V Nitre sa stretli Kotlebovci a slniečkari. Dva búrlivé mítingy, vášnivé prejavy a bučanie a úprimné poďakovanie policajtom

V Nitre sa stretli Kotlebovci a slniečkari. Dva búrlivé mítingy, vášnivé prejavy a bučanie a úprimné poďakovanie policajtom

Nitra 30. januára 2020 (HSP/Foto:Eugen Rusnák)

 

srdci Nitry – na Svätoplukovom námestí – v rovnakom čase a na rovnakom mieste sa uskutočnili dva protikladné mítingy. So svojimi prívržencami, sympatizantmi strany a s bežnými zvedavcami, ktorí sa prišli pozrieť, čo sa vlastne deje, včera sa stretli a o  príprave na parlamentné voľby a o volebnom programe hovorili poprední predstavitelia strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko – Milan Uhrík, Milan Mazurek, Martin Beluský a iní. Slniečkari zorganizovali vlastný – „protikotlebovský“ míting

Reklama

Ako sme včera uviedli, na zhromaždenie proti Kotlebovcom a činnosti jej lídrov ľudí pozvali prostredníctvom výzvy zverejnenej na facebookovej stránke „Nitra bez nenávisti“. Oponenti sa začali schádzať o 15.30 pred budovou Ponitrianskeho múzea, v tesnej blízkosti od Svätoplukovho námestia. Priaznivci ĽSNS sa príliš neponáhľali, určite vedeli, že sa míting skôr, ako o avizovanej 16. hodine, nezačne. Účastníkov protimítingu hneď na začiatku čakalo veľké sklamanie: policajti oddelili dve skupiny rivalov kovovými „barikádami“, vzdialenými jedna od druhej dobrých 50 metrov, navyše „tribúna“, na ktorej rečnili Kotlebovci, bola vzdialená od davu demonštrantov vyše 100 metrov. Dokričať sa nebola šanca…

Reklama

Pomer síl bol dosť nerovný. Aj keď po skončení mítingu ĽSNS protestujúci skandovali „Nás bolo viac“, určite klamali sami seba. Na Svätoplukovom námestí sa zhromaždilo približne tisíc prívržencov ĽSNS a sekundovalo im asi 300 oponentov, prevažne mladých ľudí: drvivá väčšina z nich bola v stredoškolskom a vysokoškolskom veku. Na akcii Kotlebovcov naopak boli prítomní ľudia všetkých vekových kategórií približne v rovnakom pomere.

Kotlebovci vystupovali na „pojazdnej“ tribúne, za ktorú im poslúžilo… nákladné auto. Ako náhle sa objavili „na pódiu“, slniečkarske protiobecenstvo začalo bučať, mečať, revať a fúkať do píšťaliek. Organizátori mítingu ho začali slovenskou hymnou a účastníci protimítingu najprvpokračovali bučať a pískať, ale potom rozoznali známe tony hudby a na minútu stíchli…

Na Kotlebovskom mítingu vystúpili nielen vedúci politici LSNS, ale aj zástupcovia piatich národne a kresťansky orientovaných strán (ĽS Naše Slovensko, Národná koalícia, KDŽP – Aliancia za Slovensko, Priama demokracia, Doma dobre), ktorí podpísali memorandum o spoločnom postupe do nadchádzajúcich parlamentných volieb. V ich mene vystúpil Peter Oremus, Vladimír Chovan, Marek Géci a iní.

Pripomenuli, že sa spojili práve preto, aby vytvorili silnú pronárodnú koalíciu, ktorá bude bojovať v prospech Slovenska, jeho obyvateľov a proti slniečkarom, ktorí už vypredali celú republiku a určite ju úplne zničia, ak sa po februárových voľbách dostanú k moci. Porozprávali o základných bodoch volebného programu a o tom, čo mienia zmeniť po voľbách. Podotýkali, že slniečkari pracujú v prospech zahraničných „šéfov“ a sponzorov. Vyzývali ľudí, aby o mesiac určite prišli voliť.

Reklama

Protidemonštranti síce pracovali ostošesť, zo všetkých síl sa snažili prekričať kotlebovských rečníkov, ale bola to úplne márna snaha. Je možné, že v tom hluku a rachote, ktorý vytvárali, sami trochu ohluchli, ale zo vzdialenosti 100 metrov ich nebolo takmer vôbec počuť ani v zadných radoch divákov, ktorí prišli na míting Kotlebovcov. Vpredu ich burácanie iba občas slabo zaznelo, ale keďže Kotlebovci hovorili do mikrofónu, „protestanti“ vôbec neprekážali, pretože nedokázali prekričať vystupujúcich.

Veľké nadšenie divákov vyvolali dve záverečné vystúpenia. Najprv sa k mikrofónu dostal  Milan Mazurek. Ihneď „pozdravil“ predsedu KDH, ktorý postával za chrbtami divákov a krivo sa usmieval. Mazurek vysvetlil prítomným, aké je KDH v súčasnosti „kresťanské a demokratické“, pripomenul Alojzovi Hlinovi, že ten na LGBT mítingu podporoval tých „trochu inak orientovaných“… Spomenul aj ďalšie hriechy slniečkarov toho najširšieho spektra. Potom hovoril o tom, čo všetko Kotlebovci chcú zmeniť po voľbách a aké konkrétne návrhy pripravujú. Diváci jeho vystúpenie odmenili búrlivým potleskom.

Potom mikrofón, ako štafetový kolík, prevzal Milan Uhrík, ktorý prezradil, ako sa mu „dýcha“ v Európskom parlamente. Podotkol, že ak niektorý europoslanec nebude podporovať niektorú „špecifickú menšinu“ – LGBT, „drogistov“, vítačov  migrantov a pod., v tomto prípade v europarlamente nemá žiadnu šancu, nedostane sa do žiadnej parlamentnej skupiny, pretože europoslanci kašlú ako na záujmy Európy, tak aj na záujmy vlastnej krajiny – majú úplne iné priority…

Reklama

Prízvukoval, že slniečkari márne obviňujú členov ĽSNS z radikalizmu, extrémizmu, ba aj z fašizmu. Podčiarkol, že jej členovia nemajú nič proti žiadnej národnostnej menšine, ani proti rómskej. Vážia si každého pracujúceho Róma, aj keď je ich priveľmi málo, ale netolerujú tých, ktorí zneužívajú a vyciciavajú štát, nechcú pracovať a celý život zostávajú darmožráčmi. Podčiarkol, že veľmi nepremyslenou sociálnou politikou štát podporuje špecifický „biznis – plodenie detí“ v rómskych rodinách, ale veľmi málo podporuje rodiny pracujúcich rodičov, ktorí sa zdierajú v práci od rána do večera, iba s obrovskou námahou zvládajú, aby im neskrachoval rodinný rozpočet a môžu si dovoliť mať iba 1 – 2 detí, lebo viaceré nedokážu uživiť. Milan Uhrík prisľúbil, že ĽSNS, ak sa dostane do vlády, bude podporovať rodiny pracujúcich rodičov.

Podrobne porozprával o tom, čo členovia ĽSNS mienia urobiť v prospech Slovenska. Podotkol, že vláda nakupuje veľmi predražené zbrane a vojenskú techniku namiesto toho, aby budovala diaľnice, obytné domy a finančne podporovala poľnohospodárov, robotníkov,  lekárov, učiteľov a iné kategórie zamestnancov. Vyzval ľudí, aby o mesiac prišli voliť, pretože je to posledná šanca a v opačnom prípade slniečkari totálne zničia krajinu. Poďakoval sa prítomným, že v takom hojnom počte prišli na stretnutie so zástupcami jeho strany.

Dostalo sa pochvaly aj… polícii a to dokonca trikrát: profesionálne, premyslené konanie policajtov pochválil Milan Mazurek, Milan Uhrík a moderátorka celého podujatia. Vyzdvihli skutočnosť, že nitrianski policajti zvládli situáciu oveľa lepšie, ako ich kolegovia v Levoči, keď nedokázali zabrániť vypuknutiu miestneho rómskeho Majdanu, ktorý zorganizoval „vajda“  Andrej Kiska… Nitrianska polícia naopak razantne oddelila dve skupiny demonštrantov, nepripustila ani najmenší nepríjemný stret „záujmov“ a majstrovsky a korektne zariadila úplne pokojný a nenásilný priebeh oboch mítingov.

Míting strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko trval rovných 55 minút. Účastníci stretnutia sa pokojne rozišli. Slniečkarska mládež ešte niekoľko minút vykrikovala rôzne heslá a bubnovala, ale potom tiež pokojne opustila námestie. Počas mítingu sme stretli predsedov a funkcionárov niektorých politických strán a hnutí a dozvedeli sa zaujímavé novinky – ale tieto informácie budú obsahom ďalších článkov…

 

 

Eugen Rusnák

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali