Opozícia neuspela: Šutaj Eštok ostáva vo funkcii

❚❚

Bratislava 29. novembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 29. novembra 17:25

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo v stredu len 61 poslancov Národnej rady (NR) SR zo 136 prítomných. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke uprostred minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

Opozícia chcela ministra odvolať za čistky vo vedení polície, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po hlasovaní ukončil 4. schôdzu NR SR.

.

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Opozícia tvrdila, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizovala tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považuje za divadlo.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne. Podčiarkol, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku.

.
Neprítomní poslanci na hlasovaní o vyslovení nedôvery
Neprítomní poslanci na hlasovaní o vyslovení nedôvery

Eštok: Opozičný cirkus sa skončil s očakávaným výsledkom

Opozičný cirkus sa skončil s očakávaným výsledkom, skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po stredajšom hlasovaní o návrhu na jeho odvolanie v Národnej rade SR. Parlament podporil jeho zotrvanie vo funkcii.

“Idem ďalej pracovať na bezpečnom Slovensku, kde zákon platí rovnako pre každého,” vyhlásil na sociálnej sieti.

Podľa Šutaja Eštoka schôdza nemala zmysel. “Nerozumiem tomu, že minister, ktorý dostal pred 48 hodinami dôveru, keď bolo schválené programové vyhlásenie vlády, je už rovno odvolávaný,” komentoval.

 

Pellegrini: Šutaj Eštok má plnú podporu vedenia Hlasu i poslaneckého klubu

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má plnú podporu vedenia strany Hlas-SD, vrátane jej poslaneckého klubu. Predseda Národnej rady (NR) SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini to povedal po opozíciou iniciovanom neúspešnom odvolávaní Šutaja Eštoka z funkcie ministra.

.

“Z môjho pohľadu išlo o absurdnú schôdzu, nevídanú, keď návrh na odvolanie ministra bol avizovaný ešte skôr ako samotný pán minister dostal dôveru od NR SR,” podotkol Pellegrini. Rokovanie parlamentu podľa jeho slov len zbytočne blokovalo ministrov v ich práci.

 

KDH: Minister vnútra rozdeľuje spoločnosť

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) neukončil chaos, ktorý sľuboval ukončiť. Jeho konanie rozdeľuje spoločnosť, prehlbuje konflikty a prináša hanbu na medzinárodnej úrovni. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH preto hlasovali za jeho odvolanie.

“Ministrovi stačilo len pár dní na to, aby svojimi krokmi a arogantným správaním presvedčil nás a aj celú verejnosť, že by mal vo svojej funkcii skončiť,” uviedla v stanovisku Holečková. Šutaj Eštok podľa nej neprináša sľúbený pokoj, poriadok a riadne demokratické fungovanie inštitúcií.

KDH kritizuje ministra aj za to, že nedokázal ukončiť vojnu v polícii a podľa hnutia sa vyhrážal sudcovi len preto, lebo nerozhodol tak, ako chcel on. “Minister bol síce akčný v hone na utečencov, ktorí neexistujú, no za celý čas vo funkcii nedokázal zdvihnúť telefón a zavolať šéfke Úradu na ochranu oznamovateľov,” doplnila šéfka klubu hnutia.

.

 

Šimečka: PS bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra

Progresívne Slovensko (PS) bude naďalej pozorne sledovať kroky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Michal Šimečka. Dôvody na odvolanie šéfa rezortu vnútra totiž podľa neho naďalej pretrvávajú.

“Veľmi pozorne budeme sledovať, čo robí minister vnútra. Pomsta, odveta, ktorú vykonáva na objednávku Roberta Fica, je z jeho konania zjavná,” skonštatoval Šimečka.

Poznamenal, že hoci Šutaj Eštok zostáva ministrom, zostávajú platné aj dôvody, pre ktoré žiadali jeho odvolanie. Neodzneli totiž žiadne pádne argumenty, ktoré by dôvody na jeho odvolanie vyvrátili. “Sám minister ich nevyvrátil a kolegovia ho nedostatočne obhájili,” povedal. Konanie a kroky ministra vnútra označil za hulvátske, arogantné a zastrašujúce.

 

Mikulec: Koalícia nás nepresvedčila

Koalícia podržala ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vo funkcii, hoci sa jej nepodarilo argumentami presvedčiť o tom, že patrí na tento post. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Hnutie Igora Matoviča, Za ľudí, KÚ). Zdôraznil, že minister porušil zákon a svoju činnosť prispôsobil predvolebným sľubom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o pomste čestným vyšetrovateľom, ktorí vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD.

Mikulec na stredajšej tlačovej konferencii pripomenul, že Šutaj Eštok pristúpil neeticky k vyhodeniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, kritizoval aj jeho prístup k vyšetrovateľom, tzv. čurillovcom. Koalícia ich podľa neho dehonestuje len preto, že vyšetrovali kauzy týkajúce sa Smeru-SD a Hlasu-SD. Hoci sa teraz nepodarilo ministra odvolať, Mikulec avizuje, že to budú skúšať ďalej.

 

SaS: Šutaja Eštoka podržali ľudia, ktorým záleží na zahladení káuz

Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) podržali vo funkcii ministra vnútra ľudia, ktorým mimoriadne záleží na zahladení a nevyšetrovaní káuz. Sú do nich totiž zapletení buď oni sami alebo ľudia im blízki. Tvrdí to opozičná SaS, ktorej poslanci hlasovali za jeho odvolanie.

“Smer a SNS veľmi dobre vedia, aké kauzy sa začali počas predchádzajúcej vlády vyšetrovať a aký dopad to na nich malo. Aj preto im extrémne záleží na tom, aby bol na čele ministerstva vnútra človek, na ktorého sa môžu spoľahnúť,” skonštatoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

.

Šutaj Eštok sa stal podľa jeho slov symbolom pomsty premiéra Roberta Fica (Smer-SD). “Znamená to, že nič sa nebude diať a všetko bude pokračovať tak, ako si Robert Fico želá,” doplnil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

18:29

Zisk francúzskeho energetického koncernu Électricité de France (EDF) v 1. polroku 2024 stúpol o pätinu. Dôvodom bolo zvýšenie výroby elektriny. Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku.

18:29

Popredný svetový výrobca batérií pre elektromobily, čínska spoločnosť CATL, dosiahla v druhom štvrťroku výrazný nárast zisku, a to aj napriek intenzívnej cenovej vojne.

18:27

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska.

18:27

Juhoafrická polícia odhalila v provincii Mpumalanga tajný vojenský výcvikový tábor, v ktorom sa nachádzalo 95 líbyjských občanov. Úrady sa domnievajú, že tábor je súčasťou väčšej siete a vyšetrujú možné prepojenie s trestnou činnosťou.

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

17:54

V Rusku v piatok uložili dlhé väzenské tresty až do výšky 22 rokov odňatia slobody viacerým ľuďom odsúdeným za vlastizradu a terorizmus, ktorých sa vraj dopustili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

17:54

Európska únia v piatok označila pôvodne americkú neonacistickú skupinu The Base (“Základňa”) pôsobiacu aj v zahraničí za teroristickú organizáciu a s okamžitou platnosťou na ňu uvalila sankcie. Rozhodnutie prijala Rada EÚ na základe dôkazov o zapojení skupiny do teroristických aktivít.

17:53

Slovenská národná strana (SNS) sa v stredu (24. 7.) verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov. Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predložené argumenty odmieta a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. Uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali