Georgia 23. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto:wikimedia)
Vedci z Emory Univerzity (USA) dospeli k záveru, že požívanie sladkých nápojov, vrátane ovocných štiav, zvyšuje riziko predčasnej smrti pre dospelých, ktorí sú starší ako 45 rokov. Informuje o tom správa na portáli EurekAlert!
Prieskumu sa zúčastnilo 30 183 ľudí, ale do záverečnej skupiny sa dostalo asi 18 tisíc dobrovoľníkov. Odborníci vylúčili tých, ktorí mali cukrovku alebo srdcovo cievne choroby. Bola odhadnutá miera požívania nápojov a potravin s veľkým obsahom cukru, vrátane sódovky, štiav, bonbónov, sladkých raňajok apod.
Účastníkov sledovali celých 6 rokov, pritom v prípade úmrtia dobrovoľníka bola zisťovaná možná príčina, vrátane srdcového záchvatu a ďalších porúch činnosti srdcovo cievneho ústrojenstva. Bolo prihliadnuté tiež k iným eventuálnym faktorom, ako napríklad výška príjmu, fajčenie, fyzická aktivita.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí vypili asi jeden liter sladkých nápojov denne, umierali dvakrát častejšie na ischémiu oproti tým, ktorí požívali menej než 30 mililitrov denne. Ďalšie potraviny obsahujúce cukor nezvyšovali riziko predčasnej smrti.