Pellegriniho Hlas sa podľa Matoviča spriahol so Sulíkovou SaS. Po relácii začali obviňovania z klamstiev

Pellegriniho Hlas sa podľa Matoviča spriahol so Sulíkovou SaS. Po relácii začali obviňovania z klamstiev

Bratislava 25. september 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto: screenshot/RTVS, TASR-Martin Baumann)

 

Minister financií a líder najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO Igor Matovič v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 vyhlásil, že disponuje informáciami, podľa ktorých predseda liberálnej strany Sas Richard Suík aj proti vôli polovice svojho poslaneckého klubu sľúbil Petrovi Pellegrinimu predčasné voľby

Erik Tomáš & Igor Matovič
Erik Tomáš & Igor Matovič

Richard Sulík mal Pellegrinimu sľúbiť, že bude hlasovať „nielen za zmenu Ústavy, ale aj za predčasné voľby“, tvrdí Igor Matovič. Učinil tak aj napriek tomu, že si to nepraje nielen polovica jeho poslaneckého klubu, ale ani voliči SaS, pretože predčasné voľby by vraj boli pre Slovensko armagedon.

Reklama

Alternatívny scenárom je podľa Igora Matoviča “spiknutie” (sprisahanie) zamerané na odvolanie jeho osoby z vlády, po ktorom môžeme čakať, že SaS dostane pozvánku k návratu do vlády. Nevylučuje, že sa tak skutočne môže stať, ak sa tu odrazu „budú mojkať Sulík s Mazurekom, s Ficom, s obludami, voči ktorým sme bojovali, a dosiahnu moje (Matovičovo) odvolanie, lebo si (Sulík) bude ventilovať svoju nenávisť voči mne, okay, sme parlamentná demokracia, som odvolaný a platí to, čo som povedal, SaS dostane oficiálnu pozvánku (lebo sa trochu zmení situácia) na prístup do vládnej koalície,“ konštatoval Igor Matovič. Podobné ventilovanie nenávisti s cieľom odvolať Igora Matoviča je v terajšej situácii podľa jeho mienky naozaj úbohé.

Igor Matovič sa domnieva, že Sulíková liberálna strana SaS odišla z koalície z trucu kvôli tomu, že vláda schválila prorodinný balíček a snaží sa pomáhať rodinám v núdzi v ich ťažkej situácii. Zároveň priznal, že ministerstvo financií upustilo od krúžkovného (možno aj na dva roky) a radšej by tie peniaze chcelo dať rodinám v núdzi v hotovosti, aj keď nevie, či sa to podarí schváliť.

Reklama

Redaktor Marek Makara servilne prikývol, že 200 € pre rodiny na dieťa v januári 2023 (ak by sa to naozaj zrealizovalo) „je celkom slušná pomoc už“. Zabudol sa pritom Igora Matoviča spýtať, prečo až v januári, keď podľa nedávnej billboardovej kampane OĽaNO tých 200 € na dieťa nielen sľúbili, ale už aj splnili. Zábudlivosť Mareka Makaru nezostala bez reakcie Erika Tomáša (Hlas), ktorý pripomenul Matovičovi, ako svojimi falošnými billboardmi OĽaNO klame celé Slovensko.

Marek Makara nezostal nič dlžný svojej povesti ani v prípade, keď oponoval Erikovi Tomášovi, prečo hovorí o zrušení obedov pre deti v školách zadarmo, ak predsa vláda toto zrušenie obedov zadarmo kompenzovala daňovým bonusom. Erik Tomáš zdôraznil, že Slovensko kráča proti trendu v západnej Európe, kde práve teraz zavádzajú obedy pre školákov zadarmo, zatiaľ čo slovenská koaličná vláda zobrala slovenským deťom aj to teplé jedlo. Marek Makara tieto výhrady bagatelizoval tým, že veď peniaze vynakladané na obedy zadarmo sa predsa iba presunuli do daňového bonusu.

 

Igor Matovič: Schváliť rozpočet bude veľmi ťažké, odstupovať sám nebudem

Schváliť rozpočet na rok 2023 bude veľmi ťažké a nemožno vylúčiť ani scenár, že sa napokon neprijme. V nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to priznal minister financií SR a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý tiež vylúčil, že by z vlastného rozhodnutia abdikoval na svoju funkciu

104. rokovanie vlády SR
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Matovič sa pri schvaľovaní “zákona roka” obáva toho, že pri spojení poslancov za SaS s opozíciou by sa rokovanie o rozpočte mohlo zablokovať.

Reklama

“Do poslednej chvíle však budem veriť, že sa v tejto kritickej situácii nebude politikárčiť a že sa nájde aspoň pár zodpovedných poslancov, ktorí nenechajú ľudí v štichu,” uviedol minister v súvislosti so situáciou, do ktorej sa dostala menšinová vláda.

Pripúšťa, že neschválenie rozpočtu de facto vedie k predčasným voľbám.

“Potom sa nedá ustáť rozpočtové provizórium,” povedal.

Vylúčil však predbežnú dohodu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu.

“Neviem o žiadnych dohodách,” vyhlásil.

Reklama

Člen Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš v televíznej debate deklaroval, že poslanci zo strany Hlas-SD návrh rozpočtu nepodporia.

“Jednak bude určite asociálny a jednak sú naším cieľom predčasné voľby. Táto vláda musí čo najskôr skončiť,” zdôraznil.

Tomáš si však myslí, že OĽANO sa už dohodlo na podpore menšinovej vlády a jej návrhov, vrátane rozpočtu, s tarabovcami. Poukazuje na to správanie sa skupiny poslancov po tom, čo sa začalo hovoriť o nominácii Tarabu na podpredsedu parlamentu. Hlas podľa Tomáša takýto personálny návrh nepodporí.

“Nebudeme predsa posväcovať sobáš, ktorý má udržať vládu pri moci,” argumentuje.

Myslí si tiež, že na hlasoch tarabovcov sa bude lámať aj odvolávanie Matoviča z postu financmajstra.

Sám minister v relácii uistil, že on sám zo svojho postu neodstúpi. Ak by však v pléne k odvolaniu došlo, hovorí, že SaS dostane pozvánku vrátiť sa do koalície.

“Nech sú akíkoľvek, stále je tam časť poslancov, ktorí to cítia demokraticky a nebudú pomáhať mafii a fašistom povaliť vládu v čase najväčších kríz,” vysvetlil.

 

Matovič uistil o pomoci v energetickej kríze, Tomáš kritizuje nečinnosť

Vláda bude v prípade zdražovania energií intervenovať. V diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 o tom ubezpečil minister financií SR a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Jeho oponent v diskusii, člen Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš upozorňuje, že verbálne uistenia nenahradia pasivitu pri prijímaní konkrétnych riešení.

Matovič pripomenul, že do konca roka k nárastu cien energií pre domácnosti nepríde, v rámci ďalšieho vývoja si nemyslí, že by účty ľuďom nezvládnuteľne narástli.

Reklama

“Vláda príde s riešeniami a príde s nimi včas,” zdôraznil s tým, že konkrétny chce byť až po dohode v koalícii.

Tomáš upozornil, že Matovič na jar uisťoval o zastropovaní cien elektriny, no v súčasnosti priznáva, že to garantovať nevie.

“Zatiaľ vláda dokázala vytvoriť len legislatívny rámec, ktorý umožní opatrenia v energetickej núdzi,” upozornil s odkazom na návrh novely zákona, ktorá zvýši kompetencie vlády v stave energetickej núdze.

Matovič oponoval, že uistenia o zastropovaní sa týkali silovej časti elektrickej energie, zdôraznil tiež, že v iných krajinách nedokázali garantovať ceny bez nárastu do konca roka.

V prípade cien pre firmy, ktoré už zažívajú dramatické zvýšenie zálohových platieb, sa Matovič odvoláva na nedokončenú prácu predchádzajúceho vedenia ministerstva hospodárstva. Verí, že súčasný minister Karel Hirman ako odborník na energetiku dokáže navrhnúť efektívnu pomoc.

Reklama

Tomáš kritizuje verbálne uistenia, ak absentujú reálne kroky. Negatívne vníma neustále čakanie na jednotné európske riešenie pomoci v energetickej kríze.

“O to viac, že tie návrhy, ktoré už boli načrtnuté, nie sú vyhovujúce pre Slovensko,” upozornil.

Je presvedčený, že štát nenapĺňa svoju úlohu pomáhať, jeden z dôvodov vidí aj v ignorovaní návrhov opozície.

 

Matovič napísal status

Igor Matovič sa k relácii vrátil aj na sociálnej sieti: “Je ľahké klamať hlúpych ľudí. Po dnešnej debate v O 5 minút 12 s Erikom Tomášom z HlasoSmeru som už na 100% presvedčený, že toto je zaklínadlo, s ktorým v Hlasosmere a Smere zaspávajú a vstávajú. Myslia si, že ich voliči seno žerú a tak si môžu dovoliť vypustiť z pusy akúkoľvek bohapustú lož. Dnes to E.T. urobil asi 20 krát, lož za lžou … až sa mu z huby prášilo. No ništ. Ak chceme zabrániť, aby sa absolútne Zlo vrátilo k moci, poďme bojovať pravdou, vysvetľovaním, faktami … a im sa voliči rozutekajú pomedzi prsty … veď kto už by chcel byť považovaný svojim politikom za ľahko zmanipulovateľného oslíka? Rozumný človek určite nie … a tým druhým asi aj tak nepomôžeme.”

Reklama

 

SaS: Vylučujeme akékoľvek dohody so stranou Hlas

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vylučuje akékoľvek dohody so stranou Hlas na predčasných voľbách v súvislosti s podporou odvolávania Igora Matoviča

„Igor Matovič opätovne klame a využíva klamstvo ako nástroj na zotrvanie vo svojej funkcie ministra financií. Celé leto sme deklarovali, že chceme ďalej vládnuť vo vláde Eduarda Hegera, no nie s Igorom Matovičom. Tento človek škodí celému Slovensku a uvedomujú si to všetci, nielen opozícia, ktorá sa podpísala pod návrh na jeho odvolanie. Odmietame preto akékoľvek tvrdenia, že sme obchodovali o predčasných voľbách. Je to lož. Celému divadlu sme sa však mohli vyhnúť, keby Igor Matovič nebol prilepený na svojej stoličke,” uviedol predseda SaS Richard Sulík.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali