Nemecký parlament zvolil Olafa Scholza za kancelára

Nemecký parlament zvolil Olafa Scholza za kancelára

Berlín 8. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Sohn,SITA/AP-Mindaugas Kulbis)

 

Nemecký parlament zvolil Olafa Scholza za deviateho povojnového kancelára krajiny. Po 16-ročnej vláde Angely Merkelovej sa tak v Nemecku začína nová éra. Poslanci zvolili Scholza, ktorý bol v predošlej vláde vicekancelár a minister financií, v pomere hlasov 395 za, 303 proti a šesť sa zdržalo hlasovania. Vládna trojkoalícia, ktorú tvoria jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodní demokrati (FDP), má v 736-člennej dolnej komore parlamentu 416 poslancov. Politika následne za kancelára formálne vymenoval prezident a neskôr počas dňa pred predsedom parlamentu zloží prísahu

Olaf Scholz
Na snímke nový nemecký kancelár Olaf Scholz

Merkelová, ktorá už nie je ani členkou parlamentu, sa hlasovaniu prizerala z galérie pre divákov. Na začiatku zasadnutia jej poslanci vzdali hold potleskom v stoji.

Reklama

Scholzovým vicekancelárom bude spolupredseda Zelených Robert Habeck, ktorý bude šéfovať novovytvorenému ministerstvu pre hospodárstvo a klímu. Tretím najdôležitejším politikom vo vláde bude líder Slobodných demokratov Christian Lindner, ktorý bude ministrom financií.

Nová vláda sa chystá posilniť boj s klimatickou zmenou, modernizovať krajinu, vrátane zlepšenia mobilných a internetových sietí, či zaviesť viac liberálnejšiu sociálnu politiku, ako je napríklad legalizácia predaja marihuany pre rekreačné účely alebo zjednodušenie získania nemeckého občianstva. Zároveň však plánuje aj väčšie úsilie pri deportácii imigrantov, ktorým odmietnu žiadosť o azyl. Koaliční partneri chcú tiež znížiť vekovú hranicu voličov pre celoštátne voľby z 18 rokov na 16, postaviť tisícky nových bytov a zvýšiť minimálnu mzdu na 12 eur za hodinu zo súčasných 9,60 eur. Pred vládou však bezprostredne stojí úloha znížiť takmer rekordné miery nákazy koronavírusom.

Reklama

Dohoda troch strán, ktoré sa pred septembrovými voľbami vo svojich postojoch výrazne rozchádzali, vznikla pomerne rýchlo a prinajmenšom z vonkajšieho pohľadu v nečakane harmonickej atmosfére.

 

Novému nemeckému kancelárovi Scholzovi gratulovali šéfka EK, Macron i Putin

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu po zvolení Olafa Scholza za nového nemeckého kancelára prisľúbila, že s ním bude spolupracovať pre “silnú Európu”. Na jeho zvolenie reagovali i šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron či ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

“Gratulujem, milý Olaf Scholz, k zvoleniu a vymenovaniu za spolkového kancelára. Želám dobrý štart a teším sa na ďalšiu spoluprácu pre silnú Európu, ktorá bude založená na dôvere,” uviedla šéfka EK na sociálnej sieti Twitter. Scholzovi zablahoželal i šéf Európskej rady Charles Michel. Dodal, že sa teší na spoločnú prácu pre silnú a nezávislú Európu a poďakoval sa tiež doterajšej kancelárke Angele Merkelovej.

Charles Michel
Na snímke Charles Michel

Na zvolenie Scholza reagoval i ruský prezident Vladimir Putin, ktorý povedal, že s novým lídrom Nemecka chce nadviazať “konštruktívne vzťahy”. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že verí v pokračovanie vzťahov oboch krajín. “Počítame s kontinuitou, s tým, že medzi prezidentom (Putinom) a novým kancelárom (Scholzom) sa vyvinú konštruktívne vzťahy. A že nemecká strana bude naďalej chápať, že na riešenie pálčivých odlišností neexistuje alternatíva k dialógu,” povedal novinárom Peskov.

Reklama

“Ďalšiu kapitolu napíšeme spoločne. Pre Francúzov, Nemcov i Európanov,” napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri.

Maďarský premiér Viktor Orbán, naopak, v príspevku pre periodikum Bild napísal, že vo vzťahu k Nemecku i novej vláde vidí hlbokú priepasť. “Nová ľavicovoliberálna vláda sa snaží odkláňať od Európy národných štátov (bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla) smerom k centralizačnej politike Bruselu, ktorá je pozitívne naklonená k migrácii a genderovým otázkam a na formovaní ktorej sa podieľa aj Nemecko,” uviedol Orbán. Dodal, že Maďarsko a Nemecko “už nestoja bok po boku”. Vysvetlil, že táto jednota sa narušila už počas migračnej krízy v roku 2015.

Medzi prvými zahraničnými gratulantmi boli i čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. Ako uviedla čínska štátna televízia, Si Ťin-pching sa v telefonickej gratulácii vyslovil za rozšírenie spolupráce medzi oboma krajinami a pozdvihnutie vzťahov na “novú úroveň”.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali