Pôstna zbierka „Veselého darcu miluje Boh“ vrcholí

Pôstna zbierka „Veselého darcu miluje Boh“ vrcholí

Slovensko 27. marca (HSP) – O štyri dní sa končí spoločná zbierka spoločnosti Úsmev ako dar a Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM) „Veselého darcu miluje Boh.“ Trvá od Popolcovej stredy do Bielej soboty.  Výťažok zo nej bude použitý na Krízové centrá Dorka pre obnovu rodiny vo Zvolene a v Prešove.

Do projektu sa zapojilo viac ako 200 mládežníckych spoločenstiev ZKSM. Pridať sa môže každý. „Projekt tkvie v jednoduchej myšlienke zrieknutia sa niečoho, čo máme radi a darovania pre ľudí, ktorých síce nepoznáme, ale vieme, že pomoc potrebujú. Ako sa hovorí, v jednote je sila, tak to platí aj teraz. Podeliť sa s málom každého z nás, ktoré v konečnom dôsledku prináša veľmi veľa,“ vysvetlila Eva Neubauerová, koordinátorka projektu zo ZKSM.

Vyzbierané peniaze poputujú do novootvorených krízových centier Dorka vo Zvolene a v Prešove pre mladých ľudí, ktorí po dovŕšení osemnástich  rokov opúšťajú brány detského domova a potrebujú sa postaviť na vlastné nohy. „Financie pomôžu taktiež rodinám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii a slobodným mamičkám, ktoré nevedia ako ďalej,“ dodala Neubauerová.

Krízové centrá Dorka vo Zvolene a Prešove boli otvorené práve počas pôstneho obdobia. „Otvorenie centra v Prešove sa nieslo v príjemnom rodinnom duchu. Bolo v ňom cítiť otvorenosť, ktorá je tak potrebná práve rodinám  v kríze. Po oficiálnej časti a požehnaní priestorov arcibiskupom Jánom Babjakom sme mali možnosť prezrieť si priestory. V jednotlivých izbách, boli zatiaľ len postele. Verím, že aj vďaka našej zbierke  budú izby vybavené aj skriňami, posteľným prádlom a ďalšími potrebnými vecami,“ uviedol Miroslav Novák, koordinátor ZKSM.

Reklama

„Verím, že služby, ktoré bude naše zariadenie poskytovať, pomôžu klientom upraviť ich rodinné a sociálne pomery natoľko, aby sa dokázali postaviť na vlastné nohy,“ hovorí riaditeľka zvolenského centra Dorka Ivana Kolačkovská.

Centrum Dorka pre obnovu rodiny vo Zvolene ponúkne prechodný domov a útočisko dvom rodinám, ktoré sa ocitli v krajnej núdzi a desiatim odchovancom detských domovov. Centrum Dorka v Prešove bude poskytovať služby núdzového bývania pre  rodiny s deťmi (spolu pre 48 osôb) a služby akútnej pomoci pre 12 osôb. Jeho súčasťou sa stane aj denný stacionár Svetielko pre kombinovane postihnuté deti.  

Reklama

Spoločnosť Úsmev ako dar už 30 rokov hľadá riešenia a životnú perspektívu pre opustené a ohrozené deti, posledných 12 rokov za neoceniteľnej podpory Nadácie DeDo. Spoločne budujú na celom Slovensku sieť centier pomoci, ktorej cieľom je prinášať sociálnu starostlivosť všade tam, kde je potrebná. Prvé krízové centrum Dorka pre obnovu rodiny otvorili v roku 2007 v Košiciach a jeho činnosť je dnes už preukázateľne efektívna (www.centrumdorka.sk).

Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže sa viac ako 20 rokov venuje systematickej a pravidelnej práci s mládežou. Okrem partnerstva so spoločnosťou Úsmev ako dar aktívne spolupracuje s aj občianskym združením Yes, we can, ktoré sa venuje rozvojovej a humanitárnej pomoci na Slovensku a v zahraničí. K aktuálnym projektom združenia patrí kampaň Adoptuj si politika, Rok viery so ZKSM a pôstna zbierka „Veselého darcu miluje Boh“. Viac informácií o ZKSM sa nachádza na webovej stránke www.zksm.sk.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali