Naživo: Oslavy SNP budú bez prejavov. Pellegrini: Doslova sa vysmiali hrdinom SNP

Naživo: Oslavy SNP budú bez prejavov. Pellegrini: Doslova sa vysmiali hrdinom SNP

Banská Bystrica 29. augusta 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 29. augusta 2023 19:51

S prístupom širokej verejnosti a bez prejavov najvyšších ústavných činiteľov sa v utorok v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici uskutočnia oslavy 79. výročia SNP

79. výročie SNP
Na snímke vojenská hudba prichádza na oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa konali v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici

16:30 – Múzeum SNP a kultúrny program osláv si prišlo pozrieť asi 3000 ľudí

Reklama

Približne 3000 ľudí prišlo v utorok do areálu Múzea SNP, aby si pozrelo kultúrny program pripravený k oslavám 79. výročia SNP. Tohtoročné oslavy boli bez tradičných prejavov najvyšších ústavných činiteľov, predpoludním sa v areáli múzea uskutočnila pietna spomienka spojená s kladením vencov.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Múzea SNP Michaela Bučeková, v týchto chvíľach program vrcholí koncertom Petra Lipu a podvečer bude v kinosále múzea pripravený ešte koncert Kataríny Koščovej. Na záver, o 19.00 h, sa uskutoční koncert Štátnej opery v Banskej Bystrici, kde odovzdajú aj Cenu Múzea SNP a to riaditeľovi opery Rudolfovi Hromadovi.

Reklama

Podľa Bučekovej v exteriéri múzea bol po celý deň pestrý program, na ktorom mali návštevníci možnosť vidieť dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie, prezentáciu Vojenského historického ústavu či ukážku diaľkovo riadených modelov. Svoje aktivity prezentovali Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica a športový klub Dracula Gym. Predviedla sa tiež sokoliarska skupina Biatec. Návštevníkom bol umožnený celodenný voľný vstup do múzea.

 

14:00- SNP si pripomenulo aj SNS:

13:10- Oslavy strany Smer-SD:

Reklama

13.00- V rámci 79. výročia Slovenského národného povstania zorganizovala strana Smer-SD oslavy vo Zvolene. Okrem kladenia vencov pri pamätníku SNP či príhovorov však došlo aj k roztržke malej skupiny ľudí a novinárov, ktorým ľudia bránili v nakrúcaní, tvrdí TA3.  Jedna zo žien držala ukrajinskú vlajku.

Čo sa presne stalo, ako k incidentu došlo, a či išlo aj o novinárov, nie je známe. K incidentu sa nikto neoficiálne nevyjadril.

 

12:50- Peter Pellegrini (Hlas-SD): “Politické špičky tohto štátu sa doslova vysmiali hrdinom SNP do tváre. Takto dehonestujúco pristúpiť k oslavám SNP nemá v dejinách Slovenska obdobu!”

Reklama

 

Oslavy a vyjadrenia politikov

“Tohtoročné oslavy budú venované v prvom rade širokej verejnosti – všetkým, ktorí chcú vzdať úctu hrdinom národnooslobodzovacieho boja. Múzeum a ministerstvo obrany preto pristúpili k zmenám v organizácii podujatia,” uvádzajú k oslavám ich hlavní organizátori.

Ako zdôraznili, na základe množstva atraktívnych sprievodných programov, aktívnej spolupráce mladej generácie sa múzeu podarila zásadná zmena vnímania štátneho sviatku u domácej i zahraničnej verejnosti.

“Dôkazom toho je zahraničná účasť zástupcov diplomatických misií z viac ako 35 krajín sveta, ktorá prevyšuje účasť jednotlivých národov a národností v SNP,” dodalo múzeum.

Oslavy sa začnú kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP o 10.00 h. Tradičná pietna spomienka vrátane položenia vencov z úrovne najvyšších štátnych a vládnych predstaviteľov sa uskutoční v komornejšej podobe ešte pred oficiálnym začiatkom osláv.

Kultúrny program sa začne asi o 11.00 h a vystúpia v ňom folklórny súbor Marína zo Zvolena, kapela Čendeš, Peter Lipa s kapelou a Katarína Koščová s klavírnym sprievodom Daniela Špinera. Oslavy ukončí slávnostný koncert Štátnej opery, ktorý bude spojený s odovzdaním Ceny Múzea SNP na rok 2023.

Návštevníci uvidia statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR, dozvedia sa o aktivitách Vojenského historického ústavu či športového vojenského klubu Dukla Banská Bystrica. Nebude chýbať ani dobový vojenský tábor či prezentácie klubov vojenskej histórie. Múzeum SNP bude pre návštevníkov otvorené bezplatne v čase od 10.00 do 18.00 h.

Počas konania sa osláv SNP budú tak ako každoročne aj teraz v meste pod Urpínom dopravné obmedzenia. Týkajú sa predovšetkým ulíc Cikkerova, Kuzmányho a Kapitulská. Dotknuté miesta budú riadne označené dopravným značením.

 

Reklama

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici

79. výročie SNP
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí, areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny a považuje za potrebné si ju pripomínať.

“Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť,” povedala prezidentka médiám po pietnom akte.

SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60.000 slovenských vojakov, 18.000 partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády. Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Reklama

Wlachovský: Odkaz SNP nám pripomína odvahu postaviť sa na správnu stranu dejín

Odkaz Slovenského národného povstania (SNP) je nadčasový, pripomína nám odvahu národa postaviť sa na správnu stranu dejín a brániť svoju slobodu. Pri príležitosti 79. výročia od vypuknutia povstania to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

“Naši predkovia sa spojili v boji proti útlaku a okupácii. Aj keď nevedeli, čo príde a čelili hrdelným trestom, so zbraňou v ruke sa vzopreli agresorovi. Ukázali nám, že zlu sa neustupuje,” uviedol minister s tým, že povstanie patrí k najvýznamnejším míľnikom modernej histórie Slovenska.

Oslavy a pripomínanie si SNP sú podľa šéfa slovenskej diplomacie aj príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a umierali za slobodu.

“Okrem toho, že sme sa ako národ postavili na správnu stranu dejín, SNP výrazne ovplyvnilo aj naše sebavedomie. Jeho účastníci si zaslúžia našu úctu, sú pre nás zdrojom inšpirácie,” dodal minister prostredníctvom komunikačného odboru rezortu zahraničia.

Netreba však podľa Wlachovského zabúdať na to, že sloboda nie je samozrejmosť a treba si ju chrániť. Popretím odkazu SNP by podľa neho bolo aj zatváranie si očí pred agresiou, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva alebo pred snahou upierať iným krajinám právo zvoliť si vlastnú slobodnú cestu.

Reklama

 

ZMOS vyjadril úctu a vďaku hrdinom Slovenského národného povstania

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyjadrilo úctu a vďaku všetkým hrdinom Slovenského národného povstania (SNP), ktorí sa 29. augusta 1944 so zbraňou v ruke rozhodli bojovať voči nemeckému nacizmu, okupácii a domácim kolaborantom. TASR o tom informovala poverená ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

Združenie považuje SNP za mimoriadne dôležitú historickú udalosť.

“Do SNP sa okrem Slovákov zapojili aj príslušníci desiatok ďalších národov a národností a patrí medzi najväčšie povstania proti nacizmu počas druhej svetovej vojny,” povedal predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Priblížil, že stovky miest a obcí združených v ZMOS-e si v uplynulých dňoch pripomínali SNP pri pamätníkoch.

 

Demokrati: Nesmieme dopustiť, aby princípy SNP ukradli extrémistické sily

Nesmieme dopustiť, aby slobodné Slovensko a princípy Slovenského národného povstania (SNP) ukradli extrémistické sily. Pri príležitosti 79. výročia od začiatku povstania to uviedla volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská.

Reklama

Výročie SNP považuje za spomienku na vzdor Slovákov proti zdanlivo nevyhnutnému zlu.

“História nám dáva návod, ako sa nevzdať, ako bojovať za slobodu,” zdôraznila.

Predseda strany Eduard Heger poukázal na to, že si treba pamätať aj na tých, ktorí sa stali obeťami hrôz druhej svetovej vojny a zaplatili za to životom.

“Pamätajme na tých, ktorí keď zlo dopadalo na nevinných, nestránili zrak bokom a postavili sa mu,” podotkol Heger.

Jaroslav Naď hovorí o odkaze SNP pri pokračovaní budovania demokratického štátu.

“Je našou morálnou a občianskou povinnosťou ctiť pamiatku tých, ktorí svoje životy položili alebo ohrozili za lepšiu budúcnosť nášho národa,” doplnil Juraj Šeliga v stanovisku strany, ktoré TASR poskytol Matúš Mandrák z jej tlačového oddelenia.

 

Reklama

SaS: Sloboda a demokracia už v dnešnom svete nie sú samozrejmosťou

Sloboda a demokracia už v dnešnom svete nie sú samozrejmosťou. Je preto o to dôležitejšie pripomínať si odkaz Slovenského národného povstania (SNP). Pri príležitosti 79. výročia od začiatku povstania to uviedla strana SaS.

“Počas SNP sa ukázalo, na ktorú stranu zápasu chce slovenský národ patriť. Pridali sme sa na stranu víťazov a tých, ktorým skutočne záleží na demokratickom a slobodnom ukotvení krajiny,” uviedol tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba.

Veľká časť ľudí vtedy podľa neho pochopila, že ľudácky režim pod vedením Jozefa Tisa nie je budúcnosťou, ktorú si želajú, a kolaborácia s nacistickým Nemeckom je zločinom.

Hrdinov, ktorí sa chopili zbraní a rozhodli sa bojovať za našu budúcnosť, treba mať podľa tímlídra strany pre bezpečnosť Juraja Krúpu navždy v úcte. Práve oni totiž nasmerovali krajinu k demokracii a slobode.

“Dospeli sme však do bodu, že fašizmus a jeho legitimizácia sa v našej politike hlboko zakorenili, fašistickí politici sa už cítia rovnocenní s tými demokratickými. Musíme im preto ukázať, že v slušnej spoločnosti miesto nemajú,” zdôraznil Krúpa vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

 

OĽANO: Slobodu, demokraciu a ľudskosť je potrebné brániť v každom čase

Slobodu, demokraciu a ľudskosť je podľa hnutia OĽANO a priatelia potrebné brániť v každom čase. Obeta padlých hrdinov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) by mala byť záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty

Reklama

“V každom čase je dôležité slobodu, demokraciu a predovšetkým ľudskosť brániť. Nie sú samozrejmosťou, ale ich cenu si najviac uvedomíme až vo chvíľach, keď cítime, že ich strácame,” uviedla líderka kandidátky koalície a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Pred 79 rokmi podľa jej slov boj o slobodu, ľudskú dôstojnosť a rešpekt spojil a postavil do jedného šíku ľudí, ktorí mali dovtedy rôzne názory na riešenie spoločenských otázok.

“Všetkých spojil boj o hodnoty v tej chvíli pre všetkých najdôležitejšie – boj o slobodný a dôstojný život, boj o vzájomný rešpekt a uznanie,” zdôraznila.

Obeta padlých hrdinov v SNP by mala byť podľa Igora Matoviča záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty.

“V boji za slobodu nemôžeme poľaviť zvlášť teraz, keď sa k moci derie zlo v podobe príslušníkov politickej mafie, ktorá chce občanov pripraviť o právo a spravodlivosť,” doplnil.

Veronika Remišová zo Za ľudí poukázala na to, že SNP bolo o nezlomnej odvahe a hrdinstve našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť zlu napriek tomu, že boli v menšine. Poukázala na zneužívanie pamiatky povstania niektorými politikmi.

“Odkaz hrdinov SNP je postaviť sa nenávisti, zomknúť sily a brániť hodnoty demokracie a slobody, na ktorých je založená Slovenská republika,” dodala.

Reklama

 

KDH: Každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme neprišli o demokraciu

Každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme neprišli o demokraciu. Pri príležitosti 79. výročia od začiatku Slovenského národného povstania (SNP) to zdôrazňuje KDH. TASR sprostredkovala vyjadrenie hnutia jeho hovorkyňa Lenka Halamová.

“Dnes to síce nemusíme robiť za ceny najvyšších obetí, ale každý deň sa musíme usilovať, aby sme o život v demokracii neprišli,” zdôraznilo hnutie vo svojom vyjadrení.

Poukázalo tiež na to, že naši predkovia sa pred 79 rokmi hrdinsky postavili zlu a obetovali životy za slobodu.

“Pri pohľade na ich hrdinstvo a svedectvo sa nikdy nevzdávajme zápasu o to základné: sloboda patrí tým, ktorí poznajú jej cenu a chránia ju tam, kde sú,” podotklo KDH.

 

Hlas-SD považuje oficiálne oslavy Slovenského národného povstania za nedôstojné

Oficiálne oslavy Slovenského národného povstania (SNP) sú podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho nedôstojné. Na tlačovej konferencii kritizoval, že traja najvyšší ústavní činitelia nemali v rámci utorkových osláv pred verejnosťou svoje prejavy.

Reklama

“Je nesmierne dôležité, aby oslavy SNP boli pripomínané takým spôsobom, ako sa patrí,” zdôraznil.

Ďalej poukázal na hrdinstvo ľudí, ktorí “pred 79 rokmi pochopili, že sa musia zomknúť, nájsť v sebe veľkú odvahu, mnohí uchopiť do ruky zbraň a ísť bojovať za našu slobodu”.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a predseda vlády Ľudovít Ódor vystúpili so svojimi prejavmi k SNP počas pondelkového (28. 9.) galavečera v Banskej Bystrici.

PS: SNP bolo autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľov voči čistému zlu

Slovenské národné povstanie (SNP) bolo autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľstva proti čistému zlu a z jeho odkazu možno čerpať aj v súčasnosti. Vyhlásil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Povstanie považuje za jednu z najlepších kapitol slovenských dejín.

Reklama

“Aj dnes by sme z týchto dejín mali čerpať. Vzbúrili sme sa proti fašizmu, tomu svetovému aj domácemu, kolaborantskému, a prispeli sme k jeho porážke,” podotkol.

Slovensko sa podľa jeho slov dokázalo za cenu veľkých obetí postaviť na správnu stranu a napraviť aspoň časť chýb, ktoré vtedajšia politická reprezentácia predtým napáchala.

“Ukázali sme, že nikdy nie je neskoro zabojovať o lepšiu budúcnosť,” uviedol Šimečka vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Pamiatka SNP podľa šéfa progresívcov pripomína, aké sú sloboda, demokracia a dôstojnosť pre všetkých krehké a ako ich treba neustále strážiť a obhajovať. Rovnako si treba pripomínať hrdinstvo účastníkov Povstania.

 

Sklenár: SNP je pre všetkých Slovákov symbolom boja za slobodu a ľudské práva

Slovenské národné povstanie (SNP) je pre všetkých Slovákov symbolom boja za slobodu a ľudské práva. Uviedol to minister obrany Martin Sklenár. Zdôraznil, že účastníci Povstania sa otvorene a odhodlane vzopreli nacizmu, čím potvrdili záujem vziať osud národa do vlastných rúk

“Počas tvrdých a neľútostných bojov v zákopoch, horách, na šírych poliach, tam boli položené základy našej modernej štátnosti, národného povedomia, vlasteneckého cítenia, ale aj vojenskej tradície, na ktoré sme právom hrdí,” povedal minister.

Ako priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Mária Precner, predstavitelia rezortu si na čele so Sklenárom v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici spolu s najvyššími slovenskými ústavnými činiteľmi a velením Ozbrojených síl SR v utorok pripomenuli 79. výročie vypuknutia SNP.

Fico na oslavách SNP kritizoval vedenie štátu za slávnostný galavečer

Líder Smeru-SD Robert Fico kritizoval najvyšších politických predstaviteľov, ktorí sa v predvečer osláv 79. výročia SNP zúčastnili na slávnostnom galavečere v Banskej Bystrici. Na utorkových oslavách vo Zvolene to označil za galavečer “pre svojich ľudí”. Deklaroval, že ak Smer-SD bude súčasťou budúcej vlády, oslavy SNP aj s prejavmi a prítomnosťou bežných občanov budú opäť v Banskej Bystrici.

Ako uviedol, SNP patrí celému národu. Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Ľudovít Ódor si podľa neho zorganizovali v meste SNP pre seba galavečer za peniaze daňových poplatníkov. “To preto, lebo sa vás boja po tom výkone, ktorý predviedli za ostatné roky,” uviedol pred asi dvoma tisíckami účastníkov.

Najväčším odkazom SNP je podľa neho odkaz suverenity. Kritizoval pri tom súčasných politikov, že odovzdali na Ukrajinu posledné slovenské lietadlá a spomenul tiež neexistujúci systém protivzdušnej obrany. Smer-SD podľa neho nebude nikdy súhlasiť s členstvom Ukrajiny v NATO, pretože by to bolo základom tretej svetovej vojny. V EÚ perspektívne vidí aj Ukrajinu, ale až potom, ako bude na to táto krajina pripravená.

S príhovormi sa vystriedali na pódiu zástupcovia Zväzu slovenských protifašistických bojovníkov a viacerí členovia predsedníctva Smeru-SD. Krátko pred kladením vencov k pamätníku SNP sa pred účastníkov pietneho aktu snažila dostať žena s ukrajinskou zástavou, strážna služba ju z miesta odviedla.

 

Republika: SNP vnímame ako významný okamih a súčasť slovenskej histórie

Hnutie Republika vníma Slovenské národné povstanie (SNP) ako významný okamih a súčasť slovenskej histórie. TASR to uviedol hovorca hnutia Ondrej Ďurica.

“Sme presvedčení, že pohnútky väčšiny povstalcov boli úprimné a ich odhodlanie ísť bojovať za slobodu si zasluhuje spomienku a historickú úctu,” dodal s tým, že hnutie sa nestotožňuje s politizáciou SNP.

Reklama

 

SNS: Výročie SNP je jeden z najvýznamnejších sviatkov v histórii SR

Výročie Slovenského národného povstania (SNP) je jeden z najvýznamnejších sviatkov v histórii Slovenskej republiky. TASR to uviedla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

“Je hanbou, ak sú ešte medzi nami ľudia, ktorí nedokážu položiť vence hrdinom SNP. Vyjadrujeme česť ich pamiatke a súčasne sme hlboko sklamaní z nedôstojného priebehu osláv SNP,” priblížila s tým, že SNS si spolu so všetkými kandidátmi do parlamentných volieb, ako aj funkcionármi pripomenula pamiatku Povstania kladením vencov k pamätníku SNP.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali