Pozrite sa, ako hlasovali slovenskí europoslanci o včerajšom návrhu na rozdelenie migrantov

Pozrite sa, ako hlasovali slovenskí europoslanci o včerajšom návrhu na rozdelenie migrantov

Brusel 10. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Šéf Európskej komisie – Jean-Claude Juncker na včerajšom zasadnutí Europarlamentu oznámil nový návrh na prerozdelenie migrantov z Grécka, Talianska a Maďarska. Pozrite sa, ako hlasovali slovenskí zástupcovia vo včerajšom hlasovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Juncker začal dlhým 80-minútovým prejavom plným starých známych fráz. Jeho prejavu dominovala citlivá utečenecká otázka a podľa očakávaní oznámil nový systém povinných kvót na prerozdelenie migrantov. Týkalo by sa to premiestnenia ďalších 120.000 migrantov navyše k májovému návrhu týkajúcemu sa 40.000 migrantov.

Reklama

Šéf Eurokomisie zdôraznil, že v tejto oblasti cíti „málo Európy a málo jednoty v rámci EÚ“. Podľa Junckera utečenecká kríza neskončí, kým bude v Sýrii zúriť občianska vojna. Pokračoval narážkami na blížiacu sa zimu a snahou vyvolať v europoslancoch ľútosť.

Pozrime sa však na samotný návrh. Je “nenápadné”, ako sa čísla neustále zvyšujú: spočiatku sa hovorilo o pár migrantoch, v máji ich bolo 40.000 a v septembri o ďalších 120.000 viac. Týka sa to len migrantov, ktorí sa nachádzajú v Taliansku, Grécku a Maďarsku. Slovensko by sa na povinných kvótach malo podieľať približne 1,25%, čo zo 120.000 migrantov predstavuje celkom 1.502 migrantov – 195 z Talianska, 631 z Grécka a 676 z Maďarska.

Reklama

Upresnime si predmet včerajšieho hlasovania: Europarlament včera hlasoval o “vykonávacom predpise” ako konkrétne postupovať pri uvedení do praxe prvého balíka 40.000 prerozdelených migrantov. Europarlament tento vykonávací predpis však prerobil a urobil z neho napriek dohode členských štátov vykonávací predpis aj k budúcim povinným kvótam – do predpisu pridal celý rad ďalších ustanovení, ktoré napríklad vylučujú akýkoľvek výber imigrantov. Výslovne aj zakazujú vyberať si podľa náboženskej príslušnosti. Dokonca prakticky vylučujú akúkoľvek účinnú kontrolu zo strany orgánov členských krajín.

Väčšina europoslancov (498) hlasovala za návrh, proti bolo 158 a zdržalo sa 37 europoslancov. Viete však, ako hlasovali naši slovenskí zástupcovia? Výsledok vás možno prekvapí.

Za návrh hlasovalo 5 poslancov z trinástich, čo je viac, ako proti návrhu (3). Zdržali sa rovnako piati.

Proti povinným kvótam sa postavil len Richard Sulík (SaS), Jana Žitňanská (NOVA) a Branislav Škripek (OĽANO).

Naopak, za návrh hlasovala Monika Flašíková-Beňová (SMER-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), József Nagy (Most-Híd), Boris Zala (SMER-SD) a Vladimír Maňka (SMER-SD).

Reklama

Hlasovania sa zdržali Pal Csáky (SMK), Eduard Kukan (SDKÚ-DS), Monika Smolková (SMER-SD), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) a Anna Záborská (KDH).

Treba však  podotknúť, že táto schválená rezolúcia má len nezáväzný a odporúčací charakter, posledné a hlavné slovo budú mať stanoviská vlád jednotlivých členských štátov. Ide však o takzvanú salámovú taktiku Europarlamentu: taktika, kedy sa kontroverzné požiadavky presadzujú po častiach, čo im dáva vyššiu šancu na úspešné presadenie.

Oslovili sme europoslankyňu za SMER-SD Moniku Flašíkovú-Beňovú s otázkou:

Hlasovali ste za kvóty pre prerozdeľovanie migrantov do členských štátov EÚ. Neobávate sa bezpečnostných hrozieb? Väčšina migrantov nemá doklady, nedá sa overiť ich totožnosť. Neobávate sa, že státisíce ľudí, ktorí sa budú voľne pohybovať po Európskej únii a my ani nevieme, kto sú a odkiaľ prišli, môžu byť hrozbou pre bezpečnosť?

Poslankyňa sa však odmietla vyjadriť:

Reklama

Pre Vaše noviny by som sa vyjadriť nechcela. Vaše noviny totiž nezmyselne rozširujú strach a paniku a to je nefér.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali