Pacienti so sklerózou multiplex pôjdu bicyklami naprieč Slovenskom, pridá sa i Tomáš Drucker

Pacienti so sklerózou multiplex pôjdu bicyklami naprieč Slovenskom, pridá sa i Tomáš Drucker

Bratislava 28. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Pacienti so sklerózou multiplex si tento rok opäť zopakujú cyklotrasu naprieč Slovenskom

To, že sa dokážu uplatniť v živote a prekonávať výzvy, chcú dokázať na bicykloch v rámci tretieho ročníka projektu Od Tatier k Dunaju. Realizuje sa pod záštitou ministerstva zdravotníctva. Jedným z príznakov ochorenia je horšia koordinácia pohybu. Hýbať sa pri tomto ochorení je podľa odborníkov prínosné a dôležité.

Reklama
Na snímke v popredí predsedníčka Združenia sklerosis multiplex Nádej Jaroslava Valčeková

Pacienti a dobrovoľníci chcú na bicykli prejsť za šesť dní od Liptovskej Kokavy po Bratislavu približne 400 kilometrov. Štart bude 22. mája, cieľ 27. mája na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Projekt osobne podporí aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Zúčastní sa na jednej z cyklistických etáp.

“Verím, že projekt prinesie medzi ľudí viac povedomia o nenápadných príznakoch sklerózy multiplex,” povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Drucker. Týmto gestom chce ľuďom s neurologickým ochorením prejaviť solidaritu. “Pacientom musíme ukázať, že nie sú tak chorí, aby boli vytláčaní na kraj spoločnosti,” dodal. Na bicykel sadnú aj herec Ivan Tuli Vojtek, speváci Katka Ščevlíková a Tomáš Bezdeda.

Reklama

Podujatie organizuje Združenie sclerosis multiplex Nádej. “Chceme ním informovať verejnosť o tomto ochorení. Treba poukázať na dôležitosť včasnej diagnostiky,” povedala predsedníčka združenia Jaroslava Valčeková.

Trasa a jednotlivé etapy povedú z Liptovskej Kokavy, cez Lúčky, Terchovú, Považskú Bystricu, Nové Mesto nad Váhom, Trnavu až do Bratislavy. Organizátori chcú vo všetkých mestách hovoriť o ochorení a upozorňovať na prvé príznaky. K cyklistom sa môžu pridať aj podporovatelia.

Ochorením sclerosis multiplex trpí na Slovensku okolo 10.000 ľudí. Postihuje viac ženy ako mužov. Je nevyliečiteľné a vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Ochorenie centrálneho nervového systému pacienti na sebe nemusia dlho pozorovať, pretože sa môže prejavovať nešpecifikovanými bolesťami chrbta, ťažkosťami pohybu, nesústredením i problémami s videním a artikuláciou.

Hoci súčasná medicína stále neponúka riešenie, ako ochorenie vyliečiť, možnosti liečby sú na dobrej úrovni. “Liečba na Slovensku je moderná, takú majú aj vo vyspelých štátoch,” povedal neurológ František Jurčaga. Tá je farmakologická, veľmi dôležitá je aj rehabilitačná a logopedická starostlivosť. Lieky na toto ochorenie sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. Priemerný vek nástupu sklerózy multiplex je 30 rokov. K vzniku a progresii ochorenia prispievajú genetické predispozície, výskyt v rodine, pohlavie, vek či infekčná mononukleóza. Ďalej sú nimi fajčenie, vysoký príjem soli, alkohol či nízka hladina vitamínu D.

Reklama

Približne 50 percent pacientov žije s chorobou 30 rokov či dlhšie a asi tretina pacientov má pomalý a dobrý priebeh ochorenia. V približne troch až piatich percentách ide o ťažké priebehy, ktoré sa počas prvých piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne.

“Preto je dôležitá včasná diagnostika a nasadenie správnych liečebných postupov,” dodala Valčeková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali