PODHORIE: V obci si pripomenú bábkarskú tradíciu a ľudí, ktorí ju udržiavali

PODHORIE: V obci si pripomenú bábkarskú tradíciu a ľudí, ktorí ju udržiavali

Podhorie 29. septembra (TASR) – Stretnutie bábkarov v Podhorí v okrese Banská Štiavnica spojené s výstavou bábok, s ktorými sa v obci v minulosti hrávalo ochotnícke bábkové divadlo, si môžu dnes vychutnať milovníci divadla či obyvatelia obce. Uskutoční sa popoludní v miestnom amfiteátri. Stretnutie je vyvrcholením projektu "Bábkarstvo v obci Podhorie – história a súčasnosť" v rámci grantového programu Dedičstvo regiónov. "Zámerom projektu bolo obnoviť a zreštaurovať bábky, ktoré ležali sčasti v ľudovom múzeu a ďalšie zabudnuté v sklade," priblížila TASR starostka obce Ľubica Kordíková.

Ako pokračovala, po ich obnovení, s pomocou ich autorov výtvarníčky a bábkarskej scénografky Janky Pogorielovej–Dušovej a jej manžela, výtvarníka a bábkarského technológa Antona Dušu, v amfiteátri vyčlenili priestor na vystavenie. Bábky si tak môžu pozrieť nielen obyvatelia, ale aj návštevníci obce. Otvorenie výstavy sa koná dnes za účasti bývalých hercov.

Podujatím si podľa ďalších slov starostky pripomenú nedožité životné jubileá Jozefa Beňa, bývalého starostu Podhoria a Jána Hižnaya, bývalého režiséra profesionálneho bábkového divadla v Nitre a v iných mestách Slovenska. Obaja sa zaslúžili o rozvoj ochotníckeho bábkového divadla v Podhorí.

Okrem otvorenia výstavy sa môžu záujemcovia dnes tešiť aj na predstavenia. A to na bábkovú divadelnú hru "Jánošík", ktorú tvoria jednotlivé obrazy: zbojníci v lese, prepad pánskeho koča, súd zbojníkov a vešanie Jánošíka. Zahrá ju 28 drevených marionet. Ďalšími hrami sú "Margita a Besná" a "Nič". Účastníci si môžu vypočuť aj rozprávanie bývalých hercov alebo vyskúšať ovládanie bábky. "Prítomní sa stretnú aj s manželmi Dušovcami, ktorí zaspomínajú na stretnutie a spoluprácu s bábkovým súborom z Podhoria, na ich premiéru predstavenia Jánošík," dodala starostka.

Reklama

Program Dedičstvo regiónov bol vyhlásený a financovaný Nadáciou SPP v roku 2012. Projekt spolufinancuje obec a realizuje ho v spolupráci s Občianskym združením Teplá – Žakýl. Je zameraný na pripomenutie si a prípadné oživenie bábkarskej tradície v obci. Tej sa venovala veľká časť domáceho obyvateľstva. "Bábkarská história v obci začala v roku 1946, kedy miestny učiteľ Karol Horák začal hrávať bábkové divadlo so svojimi žiakmi," priblížila starostka. Pokračovateľom bol Beňo, ktorého podľa jej slov bábky chytili za srdce a pod jeho vedením bábkový súbor dosahoval mnohé úspechy. Starostka pokračovala, že bábkové divadlo a bábky im pripomínajú históriu, na ktorú môžu byť hrdí. "V obci aktívne pracuje Folklórny súbor Podhorčan, dobrovoľný hasičský zbor a veríme, že by sme mali aj talenty pre bábkové divadlo, len keby ich mal kto viesť," konštatovala Kordíková.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali