NHL: Columbus, Dallas aj Chicago vyrovnali série na 2:2, Hossa 0+1

NHL: Columbus, Dallas aj Chicago vyrovnali série na 2:2, Hossa 0+1

New York 24. apríla (TASR/HSP)

 

Blackhawks si v druhej tretine vybudovali zásluhou Andrewa Shawa a Patricka Kanea dvojgólový náskok

Hokejisti Chicaga zvíťazili v štvrtom súboji štvrťfinále play off Západnej konferencie zámorskej NHL, keď v noci na štvrtok zdolali St. Louis 4:3 po predĺžení a vyrovnali sériu na 2:2 na zápasy. Pri góle “jastrabov” na 3:3, ktorý poslal súboj do predĺženia, asistoval slovenský útočník Marián Hossa. V extračase dokázal výhru na stranu obhajcu trofeje priniesť gól Patricka Kanea.

Reklama

Blackhawks si v druhej tretine vybudovali zásluhou Andrewa Shawa a Patricka Kanea dvojgólový náskok, no ešte v závere dejstva oň prišli, o vyrovnanie sa postarali Vladimir Tarasenko a Maxim Lapierre. Ruský mladík Tarasenko v tretej časti poslal Blues svojím druhým gólom do vedenia, no obhajca Stanleyho pohára kontroval necelé štyri minúty pred treťou sirénou z hokejky Bryana Bickella. Pri jeho góle asistoval aj Marián Hossa a pripísal si tak prvý bod v tohtoročných vyraďovacích bojoch. Dráma vyvrcholila v predĺžení, v ktorom rozhodla situácia zo 72. minúty, keď Patrick Kane zakončil rýchlu akciu po ľavom krídle presnou strelou zápästím a zaistil Chicagu víťazstvo. “Súperov obranca urobil chybu a dostali sme sa do prečíslenia. Brandon Saad odviedol kusisko roboty, keď zamieril k vzdialenejšej žrdi a uvoľnil mi tak priestor. Snažil som sa strieľať cez obrancu a využiť ho ako clonu,” opísal rozhodujúci moment dvojgólový hrdina večera. Séria medzi druhým a tretím tímom Centrálnej divízie je zatiaľ maximálne vyrovnaná, o osude troch zo štyroch súbojov museli rozhodnúť až predĺženia. “Medzi stavom 1:3 a 2:2 je veľký rozdiel. V predĺžení sme si verili, vypracovali sme si množstvo šancí a bolo len otázkou času, kedy sa presadíme,” doplnil Kane. Hossa odohral vyše 21 minút a s piatimi strelami patril medzi najaktívnejších hráčov zápasu. Jeho spoluhráč Michal Handzuš strávil na ľade vyše 13 minút, ďalšie dve si odsedel na trestnej lavici. Séria sa teraz sťahuje naspäť do St. Louis, kde sa zápas číslo päť odohrá v noci na sobotu. “Psychická výhoda je teraz na strane súpera, musíme sa ako mužstvo dať dokopy a získať si ju späť. Je to pre nás veľká výzva,” uviedol pre zámorské médiá tréner “bluesmanov” Ken Hitchcock.

Columbus zvíťazil v štvrtom zápase 1. kola play off vo Východnej konferencii nad Pittsburghom tiež 4:3 po predĺžení. Vyrovnal tak stav série na 2:2 na zápasy. O prvom domácom triumfe Blue Jackets v play off v 13-ročnej klubovej histórii rozhodol v predĺžení Nick Foligno. Dvadsaťšesťročný krídelník cez tretiu prestávku v šatni pred spoluhráčmi smelo vyhlásil, že skóruje v predĺžení a jeho veštba sa naplnila. “Pravdupovediac, nemyslel som si, že mi to vyjde. Ale stalo sa a ja môžem ďakovať mojim šťastným hviezdam,” vyznal sa Foligno. Zaujímavosťou série je fakt, že v každom z prvých troch zápasov mužstvo, ktoré prehralo, prešustrovalo náskok 3:1. V štvrtom dueli “tučniaci” dokonca stratili trojgólové vedenie. “Nemalo by sa to stávať v play off,” povzdychol si kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý zatiaľ nie je očakávaným ťahúňom svojho tímu a jeho gólové suchoty trvajú už deväť stretnutí. Séria sa tak sťahuje opäť do Pittsburghu za nerozhodného stavu, piaty zápas je na programe v noci na nedeľu.

Reklama

Na Západe Dallas v American Airlines Center zdolal Anaheim 4:2 a tiež vyrovnal stav série na 2:2 na zápasy. Zápas číslo 5 je na programe v Anaheime, súboj číslo 6 v Dallase. Ducks síce v dueli, v ktorom nastúpili bez opôr kapitána Ryana Getzlafa a Teemu Selänneho, viedli 2:0, ale potom prišli štyri góly domácich. Po záverečnom klaksóne sa ešte strhla hromadná šarvátka, po ktorej rozhodcovia rozdali niekoľko trestov. Séria je tak opäť otvorená. “Po prvých dvoch zápasoch som mal zmiešané pocity, no teraz cítim, že sme zasa v hre a konečne je to tá pravá séria play off,” pochvaľoval si tréner dallaských “hviezd” Lindy Ruff.

 

sumáre 1. kola play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie – štvrtý zápas:

COLUMBUS – PITTSBURGH 4:3 pp (1:3, 1:0, 1:0 – 1:0)

Reklama

Góly: 17. Jenner (Letestu, Wisniewski), 35. Johansen (Anisimov, Dubinsky), 60. Dubinsky (Johansen, Johnson), 63. Foligno (Umberger, Wisniewski) – 7. Adams (Sutter, Martin), 11. Kunitz (Niskanen, Martin), 12. Neal (Jokinen, Malkin). Brankári: Bobrovskij – Fleury, strely na bránku: 46:25. Diváci: 18.970.

/na zápasy: 2:2/

štvrťfinále Západnej konferencie – štvrté zápasy:

DALLAS – ANAHEIM 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)

Góly: 21. Jamie Benn, 27. Fiddler (Horcoff, Jordie Benn), 47. Eakin (Roussel, Lehtonen), 48. Goligoski (Fiddler, Horcoff) – 13. Allen (Fowler, Cogliano), 19. Maroon (Perreault). Brankári: Lehtonen – Andersen (48. Hiller), strely na bránku: 26:23. Diváci: 18.962.

Reklama

/na zápasy: 2:2/

CHICAGO – ST. LOUIS 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 – 1:0)

Góly: 29. Shaw (Toews, Kane), 37. Kane (Oduya, Toews), 57. Bickell (Rozsíval, HOSSA), 72. Kane (Smith) – 39. Tarasenko (Shattenkirk, Sobotka), 40. Lapierre (Ott, Porter), 53. Tarasenko (Pietrangelo). Brankári: Crawford – Miller, strely na bránku: 34:33. Diváci: 22.123.

/na zápasy: 2:2/

 

Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 13:20 0 0 0 0 0 2

Marián Hossa (Chicago) 21:11 0 1 1 +1 5 0

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
14:00

Európsky parlament (EP) v pondelok spustil druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na eurovoľbách a ochrany demokracie. 

Prostredníctvom sloganu “Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných” EP v druhej fáze komunikačnej stratégie zdôrazňuje dôležitosť demokracie.

13:48

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

13:47

Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy (VS) dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

13:46

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia (EK), by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. Informovala agentúra DPA.

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali