Prečo chcú v Čechách zrazu tak veľmi odstaviť Babiša? Ako s tým súvisia americké záujmy?

Prečo chcú v Čechách zrazu tak veľmi odstaviť Babiša? Ako s tým súvisia americké záujmy?

Praha 19. novembra 2018 (HSP/Foto:SITA-Jozef Jakubčo)

 

Nielen na Slovensku sa opäť rozbehli majdanovské tendencie: aj u susedov sú „slušní“ na námestiach a požadujú odchod premiéra. Dôvodom má byť prapodivná story, podľa ktorej český premiér Andrej Babiš vraj nechal uniesť svojho syna, aby nemohol vypovedať v kauze Čapí hnízdo. Ako to však je naozaj?

Na snímke Andrej Babiš

O čo v tom príbehu vlastne ide? Kauza Čapí hnízdo je stará záležitosť ešte z roku 2007 a ide v nej o sumu 50 miliónov Českých korún (teda cca 2 milióny eur) z európskych dotácií, ktoré táto firma, prevádzkujúca rekreačný areál, neoprávnene získala. Problém bol v tom, že táto firma patrí do nie celkom priehľadnej organizačnej štruktúry impéria Andreja Babiša Agrofert, a ako taká by na dotáciu pre menšie firmy nemala nárok. Európske peniaze však dostala práve preto, že jej príslušnosť k Agrofertu cez neverejné vlastníctvo akcií nebola zrejmá. Babiš neskôr peniaze vrátil, ale vec je na súde s podozrením na trestný čin dotačného podvodu. Medzi akcionármi firmy Čapí hnízdo boli aj Babišovi rodinní príslušníci, vrátane jeho syna Andreja Babiša mladšieho.

Reklama

Andrej Babiš mladší bol pilotom, ale v roku 2013 sa mu údajne nepodarilo dokončiť prípravu na pozíciu druhého pilota a kapitána lietadla, vraj pre nezvládnutie psychologických testov. Je zrejme psychicky chorý a žije v ústraní. Na jeseň 2018 dve novinárske hyeny vypátrali miesto jeho pobytu, bez jeho súhlasu natočili rozhovor s ním a vznikol dokument na kompromitáciu Babiša staršieho.

 

Reklama

Westinghouse, jadrové rakety stredného doletu a Marrákeš

Westinghouse Electric Company LLC je dôležitá americká korporácia podnikajúca v oblasti jadrovej energetiky, ktorá vlani vyhlásila bankrot a bola prevzatá investičnou spoločnosťou. Tejto spoločnosti by mohla zachrániť krk jedine lukratívna zakázka od českej vlády na dostavbu dvoch českých jadrových elektrární Temelín a Dukovany v celkovej sume okolo 20 miliárd eur, čo by dosť výrazne pomohlo aj celej americkej ekonomike.

Američania by tiež boli veľmi radi, keby mohli v Českej republike rozmiestniť svoje rakety stredného doletu s jadrovými hlavicami. Je možné sa domnievať, že práve toto bolo koncom októbra predmetom návštevy amerického ministra obrany v Českej republike. Dá sa iba odhadovať, že Američania s aroganciou sebe vlastnou u Babiša asi nepochodili, pretože ten dva dni po americkej návšteve vyhlásil, že megainvestícia do dostavby oboch elektrární by sa mala o desať rokov odložiť.

A čo viac, je tu ešte ďalšia dôležitá vec: v rovnakom čase Babiš totiž vyhlásil aj rozhodnutie Českej republiky odstúpiť od podpisu Globálneho paktu o migrácii, čím jeho krajina spojila do uceleného bloku od Baltu až po Jadran stredodoeurópske krajiny odmietajúce tento dokument.

 

Reklama

Siahať Američanom na ich záujmy sa neopláca

Pred piatimi rokmi odmietol vtedajší český premiér Petr Nečas dať dostavbu elektrárne Temelín Američanom z objektívnych príčin – odborníkom je úplne jasné, že v skutočnosti jedine Rusi môžu elektrárne s touto technológiou dostavať dostatočne kvalitne, bezpečne a lacno. Vláda premiéra Nečasa bola za toto odmietnutie potrestaná pádom. Teraz sa tá istá situácia opakuje v ešte vyhrotenejšej podobe a ocitol sa v nej Andrej Babiš. Vyhlásil impériu vojnu a otázka iba bola, kedy a aký protiúder príde.

A ten prišiel takmer okamžite. Médiá vo veľkom štýle prišli so „senzačným“ dokumentom, ktorého reálna faktografická hodnota sa blíži k nule – jedinou jeho hodnotou môže byť azda to, že prináša realistický obraz o práci mediálnych hyen, a čo čaká ľudí, ktorí sa dostanú na americkú čiernu listinu diktátorov, teroristov a iných netvorov určených na odpis.

Babiš dostal ešte jednu šancu. Hneď na ďalší deň po zverejnení odporného dokumentu o chorom synovi za ním priletel americký minister energetiky. Lenže Babiš zjavne názor nezmenil.

 

Reklama

Logický a predvídateľný záver

A tak sa spustil Majdan. Podľa skvelého slovenského vzoru vznikla iniciatíva „Slušné Česko“, do ulíc vyšli tisíce ľudí.

„Nikdy neodstúpim, nikdy. Nech si to všetci zapamätajú: Nikdy!“ vyhlásil Andrej Babiš. Aj vzhľadom na svoju ekonomickú silu je trochu iná liga ako nevýrazný Nečas, ale bude to stačiť na boj proti Ríši?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali