Preriekol sa? Matovič uvažuje o Kotlebovom “recepte” s bromhexinom a vodkou. Do karantény putuje aj minister obrany Naď. Tiež sa “stretol s pozitívnym”

Preriekol sa? Matovič uvažuje o Kotlebovom “recepte” s bromhexinom a vodkou. Do karantény putuje aj minister obrany Naď. Tiež sa “stretol s pozitívnym”

Bratislava 5. novembra 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Médiá v stredu popoludní prekvapili správou, že predseda vlády SR Igor Matovič ide do karantény, keďže bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na covid-19. Neskôr karanténu oznámil aj minister obrany SR Jaroslav Naď. Objavili sa však aj špekulácie, že v skutočnosti sa obaja po náročnom víkende mohli nakaziť koronavírusom

Jaroslav Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď

„Pravidlá musia platiť pre každého rovnako. Keďže som bol v kontakte s pozitívne testovaným, hlásim odchod do domácej karantény,“ napísal v stredu premiér Matovič.

Reklama

“Spolu sme silnejší ako vírus, a hoci máme našu vlastnú slovenskú medzičasom odskúšanú atómovú zbraň na covid (plošné testovanie), bude to ešte veľmi ťažké, ale dokážeme to,” dodal.

Hneď na to sa začali šíriť špekulácie o tom, či nie je premiér aj infikovaný. Následne večer na sociálnej sieti pridal ďalší príspevok. “V tej karanténe na um rôzne myšlienky prichádzajú… Momentálne uvažujem nad tou vodkou s bromhexinom.. Zostaňte zdraví, dokážeme to,” napísal Matovič s odkazom na “recept”, ktorý pred pár dňami vo videu prezentoval Marian Kotleba z ĽSNS, ktorý bol tiež v karanténe a podľa vlastných slov mal aj príznaky covidu.

Reklama
Igor Matovič
Na snímke premiér Igor Matovič

 

Naď: “Už prišiel čas aj na mňa”

V stredu karanténu po Matovičovi oznámil aj ďalší hlavný strojca celoplošného testovania – minister obrany Jaroslav Naď, ktorý na sociálnej sieti napísal, že bol “v priamom kontakte” s nakazeným.

“Tak už prišiel čas aj na mňa. Vzhľadom k môjmu priamemu kontaktu s pozitívne testovanou osobou ostávam v domácej karanténe. Všetky kroky detailne konzultujem s hlavným hygienikom pánom Mikasom a rezortným hlavným hygienikom Dr. Šavrdom,” oznámil minister.

Naď tiež uviedol, že bol opäť preventívne negatívne testovaný cez antigénový test. “V piatok budem testovaný opäť cez PCR. Ďalšie kroky budú záležať od výsledku piatkového testovania.” Piatkový výsledok tak potvrdí alebo vyvráti pravdivosť výsledku jeho antigénového testu. Už v stredu ráno pred rokovaním vlády pred médiami priznal únavu.

Naď dodal, že zatiaľ ruší všetky plánované stretnutia aj mediálne výstupy. “Komunikovať s verejnosťou v súvislosti s plánovaným testovaním budem cez tlačové správy a sociálne siete. Bežnú operatívu bude v mojom zastúpení riešiť štátny tajomník Marian Majer. Zároveň potvrdzujem, že s veliteľstvom operácie Spoločná zodpovednosť komunikujeme prostredníctvom VTC, tak, aby sme chránili personál a zároveň zachovali operačnú pripravenosť.”

Reklama

 

Poslanci za OĽaNO

Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš v rozhovore pre denník Pravda poznamenal, že vládni poslanci z Matovičovho hnutia karanténu nepodstúpia.

“Poslanci nemajú vedomosť o tom, že by boli v kontakte s pozitívnou osobou a ani nejavia žiadne príznaky choroby, v súlade s hygienickými odporúčaniami sa na nich karanténa nevzťahuje,“ uviedol pre denník Šipoš.

 

Pôjde do karantény aj hlava štátu?

Predseda vlády Matovič v stredu informoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o tom, že bol v kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie covid-19 ešte predtým, ako to zverejnil verejne.

Reklama

„Pani prezidentka sa teraz poradí s odborníkmi, ako má postupovať,“ pre novinárov to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Premiér a prezidentka sa včera stretli v prezidentskom paláci na spoločnej tlačovej konferencii, kde hovorili najmä o druhom kole testovania (viac v článku).

 

Taraba: Tejto verzii automaticky až tak neverím

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Taraba z KDŽP poukázal na to, že premiér Matovič aj spoločne s ministrom Naďom a ďalšími predstaviteľmi OĽaNO sa nedávno celý víkend pohybovali po najviac zamorených oblastiach na Orave a v Bardejove a aj uplynulý víkend pri prvom celoplošnom kole navštívili mnoho odberných miest.

“Matovič si celý víkend robil kampaň na odberných miestach plných pozitívne testovaných ľudí. Video ako klepe holou rukou po pleci ochranný a potenciálne zamorený skafander lekára pracujúceho na testovacom mieste, obletelo internet,” upozornil poslanec Taraba.

“Zrazu však ide do karantény, lebo vraj stretol jedného pozitívneho človeka. Neviem prečo mám pocit, že tejto oficiálnej verzii až tak automaticky neverím.”

Taraba vyčíta premiérovi to, že zdravým ľuďom predĺžil karanténu o ďalšie dni. “Patakyovu po mesiacoch vzkriesili, aby sa ozvala, že ako ombudsmanka ako jediná na Slovensku nikde žiadne porušovanie ľudských práv nevidí a on zdrhol asi aj s tým pancierovým autom zo scény…”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali