúcemu vyšetrovaniu jeho smrti a poranení nevyjadrujem.

Reklama

Považujem však, za potrebné zareagovať na článok dnes uverejnený na stránke aktuality sk, ktorý je v celku korektný a objektívny, avšak považujem ako zástupca poškodenej strany ho doplniť.

Aktuality správne v úvode článku konštatujú, že spis preskúma generálna prokuratúra.

Krajská prokuratúra v Prešove konanie zastavila a proti takémuto rozhodnutiu som podal na GP podnet o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a krajského prokurátora.

Okrem toho vo veci ako takej som podal približne pred rokom ústavnú sťažnosť a ústavnú sťažnosť som podal aj vo veci zastavenia konania krajskou prokuratúrou v Prešove.

Jednoducho, spisový materiál bol predložený generálnej prokuratúre, bude predložený aj ústavnému sudu a ja verím, ináč by som tieto podania nerobil, že v konečnom dôsledku bude vo veci objektívne a spravodlivo rozhodnuté.

Reklama

A úplne na záver budem trošku osobný. Viac ako dva roky bojujem za objektívne zistenie toho, čo sa stalo p. generálovi Lučanskému vo väzbe. Žiaľbohu aj bez pomoci tých, ktorých smrť p. generála Lučanského sem tam spomenú, keď im je to politicky na prospech. Ale to je v poriadku, v politike to asi tak chodí. Ja si na to zvyknúť neviem. Ale viem, že len ja a niekoľko mojich priateľov musíme vydržať v boji za spravodlivosť pokračovať.

V Bruseli, dňa 10.04.2024

Miroslav Radačovský – Europoslanec a splnomocnený zástupca poškodených Lúčanských

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
14:00

Európsky parlament (EP) v pondelok spustil druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na eurovoľbách a ochrany demokracie. 

Prostredníctvom sloganu “Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných” EP v druhej fáze komunikačnej stratégie zdôrazňuje dôležitosť demokracie.

13:48

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

13:47

Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy (VS) dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

13:46

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia (EK), by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. Informovala agentúra DPA.

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali