Nitrianske Sučany 11. októbra (TASR) – Na hornej Nitre, napriek nadmorskej výške takmer 300 metrov, po viac ako 200 rokoch obnovujú pestovanie viniča a zakladajú nové vinohradnícke tradície. Priekopníkom v tejto oblasti je Peter Kováčik (55), stavebný technik, ktorý vysadil na urbárskom pozemku v Nitrianskych Sučanoch vinohrad s odolnými odrodami vína a o svojich skúsenostiach napísal už druhú knihu.
Vinič hroznorodý sa na hornom Ponitrí pestoval pravdepodobne už v ďalekej minulosti, ale na základe historických faktov to možno preukázať až od 15. storočia, hovorí Peter Kováčik. Históriou vinohradníctva v hornonitrianskom regióne sa zaoberá viac než dve desaťročia. V archívoch zistil, že napríklad v roku 1449 ostrihomský biskup dal do prenájmu cirkevný desiatok z Prievidze mešťanom, ale desiatok z viníc si ponechal. Z roku 1559 je zachovaná písomná pamiatka, podľa ktorej víno v Bojniciach produkovalo 59 obyvateľov. Sú známe doteraz používané názvy niektorých vŕškov, na ktorých boli vinice. Dokladom, že v tejto oblasti bolo veľa vinárov, je kniha cechu prievidzských vinohradníkov, takzvaná Perecká kniha z roku 1681.
O pestovaní vína na hornej Nitre píše aj slovenský polyhistor Matej Bel, ktorý sa nie veľmi lichotivo zmieňuje o tamojšom hrozne. Napísal, že pahorky v okolí Prievidze boli vysadené vínnou révou, ktorá ale dávala kyslé plody. A preto vinice po zničení viníc Tököliho vojskami už neboli obnovené. Podľa Kováčika však k dôvodom postupného útlmu v pestovaní hrozna v tomto regióne v 18. storočí najviac prispeli rôzne hubové choroby ako perenospóra, múčnatka a iné, proti ktorým miestni vinohradníci nedokázali účinne bojovať.
Približne pred desiatimi rokmi Kováčik pokusne vysadil nový takmer 20-árový vinohrad na juhozápadnom svahu Strážovských vrchov. Postupoval podľa moderných metód, pretože si nechal pôdu najskôr otestovať. Vysadil odrody, ktoré mu odborníci odporučili ako najvhodnejšie do týchto vyšších polôh. Z klasických je to Modrý Portugál, Chrupka biela a červená, Burgunské sivé, Veltlínske červené a Svätovavrinecké. Vyskúšal aj novovyšľachtené odrody Devín a Muškát moravský. Nasledujúce roky ukázali, že postupoval správne. Doteraz najvyššiu úrodu zaknihoval pred tromi rokmi, keď vo svojom vinohrade dopestoval vyše tonu hrozna, z ktorého vyrobil 350 litrov kvalitného vína. Nitrianske Sučany, Prievidza aj Nitrianske Pravno a okolité obce sú teraz súčasťou Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty, pretože po celej trase má Kováčik už svojich nasledovníkov, ktorí pomáhajú kriesiť vinohradníctvo na hornej Nitre.
Peter Kováčik v týchto dňoch, so širším kolektívom spoluautorov vydal v poradí už druhú knihu, v ktorej zhrnul nielen všetky svoje pestovateľské skúsenosti, ale zmapoval aj históriu vinohradníctva v regióne. Prvá mu vyšla v roku 2007 pod názvom Znovuzrodenie vinárstva na hornej Nitre a druhá s názvom Víno a osobnosti, s podtitulom Z histórie hornonitrianskej vinice pozbierané… V tejto knihe okrem odborných informácii predstavuje aj osobnosti z minulosti a súčasnosti, ktorí na hornom Ponitrí žili, alebo ešte pôsobia. Sú medzi nimi spisovatelia, publicisti, hudobní skladatelia, ale aj vynikajúci ľudoví umelci a výtvarníci. Akademický maliar Alojz Petráš z Prievidze knihu ilustroval.
Upozornenie: TASR k správe vydá zvukové záznamy. Obrazová redakcia TASR vydá fotoreportáž a videozáznam.