Pozor! Niektoré hraničné priechody s Poľskom dočasne uzavreli

Pozor! Niektoré hraničné priechody s Poľskom dočasne uzavreli

Lysá Poľana/Čirč/Spišská Stará Ves 4. októbra 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Adriána Hudecová)

Aktualizované 4. októbra 2023 14:14

Na poľsko-slovenskej hranici v noci na stredu dočasne uzavreli niektoré priechody. Ide napríklad o priechod cez Lysú nad Dunajcom, Lysú Poľanu či medzi obcou Čirč a poľským Leluchówom. Starosta Čirča Michal Didik tomu nerozumie, keďže v okrese Stará Ľubovňa problém s nelegálnou migráciou nemajú, a práve to má byť dôvod uzavretia hraníc

hranica
Na snímke armáda a zátarasy na hraničnom priechode Čirč – Leluchów

“Dozvedel som sa o tom v utorok poobede od starostu Leluchówa, preveroval som to ďalej cez primátora Muszyne a potvrdil mi to aj malopoľský maršálek. Zatiaľ by to malo byť na desať dní, keby bola nejaká zmena, budú nás informovať. Myslím si, že ak chcú chrániť hranice pred prechodom utečencov, ktorých som tu ja v živote nevidel, mali uzavrieť všetky priechody,” skonštatoval Didik s tým, že cez priechod môžu prejsť len peší s pasom, autá musia zaparkovať pred hranicou.

Reklama

Skomplikuje to podľa starostu najmä cestovný ruch, ale aj obchodný tranzit. Dodal, že negatívne to vnímajú najmä poľskí dodávatelia tovaru. “Ja to vnímam ako predvolebnú kampaň v Poľsku, podľa mňa nebol dôvod uzavrieť tieto priechody, pretože tu na severovýchode sme nezaznamenali žiadnych migrantov. Je to také zvláštne vidieť, že tam stojí armáda a polícia a všetkých kontrolujú,” uzavrel starosta.

Ján Kurňava, primátor Spišskej Starej Vsi, do ktorej katastra patrí priechod Lysá nad Dunajcom, upozornil na to, že ich štát na situáciu vôbec neupozornil. “Bol som si to osobne ráno preveriť a zistili sme, že sú tam zátarasy a armáda a polícia nepúšťajú žiadne autá. Kontaktoval som okresný úrad, s prednostnom máme stretnutie v Kežmarku, mali by sme dostať bližšie informácie,” uviedol pre TASR. V prihraničnej oblasti podľa neho obyvatelia často chodia do Poľska a dotkne sa to aj zamestnancov miestnej spoločnosti Zastrova, ktorej zamestnanci dochádzajú z poľských prihraničných obcí. “Sme z toho sklamaní, sme v Európskej únii a neverím, že migrantov zo Slovenska do Poľska chodí cez tento hraničný priechod toľko, respektíve či vôbec tu nejakí sú. Náhodné kontroly boli spomínané v médiách, nikto však nehovoril, že priechod úplne uzavrú,” zdôraznil Kurňava.

Reklama

 

Na Orave sú zo zatvorenia hraníc s Poľskom prekvapení, hovoria, že to nečakali

Viaceré hraničné priechody medzi Oravou a Poľskom v stredu dočasne uzatvorili pre dopravu. Dôvodom je nelegálna migrácia. Tamojších starostov to prekvapilo, hovoria, že na to neboli pripravení.

Dopravná uzávera sa na Orave týka cestných priechodov Ujsoły – Novoť, Winiarczykówka – Bobrov a Chochołów – Suchá Hora. Hranice možno prekročiť na priechodoch Chyžné – Trstená a Korbielów – Oravská Polhora. Situáciu na hranici s poľským Ujsoły bol skontrolovať starosta Novote Dušan Jendrašík. “Ráno som sa dozvedel, že máme barikádu na priechode, bol som sa tam osobne pozrieť a môžem to potvrdiť. Príslušníci poľskej armády a polície mi vysvetlili, že na minimálne desať dní je priechod uzatvorený pre akúkoľvek dopravu. Ak som to správne pochopil, je tam možnosť prejsť pre peších, za určitých podmienok,” uviedol pre TASR.

Starosta Novote dodal, že ho to prekvapilo. “Vedeli sme, že budú nejaké priebežné kontroly vozidiel, ale nie, že nám to idú uzavrieť úplne,” povedal Jendrašík. Podľa jeho slov uzávera podstatne skomplikuje dopravu.

Upozornil, že v Novoti v stredu zachytili dodávku s migrantmi. “V obci mi vystúpilo 22 cudzincov z tretích krajín, s ktorými štát nevie nič robiť. Polícia mi povedala, že nemajú právo na to, aby ich niekde umiestnili, lebo majú doklad o tom, že tu môžu byť 30 dní,” poznamenal.

Reklama

Starosta Bobrova Andrej Namislovský podotkol, že uzavretie priechodu pre nich znamená komplikáciu v doprave. Ľudia tadiaľ chodili nielen na nákupy, ale aj za rodinami. Hranicu v Trstenej majú podľa jeho vyjadrenia omnoho ďalej. “Na druhej strane, veľmi často tento priechod využívajú v piatky a nedele Poliaci, ktorí cestujú do Rakúska za prácou a jazdia ako šialenci. Takže určite si teraz obyvatelia domov popri hlavnej ceste na chvíľku vydýchnu,” zhodnotil pre TASR.

 

Poľsko-slovenskú hranicu možno od polnoci prejsť len 8 cestnými priechodmi

Poľsko od stredy 0.00 h dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi – občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská pohraničná stráž (SG), informuje TASR.

Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch:

Reklama

 

Radoszyce – Palota

Barwinek – Vyšný Komárnik

Muszynka – Kurov

Piwniczna-Zdrój – Mníšek nad Popradom

Jurgów – Podspády

Chyžné – Trstená

Korbielów – Oravská Polhora

Zwardoň – Skalité

 

Reklama

a na troch železničných priechodoch:

 

Lupków – Palota/Medzilaborce

Muszyna – Plaveč

Zwardoń – Skalité

Reklama

 

Ďalších 11 hraničných priechodov je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších. SG zároveň upozornila, že nimi môžu prechádzať výlučne občania EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ich manželskí partneri a deti:

 

Oženna – Nižná Polianka

Konieczna – Becherov

Reklama

Leluchów – Čirč

Niedzica – Lysá nad Dunajcom

Łysa Polana – Tatranská Javorina

Chochołów – Suchá Hora

Winiarczykówka – Bobrov

Ujsoły – Novoť

Bór – Oščadnica/Vreščovka

Reklama

Zwardoń – Mýto

Jaworzynka – Čierne-Skalité

 

Prekračovanie hranice na tzv. turistických priechodoch, napríklad horských v Tatrách, nebude povolené a bude sa považovať za nelegálne prekročenie hranice, oznámila tiež poľská pohraničná stráž podľa agentúry PAP.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali