Odborník z The National Interest vysvetlil, prečo USA už ďalej nepotrebujú Blízky východ

Odborník z The National Interest vysvetlil, prečo USA už ďalej nepotrebujú Blízky východ

Washington 23. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Stratégia USA na Blízkom východe, ktorej základ tvorili početné nezmyselné vojny, bola vyčerpaná a mala by sa zmeniť. O tom je presvedčený komentátor The National Interest George Seay. Podľa neho USA už ďalej nepotrebujú dodávky ropy z regiónu. Z toho vyplýva, že by regionálne problémy teraz mali prekonávať miestni hráči, nie Washington

Ilustračné foto

Blízkovýchodná stratégia USA by sa mala zmeniť vo “veľmocenskú diplomaciu”, a to namiesto “nekonečných nezmyselných malých vojen”, myslí si predseda Clementsovho ústavu národnej bezpečnosti Texaskej univerzity George Seay.

Reklama

Autor vysvetlil, že potom, čo USA objavili ložiská bridlicovej ropy a plynu, krajina už nepotrebuje dodávky energetických zdrojov z Blízkeho východu. Podľa jeho slov bolo prvým príznakom zmien vyhlásenie Donalda Trumpa, ktoré sa týkalo toho, že bezpečnosť obchodných lodí v Hormuzskom prielive nemajú zabezpečovať USA, ale Čína, India, Japonsko a ďalšie krajiny, lebo Amerika už nepotrebuje ropu a plyn z krajín OPEC.

“Môžeme sa oprieť o argumenty v prospech neúčasti v záležitostiach Blízkeho východu, ale nie o tézu o potrebe energetických zdrojov: Trump má pravdu, túto potrebu nemáme,” konštatoval odborník.

Reklama

USA mali podľa autora príspevku od roku 1979 až do poslednej chvíle celkom dva strategické záujmy na Blízkom východe. Boli to energetické zdroje, zadržiavanie Iránu a podpora Izraela. Dnes, keď je už energetická závislosť Ameriky na “despotických” blízkovýchodných režimoch minulosťou, zostala jediným strategickým záujmom Washingtonu strategická stabilita. Tento záujem s USA našťastie zdieľa Izrael, Saudská Arábia, Jordánsko, Egypt, Spojené arabské emiráty a ďalšie krajiny.

Čo sa týka podpory Izraela, ktorý má zostať hlavným spojencom USA, Amerika ho má uznať za “nezávislý, sebestačný a silný štát”, jadrovú mocnosť a efektívneho hráča na svetovej aréne. Nie za “malú bezbrannú obeť arabskej agresie”, je presvedčený Seay.

Autor v materiáli tiež píše, že mnohí v USA nevedia, že od roku 1985 vzrástlo izraelské HDP na jedného obyvateľa zo siedmich tisíc dolárov na 41 tisíc a že vďaka Levantskému ropnému a plynovému nálezisku, objavenému texaskou spoločnosťou Noble Energy v roku 2010, sa stal energeticky nezávislým štátom. Izrael, teda už nepotrebuje značnú finančnú pomoc USA, s výnimkou dodávok zbraní.

Aj keď americké vojenské základne majú byť v tomto regióne zachované, kvôli tlaku na Irán a kvôli hrozbe vývoja jadrových zbraní v tejto krajine, sa nevylučuje možnosť preventívneho vojenského útoku. Preto je už dlho potrebný nový prístup k zastrašovaniu Iránu, myslí si odborník. Autor pripomína, že sa postoj USA voči Teheránu za celých 40 rokov nezmenil, avšak dnes, po “nezmyselnej” a drahej vojne v Iraku, ktorá si vyžiadala život veľkého počtu Američanov, a ktorá zničila štát, ktorý bol jedinou “protiváhou” Iránu, sa postavenie Ameriky v tomto regióne vážne zhoršilo.

Nová politika USA na Blízkom východe sa tak má zakladať na niekoľkých kľúčových veciach, myslí si Seay. Prvá z nich zahŕňa založenie “blízkovýchodnej NATO”, ktorej neformálnym  a neskôr zrejme oficiálnym členom, má byť aj Izrael.

Reklama

Nechajte tieto krajiny ‘vyrásť ‘ v hráča na svetovej aréne a prevziať na seba primárnu zodpovednosť za stabilitu vlastného regiónu s bezpodmienečnou podporou USA,” píše odborník.

Ďalším krokom má byť zmena v oblasti podpory Izraela, teda presun z vojenskej sféry smerom k rozvoju obchodných, hospodárskych a podnikateľských stykov medzi dvoma štátmi. Okrem toho, aj keď by mala zostať zachovaná námorná prítomnosť USA v tomto regióne, zodpovednosť za zaistenie bezpečnosti majú prevziať odberatelia energetických zdrojov krajín OPEC.

Na záver autor USA radí, aby aktívnejšie odporovali neuváženému preliatiu americkej krvi na blízkovýchodných púšťach, boli šetrnejší s peniazmi daňových poplatníkov a nepripúšťali vojenský zásah bez priameho ohrozenia americkej národnej bezpečnosti.

“Účinnosť perspektívnej americkej zahraničnej politiky závisí od toho, ako spolupracujeme s Čínou, Indiou, Ruskom, Európskou úniou a ďalšími významnými štátmi, a to práve v danom poradí a nie na tom, ako spolupracujeme s Blízkym východom,” domnieva sa Seay. Americkí politici si majú podľa jeho slov uvedomiť “generačné” zmeny strategických okolností a rozhodne zmeniť svoj prístup.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali