Opozícia plánuje odvolávať ministra hospodárstva kvôli predaju podielu VSE. “To je teda iný prúser, podvod ako hrom,” hovorí Fico s tým, že Sulík podľa neho od Nemcov prijal “oficiálny úplatok”

Opozícia plánuje odvolávať ministra hospodárstva kvôli predaju podielu VSE. “To je teda iný prúser, podvod ako hrom,” hovorí Fico s tým, že Sulík podľa neho od Nemcov prijal “oficiálny úplatok”

Bratislava 11. augusta 2020 (HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová, Jaroslav Novák)

 

Šéf Smeru-SD Robert Fico v pondelok na tlačovej konferencii, na ktorej sa venoval najmä kauze zmluvy štátnej spoločnosti Tipos s Fun rádiom, ktoré patrí predsedovi NR SR a hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi, hovoril aj o situácii okolo predaja podielu spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE). Zástupcovia Smeru tu hovoria o veľkom škandále a o zrade.

Na snímke Richard Sulík a Robert Fico

“My dnes nemáme prístup ku originálom zmlúv, typickým príkladom je napríklad predaj 49 percent akcií Východoslovenskej energetiky, kde to kupuje od RWE nemecká spoločnosť EON a pán Sulík povedal, že to predávajú za obrovskú sumu. Nikto nám ale nepovie, koľko to je peňazí. Preto máme právo sa domnievať, že tá suma je niekoľkokrát vyššia ako bola, keď štát dostal, keď tých 49 percent bolo privatizovaných,” uviedol Fico na pondelkovom tlačovom brifingu.

Reklama

Aktuálna kauza okolo zmluvy na reklamu Tiposu vo Fun rádiu podľa Fica “prekazila plány” Smeru-SD, ktorý podľa jeho slov pripravoval materiály ku odvolávaniu inej významnej postavy vládnej zostavy. “Chceme ísť von s problémom o VSE. Tak to je teda iný prúser. To je iný prúser, znovu to zopakujem. Inokedy bola treba noha nemeckého vojaka, aby obsadili kompletné trhy a tu to urobili cez počítače, dali oficiálny úplatok Sulíkovi 35 alebo koľko miliónov eur, urobili si to tak ako chcú a dnes ovládajú dve tretiny trhu s elektrickou energiou na Slovensku.”

Podľa Fica strana Smer sa na najbližšej schôdzi parlamentu, na ktorej chce koalícia schváliť zákony vetované prezidentkou Čaputovou, pokúsi vložiť bod programu o Východoslovenskej energetike. “To je podvod ako hrom – oficiálny úplatok ja tomu hovorím, pretože to, čo predviedol Sulík, to je národná zrada. My sme pustili totálne Nemcov na slovenský trh. Totálne sme ich pustili a budú komplet kontrolovať trh s elektrickou energiou a distribúciu.”

Reklama

S pôsobením Sulíka na ministerstve hospodárstva majú problém aj ďalší opoziční poslanci, ktorí hovoria o jeho odvolávaní. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba v pondelok na sociálnej sieti uviedol ku odvolávaniu šéfa parlamentu Borisa Kollára, že očakáva rokovanie celej opozície o spoločnom postupe. “Ak takéto rokovanie opozície bude, prídeme s vlastným návrhom, aby sa parlament teda zaoberal nielen Borisom Kollárom, ale aj Richardom Sulíkom a jeho nekonaním pri kúpe jedného z najlukratívnejších distribučných energetických podnikov na Slovensku, ktorý v rozpore so záujmami Slovenska ponechal v zahraničných rukách,” konštatuje Taraba.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali