Pikantnosti zo súdu s Kotlebovcami – alebo čo sa urodilo v Čižnárovej hlave. Myslel vôbec svoj podnet na rozpustenie ĽSNS vážne?

Pikantnosti zo súdu s Kotlebovcami – alebo čo sa urodilo v Čižnárovej hlave. Myslel vôbec svoj podnet na rozpustenie ĽSNS vážne?

Bratislava 10. apríla 2019 (HSP/Foto:Ivan Lehotský)

 

Príďte nás podporiť: ak dnes zakážu nás, zajtra zakážu aj vás – pozývali Kotlebovci ľudí na utorkový protest proti pokusu zrušiť ich stranu. O čom vlastne je súd s Ľudovou stranou Naše Slovensko? Predovšetkým nie je o jednej politickej strane, ale o niečom oveľa vážnejšom: o slobode vyjadrovania

Reklama

Hneď na úvod treba zdôrazniť: tu v skutočnosti vôbec nejde o Kotlebovcov a ich stranu. Na nich môže mať každý svoj názor, s niečím môže súhlasiť, s niečím nie. Žiaľ, tu ide o niečo oveľa vážnejšie: o pokus obmedziť nám všetkým slobodu vyjadrovania.

Ak niekto chce zrušiť stranu, ktorú volilo v minulých voľbách vyše dvestotisíc ľudí (a dnes je počet jej priaznivcov pravdepodobne ešte oveľa vyšší) zato, že má na niektoré veci iný názor, tak je to povážlivý signál, že sloboda vyjadrovania tu je, ale iba pre niektoré povolené názory – čiže inými slovami, že sloboda vyjadrovania v tomto štáte neexistuje.

Reklama

So slobodou vyjadrovania to totiž je ako s tehotenstvom: buď je alebo nie je. Tak ako nie je možné byť trochu tehotný, tak ani nie je možné zmysluplne hovoriť o čiastočnej slobode vyjadrovania. Ak niekto chce slobodu vyjadrovania obmedzovať len na povolené názory a tvrdiť, že tak má vyzerať tá pravá sloboda vyjadrovania, tak potom majú slobodu vyjadrovania úplne všade, aj v Severnej Kórei či Saudskej Arábii – aj tam predsa ľudia môžu úplne slobodne hlásať štátnu propagandu alebo schválené náboženské texty.

Generálny prokurátor Jaroslav Čižnár si touto kauzou postavil pomník. Taký súbor nezmyslov, aký dokázal zozbierať a poslať na Najvyšší súd SR, aby dosiahol rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko, sa totiž len tak nevidí a právom sa stal terčom úprimnej zábavy tisíchlavého davu, ktorý sa v utorok na protest proti tomuto procesu zhromaždil pred budovou Generálnej prokuratúry. Poslanec ĽSNS Milan Uhrík prítomným z textu obžaloby predčítal vybrané pasáže – poďme sa niektorými potešiť aj my. Ale pre istotu sa radšej najprv zhlboka nadýchnite.

„ĽSNS vo svojom programe vyjadruje postoje k imigrantom pod nadpismi ,Nedovolíme imigrantom obsadiť Slovensko‘ a ,Slovensko nie je Afrika – nikdy sa nepodriadime cudzincom‘, čím v rozpore so zákonom nabáda k potrebe zásadnej revízie slovenskej zahraničnej politiky,“ prečítal Uhrík pobavenému davu odstavec z Čižnárovho textu ako jeden z bodov obžaloby. Fíha! Pán Čižnár tu jasne naznačuje, že kritika slovenskej zahraničnej politiky je zakázaná, že je dokonca v rozpore so zákonom. Podľa týchto riadkov teda je trestné nesúhlasiť s obsadením Slovenska imigrantmi a nepodriadiť sa cudzincom… Nevedno čo pán Čižnár pil, keď toto písal, ale muselo to mať riadne grády.

Ďalšie obvinenie znie: „Presadzujú vystúpenie Slovenska zo zločineckého paktu NATO, a tak volajú po potrebe zásadnej zmeny slovenskej vojenskej a obrannej politiky. Označovanie Severoatlantickej zmluvy, ktorej súčasťou sú aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky, za zločinecký pakt, je prekročením medze slobody prejavu a nerešpektovaním ustanovení medzinárodnej zmluvy, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.“ Tieto pamätné slová skutočne napísal samotný generálny prokurátor Slovenskej republiky (hoci ktovie – z davu totiž ktosi vykríkol, že „to mu písal Lajčák“, čím rozveselil prítomných, napriek tomu, že na tom nič veselé nie je). Teda čo nám tu pán generálny prokurátor tvrdí? Podľa Čižnára je trestné chcieť zmeniť vojenskú a obrannú politiku tejto krajiny. Teda nesmieme mať iný názor a zrejme už musíme na večné veky ostať členmi NATO, pretože to nie je možné kritizovať. A označiť zločinecký pakt, ktorý x-krát postupoval v rozpore s medzinárodným právom a vraždil nevinných ľudí, za zločinecký pakt, je vraj tiež trestné. Vraj je to prekročenie slobody prejavu… a vraj je to nerešpektovanie ustanovení zmluvy, ktoré teda, podľa všetkého, zrejme zakazujú o zločineckom pakte hovoriť ako o zločineckom pakte. O tom by sa dalo napísať veľa strán rozhorčeného textu, ale poďme radšej ďalej.

„ĽSNS v priamom rozpore s programovým cieľom vo svojich stanovách vo vzťahu k EÚ predostiera, že po vstupe do EÚ už SR nie je samostatným a suverénnym štátom. O všetkom podstatnom dnes rozhodujú byrokrati z Bruselu. Nariadenia EÚ sú dokonca nadradené nad zákony SR,“ cituje Uhrík z Čižnárovho textu ďalšie absurdné obvinenie. „Ale veď to je napísané v samotnej ústave SR, článok 7 odsek 2, kde sa píše, že právne akty EÚ majú prednosť pred zákonmi SR, ktoré schváli Národná rada SR. Slovensko nie je už úplne samostatným štátom, to je evidentné aj z podpisu Lisabonskej zmluvy, ktorým Slovensko prišlo o časť suverenity, keď odovzdalo veľkú časť kompetencií EÚ,“ uviedol Uhrík a vymenoval oblasti, v ktorých Slovensko odovzdalo právomoci Európskej únii.

Reklama

Zdá sa, že v tomto mieste pán Čižnár načal novú fľašu – o ďalšom z nezdravých obvinení totiž Uhrík hovorí, že je jedným z najväčších právnych nezmyslov, aké sa dajú v živote vidieť. Čižnár tentoraz obviňuje ĽSNS z toho, že chce nahradiť súčasný demokratický systém iným a Uhrík ho cituje:„Program ĽSNS a ani vystúpenia jej predstaviteľov neposkytujú ucelený obraz systému, ktorým strana plánuje nahradiť existujúci demokratický systém po jeho odstránení. Heslovite prezentované predsavzatie ĽSNS, aký štát chce zo Slovenskej republiky vybudovať, neobsahuje zmienky o právnom systéme, demokracii, rovnosti ľudí pred zákonmi a o systéme základných práv a slobôd pre všetkých.“ Čižnár teda tvrdí, že ĽSNS sa snaží nahradiť jestvujúci demokratický systém nejakým iným a on síce nevie akým, ale obviňuje ich, pretože… prečo vlastne? Spolu s Uhríkom sa smeje celá ulica.

„Ďalšií bod sa týka hymnickej piesne Hej Slováci. Tú istú pieseň spieva aj SNS, ale u nich to nevadí. Voči nim nikto obvinenie nevzniesol, ale v prípade ĽSNS je to podľa pána Čižnára vraj fašistická pieseň a je problém, že ju spievame,“ pokračuje Uhrík v citovaní položiek obžaloby.

A tak ďalej, podobných slabomyseľných obvinení je v tej žalobe dlný rad. Ak vynecháme nepravdepodobnú alternatívu, že pán generálny prokurátor prišiel o rozum, potom skutočnosť, že v jeho žalobe na ĽSNS sú popísané také sprostosti, môže svedčiť o jednej veci: že o nejakej nelegálnej činnosti strany ĽSNS slniečkari nemajú žiadny dôkaz a celá ich aktivita je iba zákerný pokus o politické krágľovanie v boľševickom štýle.

Pane, hlboko s vami nesúhlasím, no urobím všetko preto, aby ste mohli svoj názor slobodne hlásať, to je známy Voltairov výrok. Človek naozaj nemusí byť Kotlebovec, aby v duchu tohto výroku zaujal stanovisko k tomuto odpornému politickému procesu, aby chápal, že tu ktosi siaha na podstatu demokracie, na základné ľudské právo mať názor a môcť ho vysloviť. Už len samotné státisíce slovenských voličov a desiatky, možno stovky miliónov ľudí s podobnými názormi v celej Európe sú nespochybniteľným dôkazom, že nech je ten ich názor akýkoľvek, je iste dostatočne racionálny na to, aby bol pripustený do spoločenského diskurzu – a ak niekto tvrdí, že ho treba zakázať, že tie státisíce hlasov treba umlčať, tak tu by nám všetkým mala začať blikať varovná kontrolka.

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali