Plávajúci dom pre vrtuľníky Ka-52K. Prečo stavia Rusko nové univerzálne výsadkové lode

Plávajúci dom pre vrtuľníky Ka-52K. Prečo stavia Rusko nové univerzálne výsadkové lode

Moskva 20. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Keď Rusko z politických dôvodov nezískalo vrtuľníkove lode Mistral, rozhodlo sa vybudovať plavidlá tejto triedy samostatne. Dokážu pomôcť ruskému vojenskému námorníctvu, aby sa opevnili vo svetovom oceáne?

Ilustračné foto

Francúzske Mistraly vrtuľníkové lode v mini bikinách, v našej klíme zamrznú a nebudú fungovať, povedal v roku 2017 v interview pre Sputnik Srbsko vtedajší vicepremiér Dmitrij Rogozin a vysvetlil, že Moskva neprišla o veľa kvôli tomu, že Francúzsko odmietlo z politických dôvodov dokončiť výstavbu dvoch vrtuľníkových lodí pre ruské loďstvo.

Reklama

Avšak, Rusko tieto lode potrebovalo a v roku 2019 prišli správy o plánoch výstavby dvoch lodí tejto triedy, ale podľa ruských projektov. Ruské médiá nedávno zverejnili správu, že hlavný štáb námorníctva RF schválil rozhodnutie o pomenovaní prvých ruských univerzálnych výsadkových lodí (Amphibious assault ship), ktorých výstavbu otvoria na Kryme. Budú sa volať Sevastopoľ a Vladivostok, rovnako ako mali byť pomenované Mistraly objednané vo Francúzsku.

 

Reklama

Kam sa podeli francúzske lode Mistral?

Ruské ministerstvo obrany a konzorcium z francúzskej spoločnosti DCNS a ruskej OSK podpísali v roku 2011 zmluvu o výstavbe dvoch vrtuľníkových lodí podľa francúzskeho projektu Mistral, ktoré by dokázali zabezpečiť výsadky vojenských jednotiek, použitie bojových vrtuľníkov a vykonanie funkcie veliteľského strediska rôznych vojenských síl, a tiež lodnej nemocnice . Potom nastal rok 2014, udalosti na Kryme a na juhovýchode Ukrajiny. Francúzsko pozastavilo dodávku lodí do Ruska. V septembri toho istého roku nedostavali lode predané Egyptu.

 

ZSSR mal vrtuľníkové lode, ale iné

Sovietsky zväz vlastnil dve vrtuľníkové lode Moskvu a Leningrad, lenže tie určili na likvidáciu ponoriek pomocou vrtuľníkov a nemali nič spoločné s modernými univerzálnymi výsadkovými loďami (ako dnes často hovoria vrtuľníkovým lodiam). Práca na tom, čomu dnes hovoria vrtuľníkové lode, prebiehala v ZSSR v osemdesiatych rokoch.

Reklama

V tej dobe sa podobný druh lodí ešte len objavil a v našej krajine si dosť jasne neuvedomili, ako potrebné a aké miesto by mohli obsadiť v štruktúre vojenského loďstva. Projekty sa prejednávali, otestovali velením námorníctva, avšak výstavbu reálnych vzoriek nezačali. V rokoch 1990 – 2000 v zahraničí vyvinuli niekoľko projektov univerzálnych výsadkových vrtuľníkových lodí, vrátane dosť úspešných, ako francúzsky Mistral. Dnes vlastní podobné lode USA, Francúzsko, Južná Kórea, Austrália, Španielsko a rad ďalších štátov.

Rusko o to tiež usiluje. 9. mája 2020 sa plánuje ceremónia začatia výstavby dvoch univerzálnych výsadkových lodí v lodeniciach Zaliv na Kryme.

 

A ako je to s lietadlovými loďami?

S ohľadom na posledné udalosti okolo lode Admirál Kuznecov môže vzniknúť otázka: Prečo je venovaná pozornosť exotickejším vrtuľníkovým lodiam a nič sa nedeje s tradičnými lietadlovými loďami, keď Rusko má iba jednu? som písal o zložitej histórii tejto lodnej triedy.

Reklama

Myslím, že otázka výstavby lietadlovej lode alebo dokonca lietadlových lodí, sa v našej krajine predsa len o rok alebo dva vyrieši.

 zverejnili správu, že práca na atómovej lietadlovej lodi, prvej v Ruskuzačnú v roku 2023. Súčasné dejiny dokázali, že nie je reálne robiť si nárok na úlohu námornej veľmoci prvej trojky bez útočných oddielov lietadlových lodí, kdežto Rusko tieto ambície, súdiac podľa všetkého . Vrtuľníková loď je, ale účinnou zbraňou iba v prípade, že už existuje prevaha vo vzduchu. A toto majú na starosti práve lietadlové lode.

 

900 ruských námorných pešiakov

Oznámili, že výtlak nových ruských vrtuľníkových lodí Sevastopoľ a Vladivostok bude minimálne 25 tisíc ton a dĺžka bude 220 metrov. Loď pojme viac ako 20 vrtuľníkov, bude vybavená špeciálnym priestorom pre výsadkárov a dokáže dopraviť 900 námorných pešiakov. Nová vrtuľníková loď nebude zrejme vybavená útočnými zbraňami, ale takmer určite prostriedkami protilietadlovej obrany v podobe raketových delostreleckých systémov PancirM.

Takáto loď je plnohodnotným plávajúcim letiskom pre výsadkové a útočné vrtuľníky. Prvé dokážu zabezpečiť výsadok prvých útočných oddielov výsadkárov v ktoromkoľvek teréne. Veľký počet námorných pešiakov z nich môže byť vylodený pomocou špeciálnych člnov, a to vrátane vzduchového vankúša.

 

Vrtuľník Ka52K ako útočná sila

Hlavnou útočnou silou byť lodná modifikácia vrtuľníka Ka52, ktorú pred niekoľkými rokmi vyrobili špeciálne pre Mistral. Tieto vrtuľníky, ktorých plný názov znie Ka52K Katran, dokážu vykonať plnohodnotné operácie s cieľom izolácie priestoru bojových aktivít, zásahu ako stacionárnych, tak pohyblivých nepriateľských objektov, môžu byť úspešne použité proti pechote a tankom. Túto modifikáciu už otestovali v Sýrii, kde Katran rozmiestnili na lietadlovej lodi Admirál Kuznecov v Stredozemnom mori. Katran má tiež staršieho brata, verziu Ka52 Aligátor pre armádne letectvo, avšak Ka52K má rad predností: skladajúce lopatky vrtule (pre kompaktné rozmiestnenie na lietadlovej alebo vrtuľníkovej lodi) a takisto silnejšie radary a raketový systém HermesA s maximálnym doletom striel 20 km.

 

Reklama

 

Štáb a nemocnice

Vrtuľníkové lode, ktoré plánuje postaviť Rusko, dokážu zabezpečiť rôznorodé letecké, pozemné a námorné operácie prakticky v akejkoľvek vzdialenosti od metropoly. Stať sa, napríklad “jadrom operácie pri sýrskom pobreží alebo niekde v juhovýchodnej Ázii. Hlavnou prednosťou lode je zrejme systém špeciálne vybavených priestorov pre štáb operácie s príslušným komunikačným a analytickým zariadením. Rozmiestnenie štábu v maximálnej blízkosti miesta operácie značne zníži riziko akýchkoľvek prieťahov so získaním, spracovaním a rozborom informácií, a tiež s prijatím rozhodnutia a ich oznámením vojenským jednotkám.

Navyše, sa táto univerzálna loď môže stať normálnou základňou pre operácie ďaleko od vlastného pobrežia. Na lodi sa rozmiestniť nemocnica, sklady, logistické stredisko. Takáto loď dokáže umiestniť vo svojich priestoroch a v prípade nutnosti vyslať po vode a vzduchu do určených miest ako personál, tak techniku alebo dokonca iba jednoducho náklad. Môže sa pritom nachádzať v bezpečnej vzdialenosti od pobrežných síl nepriateľa.

Reklama

 

Kto ochráni vrtuľníkovú loď?

Vrtuľníková loď (ako vlastne aj lietadlová loď) potrebuje ochranu. Navyše nebude samozrejme sama: potrebuje ochranné plavidlá a v prípade potreby aj lode a ponorky s útočnými raketovými zbraňami. Posádky sa môžu meniť s kolegami, ktorí si komfortne oddýchli na palube univerzálnej vrtuľníkovej lode.

Súčasne ruská flotila vo výzbroji veľký počet lodí a ponoriek, ktoré dokážu zabezpečiť ochranu takejto vrtuľníkovej lode. V pobrežných vodách to môžu byť napríklad nejadrové ponorky typu Varšavjanka alebo SanktPeterburg (projekty 636 a 677), lode typu korveta projektu 20380 a dokonca malé raketové lode Karakurt a BujanM. Ich miesto v oceáne majú obsadiť perspektívne torpédoborce typu Lider a fregaty projektu 22350, takisto viacúčelové atómové ponorky JaseňM.

Na jednej strane bude vrtuľníková loď sama o sebe dosť dobrým terčom, ale na druhej strane má byť jej konštrukcia projektovaná s ohľadom na eventuálny zásah niekoľkých priestorov.

Reklama

 

Z Ruska do Južnej Ameriky

sa predpokladať, že univerzálne lode Vladivostok a Sevastopoľ získa Tichomorská a Čiernomorská flotila. V Tichomorí bude táto loď poprednou loďou flotily a jadrom budúceho lodného oddielu, ktorý, nielen dokáže pôsobiť v pobrežnom pásme, ale aj vykonať samostatné operácie v priestoroch veľkého oceánu.

Čiernomorský Sevastopoľ zaistí operácie nielen v Čiernom mori, ale aj pri sýrskom pobreží a možno aj v iných miestach Stredomoria a v Atlantiku, napríklad pri africkom alebo juhoamerickom pobreží. Tieto lode umožnia vykonanie operácií celkom inej úrovne: v súdobých dejinách nemal ZSSR a Rusko analógy kapacít, ktoré dostane ruské námorníctvo po prijatí nových lodí do výzbroje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali