Konečne si niekto posvietil na banky. Matovič odmieta zvýšiť dane malým, viac nech platia 30 miliónoví

Konečne si niekto posvietil na banky. Matovič odmieta zvýšiť dane malým, viac nech platia 30 miliónoví
Na snímke opozičný poslanec a líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič

Bratislava 28. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Matovič kopíruje maďarský model

Alternatívu voči navrhovanej 23-percentnej sadzbe dane z príjmu pre právnické osoby ponúka líder OĽaNO Igor Matovič. Navrhuje zaviesť 39-percentnú sadzbu pre regulované subjekty a banky s tým, že všetkým ostatným by ostalo súčasných 19 percent.

Reklama

Zvýšená sadzba by sa týkala spoločností, ktorých zisk je vyšší ako 30 miliónov eur ročne a zároveň ide o štátom regulované spoločnosti, teda elektrárne, plynárne a telekomunikácie plus banky. Zvýšenú 39-percentnú daň z príjmu by platili len zo zisku nad 30 miliónov eur. Pod ňou by boli naďalej zdaňovaní 19 percentami. “Smer-SD sa pred voľbami zaviazal, že zvýši daň z príjmu len bohatým firmám, tak plním volebný sľub Smeru-SD,” zdôraznil Matovič na dnešnom brífingu.

Podľa jeho slov si môžeme vybrať, či pokazíme podnikateľské prostredie pre všetkých a odradíme prípadných investorov, alebo takto zachováme pre klasických podnikateľov 19-percentnú sadzbu. Prípadného zdražovania elektriny či plynu sa nebojí, riešiť by sa to mohlo dodatkom, ktorý by im zakázal premietnuť zvýšené náklady do cien.

Reklama

 

Rovnaké peniaze, ale od bohatých

Matovič zmenu navrhne ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmu, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. V nej ministerstvo financií plánuje zvýšiť sadzbu dane z príjmov všetkých právnických osôb zo súčasných 19 na 23 percent. Matovič tvrdí, že jeho návrh prinesie do štátneho rozpočtu približne rovnakú sumu peňazí. “Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by rovnakých 300 miliónov eur získal jedným aj druhým spôsobom. Ale môj návrh sa mi zdá citlivejší,” dodal.

 

Fico sa tvári, že chce zdaniť lepšie zarábajúcich, ale v skutočnosti obchádza najbohatších

Reklama

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vládny návrh novely zákona o dani z príjmov vysvetlil aj tým, že “ak niekto zarába mesačne 3300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu”.

Po novom sa má tiež obmedziť možnosť uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa navrhuje zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Teda úprava postihne tých, ktorý nemajú ani vlastnú účtovníčku a patria k najmenším subjektom na trhu.

Táto novela zároveň zavádza dodatočnú osobitnú sadzbu dane vo výške päť percent pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident, čo sa nedá vnímať inak, ako číry populizmus.

Kažimír očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy v budúcom roku v objeme 376,6 milióna eur, teda 0,51 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom roku 2014 má verejná kasa získať 415,9 milióna eur, čo je 0,53 % HDP a v roku 2015 má štát zarobiť 0,54 % HDP, teda 445,2 milióna eur. Realita môže by ľahko taká, že sa sa rozpočet nenaplní ani v takom rozsahu ako toho roku, pretože ľudia dostanú ďalší dôvod k optimalizácii svojich daní.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali