Noviny „Kommersant” získali dokument z neverejného brífingu na britskom veľvyslanectve ohľadne kauzy Skripaľ

Noviny „Kommersant” získali dokument z neverejného brífingu na britskom veľvyslanectve ohľadne kauzy Skripaľ

Moskva/Londýn 28. marca 2018 (HSP/Foto:John Hantsman Twitter)

 

Ruský denník „Kommersant“ („Коммерсантъ“) získal prezentáciu, ktorú predstavitelia zahraničných veľvyslanectiev dostali počas brífingu na veľvyslanectve Veľkej Británie v Moskve 22. marca. V nej zástupcovia oficiálneho Londýna predstavili svoj názor na „prípad Skripaľa“ a práve táto prezentácia, podľa slov veľvyslanca USA v RF Jona Huntsmana, primäla spojencov Veľkej Británie, na znak solidarity s Veľkou Britániou, vyhostiť ruských diplomatov. Prezentácia v podstate opakuje už prv vyslovené tézy Londýna, ale s jednou dôležitou výnimkou: Rusko sa tam presúva z kategórie vinné z otravy prebehlíka „s veľkou pravdepodobnosťou“ do kategórie „vinné bez najmenších pochybností“.

Prezentáciu odkomunikovali a rozdali vo vytlačenej podobe 80 vysokým predstaviteľom zahraničných veľvyslanectiev 22. marca, štyri dni pred hromadným vyhostením ruských diplomatov. Pripomíname, že 21. marca sa na MZV RF tiež konal brífing k „prípadu Skripaľa“ pre zahraničných diplomatov, viedol ho  riaditeľ Úradu pre otázky nešírenia a kontroly zbraní MZV RF Vladimír Jermakov. Veľvyslanec Veľkej Británie v Moskve Laurie Bristow na Smolenské námestie neprišiel (na brífingu bol prítomný nižší diplomat), na nasledujúci deň však usporiadal prezentáciu pre zahraničný diplomatický zbor vo svojom sídle.

Reklama

Jeden z účastníkov britského brífingu, veľvyslanec USA v Rusku John Hantsman, v rozhovore pre denník „Kommersant“ uviedol, že postoj prezentovaný v prezentácii, pokladal za „veľmi presvedčivý“. „Oni (Briti ‒ pozn. denníka „Kommersant“) pripravili veľmi kvalitný a presvedčivý prehľad tohto incidentu tak, že ho porovnali s podobnými prípadmi, ku ktorým došlo v minulosti,“ ‒ dodal veľvyslanec. Hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí RF Mária Zacharovová si na svojej FB stránke poťažkala, že „prezentáciu neodovzdali ruskej strane a nezverejňujú ju“. Podľa jej slov „do dnešného dňa na adresu Ruska neprišli nijaké informácie ohľadne tejto udalosti“.

Prezentácia pozostávala zo šiestich snímok (spolu s titulnou snímkou, obsahujúcou dátum a názov „Incident v Salisbury“) a dopĺňal ju podrobný ústny komentár veľvyslanca Veľkej Británie.

Reklama

Na druhej snímke bola zobrazená chronológia incidentu v čase od 4. marca (keď hospitalizovali Sergeja Skripaľa, bývalého dvojitého agenta, jeho dcéru a miestneho policajta) až po 20. marca, keď  potom „23. marca vyhostili z Veľkej Británie“ nezaregistrovaných dôstojníkov ruskej rozviedky“. Zboku bola pripnutá mapa miesta činu v britskom meste Salisbury: s domom Sergeja Skripaľa, reštauráciou Zizzi, obchodným centrom a zariadením Bishop`s Mill.

Tretia snímka s názvom „Nová fáza ruskej agresie“ obsahuje popis otravnej látky „Novičok“, ktorú identifikovalo vojenské chemické laboratórium Norton Down nachádzajúce sa neďaleko od mesta Salisbury. V prezentácii sa tvrdí, že použitie „otravnej látky „Novičok“ je „prvý prípad použitia chemickej zbrane na území Európy od čias Druhej svetovej vojny“ a je „porušením zákazu uvedeného v Dohovore o zákaze chemických zbraní.“ „ Bez akýchkoľvek pochybností, Rusko za to nesie zodpovednosť, ‒ uvádza sa v dokumente.  Nijaká iná krajina nemala súčasne možnosť, úmysel  ani motív (aby toto vykonala. – pozn. „Kommersanta“). Nijaká iná hodnoverná alternatíva vysvetlenia neexistuje“.  Pripomeňme si, že do konca minulého týždňa premiérka Veľkej Británie Theresa Mayová  sa verejne obmedzovala len na vyhlásenia, že Rusko „s veľkou pravdepodobnosťou“ má  s útokom niečo spoločné.

V prezentácii sa tiež uvádza, že Rusko neposkytlo Veľkej Británii presvedčivé dôkazy o tom, že s incidentom nemá nič spoločné. Namiesto toho sme my (britská vláda – pozn. „Kommersanta“) do 18. marca  narátali približne 30 paralelných pokusov o dezinformáciu“, uvádza sa v dokumente.

Štvrtá snímka opisuje vplyv otravnej látky „Novičok“ na ľudský organizmus a uvádza štatistiku postihnutých a ľudí zapojených do vyšetrovania predmetného incidentu. „51 ľudí absolvovalo v nemocnici lekársku prehliadku, 131 ľudí sa mohlo potenciálne nachádzať v kontakte s touto otravnou látkou, – uvádzajú autori prezentácie. – Do vyšetrovania incidentu ja zapojených 250 pracovníkov protiteroristických oddelení a 180 vojakov“. Na bočnej strane sa uvádzajú účinky tejto otravnej látky: kŕče, strata vedomia, kóma, spomalenie srdcového rytmu, nevoľnosť, hnačka, nadmerné potenie atď. „Smrť môže nastať v dôsledku udusenia alebo zástavy srdca“ ‒ zhrnulo problém britské veľvyslanectvo.

Piata snímka nesie názov „Dlhý zoznam nepriateľských akcií Ruska“ a obsahuje 12 blokov s opisom incidentov, ktoré k nim Londýn priraďuje. Prvým z nich je ‒ „vražda Alexandra Litvinenka v novembri 2006“, ďalšieho ruského prebehlíka, ktorý zomrel na otravu polóniom. Ďalej nasledujú „«DDoS útoky na internet Estónska“ v roku 2007, „vpád do Gruzínska“, „okupácia Krymu“, „destabilizácia Ukrajiny“, zostrelenie Boeingu s číslom letu MH17 nad Donbasom, „vlámačka do Spolkového snemu“, „zásahy do volieb v USA“, „pokus o zorganizovanie štátneho prevratu v Čiernej hore“, „kyberútok na dánske ministerstvo obrany“ a útok pomocou vydieračského víru NotPetya“. Túto sériu korunuje „otrava Sergeja a Júlie Skripaľovových“ v marci 2018.

Reklama

Napokon, posledná snímka, hovorí o opatreniach, ktoré na základe týchto skutočností, prijala britská vláda. K nim patrí ‒ „priame poukázanie na zodpovednosť Ruska“, „rozloženie siete ruskej  rozviedky  vo Veľkej Británii“, „zmrazenie všetkých naplánovaných dvojstranných kontaktov“, „posilnenie kontroly na hraniciach“, „boj proti kriminalite a korupcii“, „prijatie nových zákonov“  a „iné opatrenia na boj proti  nepriateľskému štátu“.

Prezentácia je uverejnená na webovej stránke novín „Kommersant“. Neprináša prakticky nijaké nové informácie v porovnaní s tými, čo už britské úrady oznámili prv. S jediným rozdielom, a to, že prekvalifikovali Moskvu z vinníka  „s veľkou pravdepodobnosťou“ na „vinníka bez najmenších pochybností“. Popritom počas brífingu britský veľvyslanec Laurie Bristow vyhlásil, že „princíp akcií Ruska spočíva v tom, aby svet rozdeľovali, uvádzali do omylu a rozosievali pochybnosti.“

„V najbližších mesiacoch vaša podpora  týkajúca sa opatrení na zabezpečenie bezpečnosti každého človeka a našej spoločnej medzinárodnej bezpečnosti bude mať kľúčový význam, ‒ s týmito slovami sa veľvyslanec Laurie Bristow obrátil na prítomných. ‒  Treba  Rusku ukázať, že musí niesť zodpovednosť za  to, k čomu došlo.“

Za uplynulé dva dni, po vyhostení diplomatov Veľkou Britániou, vyhostenie ruských diplomatov  oznámilo 25 krajín a tiež NATO.

Prezentáciu si môžete pozrieť tu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali