Veľká predvolebná debata lídrov najsilnejších strán, bez Smeru. Takto odpovedali na otázky od osobností

Veľká predvolebná debata lídrov najsilnejších strán, bez Smeru. Takto odpovedali na otázky od osobností

Bratislava 26. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/Televízia Markíza, TASR-Jakub Kotian, Facebook-Erik Tomáš, úprava HSP)

 

Zmena atmosféry v spoločnosti i politickej kultúry, vznik stabilnej vlády, podpora ekonomického rastu a naštartovanie ekonomiky, adresná pomoc najzraniteľnejším či úprava trestnoprávneho systému. Aj to chcú po predčasných parlamentných voľbách priniesť niektoré kandidujúce strany. V predvolebnej diskusnej relácii TV Markíza o svojich programoch a víziách diskutovali lídri hnutí a strán OĽANO Igor Matovič, Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka, KDH Milan Majerský, SaS Richard Sulík, Sme rodina Boris Kollár, SNS Andrej Danko, Republika Milan Uhrík a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš

Kollár Majerský Danko Sulík Uhrík Matovič Šimečka Tomáš
Na snímke zľava horný rad Boris Kollár, Milan Majerský, Andrej Danko, Richard Sulík, Milan Uhrík, Igor Matovič, Michal Šimečka a Erik Tomáš

OĽANO, PS i KDH chcú postaviť tri veľké nemocnice, nezhodujú sa v dĺžke výstavby. Podľa Šimečku sa zrejme nebudú dať všetky postaviť v jednom volebnom období. S Matovičom sa zhodli na možnosti čerpať na to európske zdroje. Pre SNS je podľa Danka v zdravotníctve prioritou cesta pacienta. Podčiarkol aj potrebu ukončiť vojnu medzi štátom a súkromníkmi a napríklad rokovať so súkromnou spoločnosťou. Obdobne to vníma aj Kollár. Považuje za naivné predstavy o postavení veľkej nemocnice za štyri roky a kúpil by tú, ktorá už je v Bratislave hotová.

Reklama

Prioritou hnutia Republika v zdravotníctve je okrem iného stabilizácia siete a dostupnosť starostlivosti v regiónoch a na perifériách. Sulík chce ísť cestou znižovania čakacích lehôt a ich stanovením, znižovaní administratívneho zaťaženia či presunom očkovania na lekárne, aby sa odbremenili lekári. Majerský súhlasí s nastavením čakacích lehôt, navrhuje tiež zjednotiť systémy poplatkov.

Diskutujúci sa zhodli na potrebe riešenia platov učiteľov. Súhlasia, že nemôžu zarábať viac v Bratislave a menej na východe krajiny. Matovič, Danko, Uhrík i Tomáš by šli cestou dorovnania inými benefitmi, napríklad príspevky na bývanie.

Reklama

Nezhodli sa pri cenách potravín. Šimečka vyhlásil, že žiadna vláda nemá nástroj na stlačenie ich cien, a že vzhľadom na situáciu vo svete nejaký čas budú vysoké. Apeluje na adresnú pomoc najzraniteľnejším skupinám. Kollár chce ísť cestou zvýšenia konkurencie pri reťazcoch a vybudovať sieť regionálnych producentov, spracovateľov a predajcov. Štátny obchodný reťazec z programu Sme rodina je podľa Tomáša nerealizovateľný. S Dankom a Uhríkom apelovali na zlepšenie dostupnosti potravín v menších obciach. Matovič vidí cestu v referencovaní cien potravín. Sulík hovorí o zjednodušení predaja z dvora a ďalších opatreniach.

V otázke spravodlivosti je podľa podpredsedu Hlasu-SD namieste vyhodnotiť, či Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaný trestný súd (ŠTS) plnia svoju úlohu. Republika by ich zrušila. Danko i Kollár sú zástancami komplexnej reformy trestného zákona a poriadku. Sulík nesúhlasí so súčasným definovaním prokuratúry, zdôraznil potrebu zachovania ŠTS.

PS chce podľa Šimečku zachovať ÚŠP i ŠTS. Vie si predstaviť reformu prokuratúry, aby generálny prokurátor nebol jeden človek autokraticky postavený nad spoločnosťou. Matovič s ním súhlasil a zdôraznil potrebu boja za spravodlivosť. KDH je za zachovanie špeciálnej prokuratúry a odmieta zásahy do vyšetrovaní káuz. Majerský si vie predstaviť aj úpravu paragrafu 363 Trestného priadku, aby o jeho využití nerozhodoval jeden človek ale kolektív prokurátorov.

 

Otázky od osobností

Politici si z obálok vytiahli otázky od rôznych osobností Slovenska. Erik Tomáš odpovedal na otázku exprezidenta Rudolfa Schustera. Ten sa pýtal, ako by upokojil situáciu v spoločnosti a zlepšil medziľudské vzťahy. Tomáš odpovedal, že ich predseda Peter Pellegrini by dokázal byť premiérom, ktorý robí slušnú politiku a je zmierovateľ. Slovensku by podľa neho tiež pomohlo, keby sa do parlamentu nedostalo OĽANO.

Reklama

Bývalý zastupujúci prezident Slovenskej republiky Jozef Migaš položil otázku, ktorú si vytiahol Milan Uhrík. Zaujímalo ho, čo by urobil pre zlepšenie politickej kultúry, pretože všetky červené čiary podľa neho boli prekročené.
„Snažili by sme sa riadiť veci profesionálne, tak ako sa sluší a patrí. V druhom rade by sme veci nehnali do extrému,“ vyhlásil predseda Republiky.

Andrej Danko dostal otázku od Andreja Kisku. Ten sa pýtal, ako zlepšiť zamestnanosť Rómov. Podľa Danka sú peniaze určené na rómske osady zle míňané a prichádzame tak o potenciál.

Boris Kollár zodpovedal otázku rektora Univerzity Komenského Mareka Števčeka, ktorého zaujíma, ako by politici zlepšili imidž slovenského vysokého školstva. Líder Sme rodina by chcel zaviesť komplexnú reformu školstva, ktorá by zohľadňovala potreby trhu práce.

Milan Majerský reagoval na otázku od predsedu Súdnej rady Jána Mazáka. Chcel vedieť, čo by urobili politici preto, aby rozhodnutia súdov neboli spochybňované. Predseda KDH povedal, že súdy spochybňujú niektorí politici a zaviedli by také opatrenia, ktoré by spružnili rozhodovanie súdov a pre občanov by sa zlepšila vymožiteľnosť práva.

Michal Šimečka si vytiahol otázku od bývalého predsedu parlamentu Pavla Hrušovského. Opýtal sa, čo by urobili ako prvé na zasadnutí nového kabinetu. Šimečka vyhlásil, že by zaviedli príspevok na bývanie. Je to podľa neho adresné opatrenie, ktoré nezaťaží štátny rozpočet a v strane ho majú pripravené.

Reklama

Líder OĽANO odpovedal na otázku exprezidenta Ivan Gašparoviča. Jeho zaujímal postoj k Európskej únii a či by sa mala reformovať, alebo rozpadnúť. Matovič vyhlásil, že Slovensko má byť pevnou súčasťou európskeho spoločenstva.

Sulík dostal otázku od Ivety Radičovej, ktorú zaujímalo, aké zmeny by zaviedla vláda počas svojich prvých sto dní. Podľa Sulíka má SaS pripravených 100 opatrení v zdravotníctve, ktoré sa dajú zaviesť do konca tohto roka a nespôsobia výpadok v štátnom rozpočte.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

12:50

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň.

12:37

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom na brífingu minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

12:23

Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu. Na základe správy týždenníka Politico o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali