Samé pochybnosti a záhady… je to všetko naozaj iba antikampaň proti Čaputovej? Alebo komusi vyhovuje prezident, ktorý je vydierateľný?

Samé pochybnosti a záhady… je to všetko naozaj iba antikampaň proti Čaputovej? Alebo komusi vyhovuje prezident, ktorý je vydierateľný?

Bratislava 27. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

V súvislosti s prezidentskou kandidátkou Zuzanou Čaputovou prichádzajú zo všetkých strán akési spochybňujúce informácie. Sú naozaj všetky iba súčasťou antikampane alebo majú tieto reči aj pravdivé jadro? To ťažko zistiť, najmä keď času je málo, lenže… budeme voliť mačku vo vreci?

Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová

Denníky Pravda, Hospodárske noviny, či server Topky v piatok priniesli správu o tom, že existujú pochybnosti o Čaputovej koncipientskej praxi, ktorá je podmienkou na to, aby advokátsky koncipient mohol zložiť advokátsku skúšku a stať sa advokátom. Čaputová v rámci svojej praxe, počas ktorej sa mala vzdelávať pod vedením skúsených právnikov, vraj aktívne podnikala, čo je podľa advokátskej komory nezlučiteľné so zákonom. Čaputová svoje podnikanie na živnosť počas praxe neoznámila Slovenskej advokátskej komore, pričom ak by tak urobila, komora by jej podnikanie takmer isto neumožnila (píšeme o tom TU).

Reklama

Iné podozrenie sa týka toho, či Čaputová mala oprávnenie vykonávať právne odborné činnosti, ktoré údajne vykonávala v rokoch 2005 – 2010. Ak by totiž v čase, keď ešte nebola advokátkou, vykonávala právnickú poradenskú činnosť, ktorá je poskytovaná len na základe živnostenského oprávnenia, šlo by o priestupok alebo trestný čin (zdroj).

Že tieto podozrenia majú racionálne jadro, tomu by nasvedčoval aj fakt, že sa Čaputová nechala vyškrtnúť zo zoznamu advokátov. Veď aký iný zmysluplný dôvod než maslo na hlave mohla mať k tomuto neštandardnému kroku? Neobstojí argument, že tak urobila preto, že chce vstúpiť do politiky – v takýchto prípadoch si totiž advokáti zvyknú svoju činnosť iba pozastaviť. Vyškrtnutie zo zoznamu znamená, že ak by sa Čaputová chcela ešte niekedy venovať advokácii, musela by opäť absolvovať advokátske skúšky. Toto celé však vôbec nedáva zmysel.

Reklama

Ďalšou otázkou je, na základe čoho vlastne Čaputová dostala ocenenie a 175 tisíc dolárov od Goldmanovej nadácie. Podľa textu na stránke nadácie Čaputová, ktorá sa len v roku 2010 stala advokátkou, mala stáť v čele kampane za odstránenie pezinskej skládky. V roku 2008 (vtedy ešte nebola advokátkou) je síce spomínaná ako právnička občianskej iniciatívy „Skládka nepatrí do mesta“ (píše o tom zdroj), ktorý mimochodom spomína, že k prípadu sa vyjadroval aj prominentný právnik Ernest Valko), ale podľa dostupných zdrojov Čaputová nefiguruje medzi účastníkmi súdneho konania na Najvyššom súde SR v roku 2010 a ani medzi účastníkmi konania v roku 2012 na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu. Ale ak sa táto právnička nepodieľala na príprave rozhodujúcich súdnych podaní, ktoré vlastne ten prípad vyhrali, potom teda akú úlohu v tom celom hrala?

A kto vlastne je Goldmanova nadácia, ktorá udeľuje Goldmanovu environmentálnu cenu? Poslanec Ľuboš Blaha uvádza, že táto rodinná nadácia bola založená preto, aby propagovala liberalizmus, globalizmus, židovskú kultúru, a aj ochranu životného prostredia, pokiaľ je to v súlade s liberálnymi hodnotami. V hodnotiacej komisii sú traja potomkovia rodiny Goldmanovcov, a ešte traja ultraliberálni aktivisti. Blaha konštatuje, že pre túto tvrdú proizraelskú a liberalistickú čeliadku, otvorene a významne prepojenú na americké vládne kruhy, je ekológia iba „sexi spôsob ako presadzovať neoliberálne hodnoty“. Podľa neho je to iba kamufláž, ktorá slúži na nenápadné financovanie vybraných ľudí po celom svete. Tento názor potvrdzuje aj fakt, že takmer všetci ocenení majú vo svojich krajinách založené mimovládky ovplyvňujúce lokálne spoločenské dianie smerom k liberalizmu a nezvyčajne vysoké percento z nich sa aktívne angažuje v politike, a to aj na vysokých postoch (píšeme o tom TU).

Kým Čaputovej protikandidát Maroš Šefčovič nemá problém ukázať manželku a ďalších rodinných príslušníkov, lebo zjavne ide o štandardnú slovenskú rodinu, v prípade tejto kandidátky je rodinné pozadie oveľa záhadnejšie. Nejasnosti sú okolo jej osobného života, v akej firme to vlastne pracoval jej otec a najnovšie sa objavili alarmujúce správy o Čaputovej bratovi Danielovi Strapákovi, ktorý je tiež členom Progresívneho Slovenska. Ten mal údajne figurovať vo firme, ktorá voči štátu urobila na daniach dlhy až 5,6 milióna eur (!), ale mal sa tejto firmy, ako aj jej dlhov, šikovne zbaviť špekulatívnym zlučovaním firiem a ich prepisovaním na biele kone (zdroj). Ani k týmto podozreniam sa Čaputová zatiaľ nevyjadrila.

Najväčšie pochybnosti však vzbudzuje to, kto za Čaputovou stojí. Je známou vecou, že Čaputová, to je do značnej miery kontroverzný podnikateľ a politický dobrodruh Ivan Štefunko, ktorý financoval veľkú časť jej kampane, či už priamo alebo cez svoju stranu Progresívne Slovensko, ktorej je hlavným sponzorom. Lenže sú tu aj iné, oveľa tajomnejšie postavy. Ľuboš Blaha hovorí: „Pomáha určite Eset, pomáha určite Penta a pomáhajú ďalší, ale na toho, na koho chcem upozorniť dnes, na toho by sme si mali špeciálne posvietiť. Pretože kľúčovou tvárou kampane Zuzany Čaputovej je jedna veľmi pochybná agentúra, ktorá sa nazýva Shaviv Strategy and Campaigns.“ Blaha uvádza, že Čaputovú v podstate „vytvoril“ majiteľ tejto agentúry, Aron Shaviv, ktorý je mimoriadne dôležitou konšpiračnou, až hrozivo kľúčovou postavou spájanou s rôznymi udalosťami od prevratu a atentátu v Čiernej Hore až po víťazstvo Matúša Valla v bratislavských voľbách primátora.

 

Reklama

Video Ľuboša Blahu

 

Všetky tieto otázky a úvahy ľudí, ktorí sa zaujímali o to, kto sa nám to vlastne hlási na post hlavy štátu, by pani Čaputová možno označila ako antikampaň, klamstvá a ohováranie. Je ich však príliš veľa, prichádzajú zo všetkých strán. Naznačujú prinajmenšom to, že Zuzana Čaputová nemusí byť tak celkom tou dobrou a ušľachtilou vílou konajúcou dobro (podobnosť s „dobrým anjelom“ čiste náhodná?), na akú sa hrá…

Americký spisovateľ Truman Capote povedal: „Realista je človek, ktorý má správny odstup od svojich ideálov.“ Voliči by od ideálov odstup mať nemali, ale v situácii, keď stojíme pred voľbou medzi dvomi kandidátmi, istá dávka realizmu a pragmatizmu nezaškodí. Je iba na nás, aby sme rozhodli, či sa na najbližších päť rokov po Kiskovej koze symbolom Prezidentského paláca má stať mačka vo vreci, ktorú tam tak veľmi potrebujú dostať ľudia ako Aron Shaviv.

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali