Päť faktorov, ktorým vďačí AfD za úspech vo voľbách

Päť faktorov, ktorým vďačí AfD za úspech vo voľbách

Nemecko 29. novembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Michael Sohn)

 

So ziskom na úrovni 13 % voličských hlasov v nedávnych nemeckých parlamentných voľbách sa treťou najsilnejšou stala politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD)  a do Bundestagu sa dostalo niekoľko desiatok jej poslancov. Tento silný výsledok úzko súvisí s otázkou utečencov (migrantov), avšak podpísali sa pod neho aj ďalšie významné faktory – situáciu analyzuje nemecký denník Süddeutsche Zeitung

Na snímke líderka AfD Alice Weidelová

AfD, založená v roku 2013, zaznamenala v nasledujúcich rokoch prudký vzostup napriek hanlivým označeniam za „populistickú” a “extrémistickú”. Najväčší úspech dosiahla na území bývalej NDR (stala sa víťaznou stranou v spolkovej krajine Sasko) a veľmi úspešná bola aj v Bavorsku. V nemeckej politike sa stala ojedinelým zjavom: po prvý raz od vylúčenia nemeckej strany z Bundestagu v roku 1961 sa v ňom nachádza pravicová strana. Pri jej vzostupe zohrali úlohu tieto faktory:

Reklama

Strach z migrantov. Začiatkom septembra 2015 rozhodla spolková vláda dovoliť migrantom, ktorí sa usadili v Maďarsku, pricestovať do Nemecka. V nasledujúcich mesiacoch žiadalo o azyl cca 890 000 ľudí. AfD vzniesla mohutnú kritiku na túto prisťahovaleckú politiku, čím sa jej podarilo etablovať ako hlas odporu a vzbury. Ako úzko je spojený vzostup AfD s otázkou migrantov, ukazujú výsledky prieskumu: pred septembrom 2015 boli hodnoty AfD dlhý čas medzi 2 a 6 %. Od septembra začína prudký rast, niekedy až na 16 %. Opakovane pritom AfD využívala aj teroristické útoky, ktoré v jednotlivých prípadoch spáchali ľudia, ktorí žiadali v Nemecku o azyl. Politici AfD obviňovali osobne spolkovú kancelárku, že je zodpovedná za tieto útoky.

Program proti „politickej korektnosti. Krátko potom, ako bola Alice Weidelová zvolená za vedúcu kandidátky AfD do parlamentných volieb, povedala na straníckom dni v Kolíne: „Ako demokrati a patrioti nedáme si zavrieť ústa. Politická korektnosť patrí na smetisko dejín.” V tomto vyjadrení väzí ďalší základ úspechu AfD. Strana zaradila do svojho programu kritiku „politickej korektnosti”, ktorá je v očiach mnohých občanov prehnaná. Na predvolebných podujatiach opakovane bičovali funkcionári AfD „genderový blud” a kritizovali študijné postupy, zaoberajúce sa úlohami pohlaví. A požadovali, aby sa opäť otvorene mohla artikulovať národná hrdosť. Do programu proti „politickej korektnosti” patrí tiež vystúpenie za tradičný obraz rodiny a kritika zavedenia homomanželstiev.

Reklama

Online volebný boj. Žiadna nemecká strana nie je na internete taká aktívna ako AfD. Od svojho založenia v roku 2013 stavili stratégovia strany veľmi silne na Facebook, aby šírili svoje myšlienky. To je „rýchlejší, priamejší a cennejší prístup k ľuďom”, povedal hovorca AfD Christin Lüth. Vo volebnom boji do Bundestagu posilnila strana svoje online metódy. Pre týždne pred parlamentnými voľbami angažovala americkú agentúru HarrisMedia, ktorá má povesť, že vie internetové kampane extrémne vyhrotiť. Na objednávku AfD vykonal Harris tzv. negatívnu kampaň – druh volebného boja, ktorý je v Nemecku zakázaný. Je založený na silnom skreslení pravdy a na osobných útokoch na konkurentov. Štúdia Oxfordskej univerzity ukázala, že AfD aj na Twitteri je s odstupom najaktívnejšia nemecká strana.

Zaujatie úlohy obete. Mnohí chcú vidieť v AfD hrozbu pre demokraciu. Jej stranícki stratégovia už včas obrátili túto myšlienku: spôsob, s akým sa s AfD zaobchádza, ukazuje, že demokracia v štáte je ohrozená. AfD sa podarilo štylizovať sa ako obeť establišmentu, ktorý chce prekážať členom strany vykonávať ich demokratické práva. Prípady tejto inscenácie boli viackrát neobratné, napr. keď vedúca kandidátky Alice Weidelová opustila volebné vysielanie ZDF a potom oznámila, že moderátorka s ňou nespravodlivo zaobchádzala. Niekedy však politici, žurnalisti a iní aj zbytočne pomáhali AfD. Napr. keď sa predsedníčka vlády spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová pred krajinskými voľbami v roku 2016 odmietla zúčastniť TV diskusie so zástupcom AfD. Podobný efekt mali aj často prejavené požiadavky nedať AfD k dispozícii priestory na ich podujatia alebo pokusy demonštrantov tieto podujatia blokovať.

Kalkulované provokácie. AfD opakovane pútala pozornosť rétorickými lámaniami tabuizovaných tém. Spolková predsedníčka Frauke Petryová žiadala v krajných prípadoch použitie strelných zbraní na hraniciach proti migrantom, jej zástupkyňa Beatrix von Storchová písala, že to isté by malo platiť aj pre ženy a deti. Životný druh Petryovej a krajinský šéf AfD v Severnom Porýnsku-Vestfálsku Marcus Pretzell povedal po útoku na berlínskom Breitscheidplatz, že tam usmrtení sú „Merkelovej mŕtvi” a stranícky pravičiar Björn Höcke znevážil pomník holokaustu ako „pomník hanby”. Takéto vyjadrenia sú vypočítané a majú strane získať pozornosť médií – je uvedené v internom strategickom letáku. V uvedených a mnohých ďalších prípadoch sa to podarilo, pretože mnohé médiá (vrátane Süddeutsche Zeitung) sa chopili lámania tabu politikmi AfD. To pomohlo strane, aby zostala v povedomí.

Ivan Lužák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali