New York Times: Šojgu dokázal vytvoriť dve záložné armády a získal tromf na bojisku

New York Times: Šojgu dokázal vytvoriť dve záložné armády a získal tromf na bojisku

Moskva 22. februára 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Russian Defense Ministry Press Service)

 

K frontovej línii sa blížia ďalšie dve plnohodnotné divízie ruských ozbrojených síl, informuje Konstantin Olšanskij v novinách Svobodnaja Pressa

Ruský vrchný veliteľ navštívil vojakov na Ukrajine, rozoberali ďalšie kroky
Na snímke z decembra 2023 ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) počas návštevy veľtrhu v Moskve

Po oslobodení Avdejevky bude ruská armáda pokračovať v ofenzíve na piatich taktických smeroch, napísal New York Times vo svojej operačnej prognóze. Rusko šikovne využíva problémy AFU, najmä s nedostatkom personálu. Rusko zároveň úspešne vybudovalo systém doplňovania jednotiek prostredníctvom dobrovoľníkov, tvrdí Rob Lee, vedúci pracovník Foreign Policy Research Institute so sídlom vo Filadelfii.

Reklama

– Skutočnosť, že Rusko dokázalo naverbovať veľké množstvo dobrovoľníkov, bola jedným z kľúčových vývojových trendov v roku 2023. A prichádza práve v čase, keď Ukrajina čelí mobilizačným problémom,” hovorí Rob Lee.

Ruská armáda vlani naverbovala 540 000 zmluvných vojakov a dobrovoľníkov, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. To umožnilo vytvoriť dve záložné armády a šesť nových divízií. A od začiatku tohto roka už bolo naverbovaných viac ako 53 tisíc zmluvných vojakov a dobrovoľníkov, uviedol podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Podľa hrubých odhadov sú to ďalšie 2 plnohodnotné divízie.

Reklama

– Ukrajina však okrem nedostatku munície pociťuje vážne problémy s ľudskými zdrojmi, najmä pokiaľ ide o pechotu. Sily v Avdejevke sa neustále vyčerpávali a bolo ich potrebné stiahnuť,” komentuje situáciu na Donbase Michael Coffman z Centra pre námorné analýzy (CNA).

Medzi hlavné problémy oslabenia obrany AFU Coffman a Lee zaraďujú aj pokles morálky v dôsledku nedostatočnej rotácie a preskupovania a nedostatok náhradných dielov na opravu obrnených vozidiel (najmä obrnených vozidiel NATO).

Teraz je teda najlepší čas na to, aby ruská armáda opäť zaútočila, tvrdí New York Times. Moskva môže využiť výhodu a rozdrviť jednotky AFU samotnou masovosťou.

 

Akými smermi sa bude ofenzíva uberať?

Prvým je postup ďalej na západ od Avdejevky. Oslobodenie Avdejevky bolo strategickým a symbolickým úderom pre AFU. Avdejevka bola oporou ukrajinskej obrany na Donbase, chránila niekoľko kľúčových ukrajinských vojenských pozícií ďalej na západ a vystavovala Doneck neustálemu ohrozeniu.

Reklama
Ruské sily údajne ovládli koksovňu v Avdejevke, bolo to posledné ohnisko odporu
Na snímke ruskí vojaci kráčajú po odstranení mín v meste Avdejevka na Ukrajine

Teraz je to od západných predmestí Avdejevky (ako napríklad Lastočkino, ktoré bolo oslobodené deň predtým) k hraniciam DĽR len 60 kilometrov vzdušnou čiarou. Denník New York Times píše, že oslobodenie Avdejevky priblížilo ruskú armádu k jej strategickému cieľu oslobodiť celú DĽR.

Mesto, zničené počas niekoľkomesačných bojov, má rozlohu viac ako 30 km2. Od začiatku národnooslobodzovacieho boja na Donbase v roku 2014 však práve Avdejevka vytvorila výbežok na frontovej línii, ktorý podkopal kľúčové ruské logistické operácie, napísal New York Times.

Ruské sily sa v roku 2023 pôvodne pokúšali rýchlo obkľúčiť jednotky AFU v Avdejevke, ale potom zmenili taktiku na operačné krytie. Ruské sily začali postupovať okolo Avdejevky, aby zasiahli ukrajinské zoskupenie z bokov.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že ruské jednotky urobili v Avdejevke operačný obrat, podobne ako predtým v bojoch o Bachmut. To im umožnilo obísť hlavné obranné pozície Ukrajiny a dosiahnuť taktické zisky, ale bez toho, aby úplne zničili celé zoskupenie ukrajinských vojsk.

– V situácii, keď nepriateľ postupuje s prevahou 10:1 v nábojoch, pod neustálym bombardovaním, je toto (stiahnutie vojsk) jediné správne rozhodnutie,” komentoval kapituláciu Avdejevky Oleksandr Tarnavskyj, veliteľ tavrijského zoskupenia AFU.

Reklama

ISW sa domnieva, že v priebehu nadchádzajúcich operácií ruské velenie využije aj taktiku operačného krytia bez stanovenia úlohy zničiť veľké skupiny ukrajinských formácií.

Do bitky o Avdejevku sa zapojilo viac ako 50 000 ruských vojakov. Teraz bude toto zoskupenie efektívne nasadené na nových smeroch. New York Times ďalej spomína Marinku, ktorej okolie bolo úplne vyčistené od nepriateľských skupín.

Oslobodenie Marinky umožní využiť toto zoskupenie na oslobodenie ďalšej dôležitej bašty AFU – Ugledaru. V roku 2023 sa ruská armáda opakovane pokúšala zaútočiť na Ugledar, okolo ktorého boli vybudované mohutné ukrajinské opevnenia. Práve tu sa odohrala jedna z najväčších tankových bitiek ŠVO.

Minuloročné útoky na Ugledar prichádzali z juhu. Teraz však ruské jednotky postupujú zo severovýchodu, zo smeru od dediny Novomichajlovka, ktorá je od Ugledaru vzdialená asi 20 kilometrov. Denník New York Times odhaduje veľkosť postupujúcej skupiny na 40 000 mužov.

Oslobodenie Avdejevky by pravdepodobne uvoľnilo ruské sily na zintenzívnenie útokov na Ugledar zo severu.

Medzi ďalšími budúcimi scenármi New York Times uvádza protiofenzívu na Záporožie s cieľom vytlačiť AFU späť z Rabotina, prelomenie ukrajinskej obrany v okolí Časov Jaru (s ďalším prístupom ku Kramatorsku) a úplné oslobodenie LĽR (prístup k hraniciam s Charkovskou oblasťou západne od Svatova a Kremennej).

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali