Od prvotných provokácií k farebnej revolúcii v Iráne po bezpečnostnú radu OSN

Od prvotných provokácií k farebnej revolúcii v Iráne po bezpečnostnú radu OSN

Teherán 5. januára 2018 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Určite ste už viacerí z vás postrehli, čo sa v posledných dňoch deje v Iráne. Západný mainstream hovorí o povstaní obyčajných Iráncov proti teokratickej vláde, iránske vedenie zase hovorí o tom, že sa vonkajšie sily snažia v Iráne vyprovokovať farebnú revolúciu. Aká je teda pravda?

Protesty v Iráne

Protesty sa začali posledný týždeň minulého roka v meste Mašad, ktoré je najposvätnejšie a zároveň druhé najväčšie v Iráne. Dôvodom mala byť zlá ekonomická situácia, nezamestnanosť obyčajných Iráncov a vysoké ceny základných potravín a tovarov, ktoré kvôli inflácii neustále rastú. V ďalších dňoch sa k protestom pripojili ďalšie mestá, no už v prvých dňoch demonštrácií sa do organizovania nepokojov zapojili aj iné krajiny. Podľa iránskych zdrojov má ísť o USA, Izrael, Saudskú Arábiu a niektoré krajiny západnej Európy. Potvrdili to aj najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý ohľadom nepokojov doslova povedal: “Nepriatelia Iránu dodávajú financie a zbrane, ako aj politickú podporu tým, ktorí v plynulých dňoch podnecovali násilie s cieľom poškodiť Iránu”. Iránska rozviedka do dnešných dní už zatkla stovky demonštrantov, medzi nimi aj Európana, a 21 ľudí pri nepokojoch zahynulo, z toho min. 3 členovia rozviedky. Tá musela zasahovať najmä proti ozbrojeným demonštrantom, ktorí sa pokúšali obsadiť policajné stanice, či vojenské základne.

Reklama

Na dianie v Iráne ihneď zareagovali aj viacerí svetoví politici, medzi ktorými nechýbal ani americký prezident Donald Trump, ktorý povedal, že Irán zlyháva na všetkých úrovniach a je preto čas na zmenu. Ďalej dodal, že ľudia už zrejme nemohli zniesť, ako sa ich peniaze míňajú na podporu terorizmu. To je samozrejme utópia, pretože Irán je jednou z mála krajín Stredného východu, ktorá tvrdo a naplno bojuje s terorizmom. Okrem Trumpa sa k Iránu vyjadril napr. aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zase po telefóne vyzval iránskeho prezidenta Rúhaního, aby boli zásahy proti protestujúcim zdržanlivé a miernejšie. Ako povedal: “Základné práva, vrátane slobody prejavu a slobody demonštrovať, musia byť rešpektované.” K situácii v Iráne sa vyjadrilo aj ruské MZV, ktoré povedalo, že udalosti v Iráne sú vnútornou záležitosťou Iránu a vonkajšie miešanie sa do vnútorných záležitostí tejto krajiny, ktoré situáciu v Iráne len destabilizuje, je neprípustné.

Asi najlepšie o tom, čo sa v súčasnosti odohráva v Iráne svedčí fakt, že USA sa rozhodli kvôli situácii v tejto krajine na dnes zvolať zasadanie BR OSN a Výboru OSN pre ľudské práva, aby aj na pôde OSN riešili iránske nepokoje. Americká vyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová sa už na margo vývoja v Iráne vyjadrila nasledovne: “Chceme pomôcť aby naplno zaznel hlas iránskeho národa! Diktátori Iránu robia to, čo robili vždy. Hovoria, že protesty zinscenovali nepriatelia Iránu. My všetci vieme že to je nonsens. Demonštrácie boli spontánne a vyjadrovali vôľu iránskeho národa, ktorý povstal proti svojím diktátorom”. Náhle americké výzvy na zvolanie BR OSN ale jasne svedčia len o tom, že pokus o farebnú revolúciu v Iráne Američanom, Izraelcom a Saudom opäť nevyšiel. Totiž po tom, čo mnohí Iránci pochopili, že do vnútorných záležitostí ich krajiny sa začali ihneď po vypuknutí protestov miešať aj cudzie sily a podnecovať nepokoje s cieľom vyprovokovať prevrat, vyšli státisíce z nich v stredu po celej krajine do ulíc, aby vyjadrili podporu iránskej vláde. Medzi protestujúcimi zneli heslá namierené proti USA, Saudskej Arábii a Izraelu.

Reklama

Celé dianie posledných dní v Iráne jasne nasvedčuje tomu, že USA, Izrael a Saudská Arábia sa snažia v tejto šiitskej islamskej republike rozpútať podobné niečo ako v Sýrii. Aj keď samozrejme, nie všetci protestujúci ľudia nie sú platenými, či zmanipulovanými demonštrantmi, mnohí najskôr do ulíc vyšli kvôli zlej ekonomickej situácii, ktorá sa moc nezmenila ani po uvoľnení sankcií  valených na Irán, pravdou ale je, že väčšinu nepokojov provokovali a cez sociálne siete organizovali a na ne vyzývali práve “sily” z vyššie spomínaných krajín. Snahy USA, Západu a blízkovýchodných sunnitských monarchií o destabilizáciu šiítskych a nezávislých sekulárnych ázijských krajín teda nepoľavujú a snažia sa využiť každú príležitosť na zvrhnutie ich režimov. A Irán nielenže medzi také šiítske krajiny patrí, je odvekým nepriateľom USA a Izraela, priateľom a blízkym spojencom nových svetových geopolitických veľmocí Ruska a Číny, ale okrem ropy je aj krajinou s takmer najväčšími zásobami plynu na svete. Takže dôvodov je až až.

Martin Bago

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali