Prečo Fico vyhrá voľby? Odpoveď je jednoduchá

Prečo Fico vyhrá voľby? Odpoveď je jednoduchá

Bratislava 27. februára 2023 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 27. februára 2023 19:05

Keď sa Peter Pellegrini oddelil od Smeru- SD a založil si vlastný politický subjekt, našli sa mnohí, ktorí predpovedali strane Smer tvrdý pád. V tom čase známy politológ Grigorij, spolu s niekoľkými ďalšími komentátormi ohlasovali Ficovi čierne prognózy. Konkrétne, že Smer spadne pod desať percent a štandardná sociálno-demokratická strana sa premení na komunistickú odnož sociálnej demokracie. Ficova politická kariéra však upadať nezačala. Práve naopak. Fico vstal z popola ako Fénix. Čím väčšie údery dostával, tým urputnejšie bojoval ďalej. Odchod Pellegriniho suity z bývalého Smeru mu paradoxne pomohol. Fico tým získal slobodnejší priestor na prezentáciu svojej vlastnej a uveriteľnejšej ľavicovej politiky. Aktuálna družina hlavných „spolubojovníkov” v Smere, ktorá obklopila Fica zapôsobila konsolidovaným dojmom a osvedčila sa aj v pôsobení na voliča v diskusných reláciách i na sociálnej sieti. Akékoľvek otrasy z vnútra strany by teda mali byť pre stranu Smer nateraz vylúčené

Poslanci otvorili schôdzu, na ktorej má R. Mikulec opäť čeliť odvolávaniu
Na snímke opozièný poslanec Robert Fico (Smer-SD)

Fico má našliapnuté a zastaviť ho môže iba žalár. Aj takto by sa dala parafrázovať aktuálna situácia predvolebných prieskumov, kde Smer- SD už niekoľko krát po sebe obsadil prvú priečku rebríčka politických strán, ako víťaz budúcich parlamentných volieb. Cestu na momentálne výslnie však R. Fico dosiahol postupne. Dôležitým momentom zlomu, kedy Fico začal prehadzovať na raketovú rýchlosť, bolo práve obdobie Kovidizmu, kde Fico zohral významnú úlohu a zároveň aj pozbieral voličov. V čase, keď sa svet rútil do kovidového šialenstva v podobe povinného očkovania, sa aj na Slovensku začali objavovať prvé náznaky zo strán tvoriacich vládnu garnitúru, že očkovanie by mohlo byť povinné. Argumentovalo sa tým, že zaočkovanosť je na Slovensku stále nízka, čo spôsobuje, že Slováci sú voči Kovidu nedostatočne imúnni. Bol to práve Fico, ktorý tieto procesy verejne hatil. Neustále tlačenie Fica do kúta vo verejnom priestore, aby líder opozície potvrdil dôležitosť napichania experimentálnych vakcín do tiel Slovákov vyvrcholilo v televíznej relácii, kde šéf Smeru priamo odporučil redaktorovi, že keď chce, môže si vakcínu pichnúť aj do zadku. Fico vtedy poukazoval na dobrovoľnosť očkovania i na to, že sa nehovorí o jeho škodlivých účinkoch. V časoch tvrdého Kovidizmu si Fico získal svojimi názormi tých Slovákov, ktorí si chceli uchrániť svoje zdravie nie pred kovidom, ale práve pred mobilnými „VAKCIZUZKAMI” pohybujúcimi sa v uliciach.

Reklama

Druhý a poriadne silný nádych, ktorý pre stranu Smer znamená prísun potencionálnych voličov nastáva práve v súčasnom období, kedy eskaluje ozbrojený konflikt na Ukrajine. Obava, že sa ťažisko eskalácie postupne presunie aj na naše územie sa čoraz viac prejavuje u obyvateľov Slovenska. Mierové pochody a tisícky Slovákov v uliciach túto obavu len zvýrazňuje. Z rétoriky Slovákov na námestiach vyplýva, že občania sa čoraz viac obávajú prenesenia konfliktu na vlastné územie z dôvodu posielania zbraní Ukrajine slovenskou vládou. Fico, ako jeden z mála slovenských politikov, ktorí majú dostatočný politický i mediálny výtlak, má na tento konflikt špecifický pohľad. Jeho verejný sľub, že v prípade, ak sa Smer dostane do vlády, nepôjde na Ukrajinu zo Slovenska ani náboj, si získal mnohé sympatie Slovákov.

Ficovi však na predné priečky predvolebných prieskumov nepomohla len osobitná a vyhraňujúca sa politika Smeru, ale aj babráctvo súčasnej vlády. Slováci určite nezabudli na zhadzovanie „atómoviek”, ktoré sa minuli účinku či prešustrované miliardy na lotérie, psie testy a modré papieriky z povinného špajlovania, z ktorého majú ešte aj dnes mnohí Slováci rozbitú nosnú prepážku.

Reklama

Neschopnosť súčasnej vládnej garnitúry zatvoriť Fica, teda lepšie povedané- neúspešné pokusy o kriminalizáciu lídra Smeru a to za každú cenu, len nabili Ficovi percentá. Pripravovaná fotografia Fica, na ktorej by bol „zvečnený” ako v putách kráča k policajnému autu, kde mu počas chôdze podáva „dobroprajný” policajt teplákovú bundu (aby mu v cele nebola zima) sa nakoniec v médiách neobjavila.

Predčasné voľby sa po skúsenostiach z bačovania súčasnej vlády práve počas dvoch dôležitých kríz (korona a vojna na Ukrajine) sa s vysokou pravdepodobnosťou budú niesť v podobe legendárnej Orbánovej vety: „Toto nie je vhodná chvíľa pre amatérov”.

Pri hádzaní všetkej viny na Fica súčasnou vládou (Lebo Fico), kde sa do debaty (Lebo Fico), pripletie aj prezidentka ktorá neodporučí vlastným občanom účasť na referende (Lebo Fico), by tak kontext tohto slovného spojenia mohol nabrať nový zmysel.

Prečo teda Fico vyhrá voľby? Odpoveď je jednoduchá.

LEBO FICO.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali