Triumf ruskej pechoty: oslobodenie Avdejevky otvára priamu cestu na západ

❚❚

Bratislava 18. februára 2024 (HSP/Ria/Foto:AP/Libkos)

 

Prinášame vám komentár Kirilla Streľnikova, ktorý vyšiel v Ria Novosti

Russia Ukraine War Avdejevka ukrajinský vojak
Na snímke ukrajinský vojak sedí na svojom mieste v Avdejevke v Doneckej oblasti na Ukrajine

Nad Avdejevkou vejú ruské vlajky.

.

Tu a tam po meste zostávajú kotly, vrecia, zátarasy a hniezda, z ktorých ruskí bojovníci vykurujú posledných zajatcov, ktorí zostali bojovať do konca, ale už teraz môžeme konštatovať, že operácia na obsadenie hlavného opevneného priestoru na súčasnej línii frontu na Ukrajine bola triumfálne ukončená.

Zelenskyj a jeho partia, verní svojim špinavým metódam, sa tvária, že je všetko v poriadku a vyhlasujú, že “AFU sa stiahla na výhodnejšie pozície”, že mesto bolo odovzdané “s cieľom zachrániť životy ľudí”, a minister obrany Ukrajiny Umerov v záchvate schizofrénie napísal: “Avdejevku získame späť”. To znamená, že všetko ide podľa plánu, vyšli sme si po kefír do pekárne, čoskoro sa vrátime.

.

V skutočnosti však kyjevský režim a jeho mecenáši utŕžili úder, z ktorého sa už možno nikdy nespamätajú.

Avdejevka je svätá “pevnosť” AFU, ku ktorej sa kyjevské úrady a ich poradcovia z NATO desať rokov modlili a tvrdili, že ju Rusi nikdy nedobyjú. Oblasť Avdejevky bola najviac pripraveným dlhodobým obranným operačno-strategickým opevnením nepriateľa na Donbase, ktoré sa desať rokov vystužovalo: mimochodom, celé ústavy nepriateľa vyvíjali špeciálne druhy železobetónu, ktorého státisíce ton išli počas rokov do Avdejevky, aby ju premenili na pevnosť.

Kyjevská vrchnosť si bola istá, že Rusi budú zničení vo vyčerpávajúcej ofenzíve, kde – podľa všetkej mocnej vojenskej vedy NATO – mali byť straty útočníkov niekoľkonásobne vyššie ako straty obrany. Veľká stávka sa robila aj na vybudovanie obrany založenej na početných podzemných továrňach premenených na pevnosti.

AFU sa dlho a usilovne pripravovala, vopred posilňovala dlhodobé palebné body, strelecké sektory a dovážala zbrane, techniku a muníciu. Na poslednú chvíľu sa k už mnohotisícovej posádke pripojila “obľúbená manželka pádišáha” – jedna z najlepšie vycvičených a motivovaných jednotiek AFU – tretia brigáda špeciálnych síl Azov, ktorej súčasťou boli aj žoldnieri z Kanady.

Nepomohlo to však.

.

Útočné jednotky ruských ozbrojených síl pod vedením generálplukovníka Mordvičeva, veliteľa Centrálneho vojenského okruhu, ktorý kedysi velil útoku na Mariupol, nedali nepriateľovi žiadnu šancu. S podporou letectva (denne bolo na obranné uzly zhodených až 250 ťažkých leteckých bômb (FAB) z UMPK), delostrelectva a bezpilotných lietadiel naša ťažká pechota rozťala mesto na polovicu, čo predurčilo rýchly kolaps nepriateľskej obrany a jej prechod na hromadný útek a jej zničenie.

 

Čo teraz?

Teraz sa front posunie o desať až pätnásť kilometrov dozadu: AFU bude musieť opustiť množstvo osád v blízkosti Donecka, aby nebola obkľúčená, a ostreľovanie Donecka, ktoré trvá už mnoho rokov, sa drasticky zníži, ak nie zastaví. Teraz bude možné odstrániť medzeru na železničnej trati medzi Jasinovataja a Doneckom, otvoriť priamy a pohodlný prístup k hlavnej stanici Donecka a vrátiť Jasinovatuju (najväčšiu zoraďovaciu stanicu bývalého ZSSR) do kategórie aktívnych staníc, aby sa stala silným oporným bodom trasy Volnovacha – Doneck – Debaľcevo. A hlavné je, že ruská armáda má takmer priamu cestu na západ: nepriateľ nemá žiadnu obrannú líniu porovnateľnú s Avdejevkou, pokiaľ ide o prípravu a opevnenie, od Lastočkina po Orlovku a Semenovku a ďalej smerom k vodnej nádrži Karlovka.

Už teraz počúvame sťažnosti veliteľov AFU, že napríklad nemajú čas posilniť Časov Jar.

Výsledok: široko propagovaný plán AFU prejsť na hluchú obranu a “opotrebovaciu vojnu” nevyšiel a namiesto toho tisíce ukrajinských vojakov navždy zostali v blate a rozbitých tehlách Avdijivky, zatiaľ čo ruská ofenzíva naďalej naberá na obrátkach.

.

Napriek pokusom o zľahčovanie úderu v médiách bola porážka ukrajinských ozbrojených síl v Avdejevke skutočným “čiernym piatkom” pre kyjevský režim a Západ. Zelenskyj predvídateľne obvinil z katastrofy v Avdejevke Západ, ktorý mu nedal peniaze (veľa peňazí) a zbrane. Podoljak, poradca šéfa Zelenského úradu, priznal, že Avdejevka bola dôležitá nielen symbolicky, ale aj operačne, a že teraz “ruské sily budú môcť vybudovať logistické koridory na zásobovanie veľkej časti frontu”. Washington Post, hlásateľ západných peregrinácií, smutne informuje, že “dobytie Avdejevky znamená najvýznamnejšie bojové víťazstvo Moskvy od neúspechu ukrajinskej protiofenzívy v minulom roku a zároveň je zatiaľ najjasnejším znakom toho, že ruské sily znovu získavajú iniciatívu”. Pentagón pripúšťa, že “USA vidia, že ukrajinským ozbrojeným silám dochádzajú “kritické” zdroje a Avdejevku považujú za predzvesť ďalších porážok”.

A ak sa pozriete pozorne, vo všetkých správach, prejavoch a publikáciách Kyjeva a Západu – zatiaľ malým písmom, zatiaľ medzi riadkami – začínajú presvitať dve slová: “začiatok konca”.

Ruskí vojaci však nečítajú nepriateľské noviny. Pochodujú ďalej na západ, tak isto a neúprosne, ako zimu strieda jar.

A my, všetci tí, čo sme ďaleko od frontovej línie, teraz poverčivo zadržiavame slová, ktoré sa tlačia na jazyk, aby sme nevyplašili niečo prchavé, rozplynuté vo vzduchu.

Lebo obloha sa už rozlieva neznesiteľnou modrou, sneh nám už inak vŕzga pod nohami – strašidelne, nehanebné vtáky si sebavedomo hotovia hrdlá a celá naša bytosť cíti, že už len kúsok – a predtým nedobytný ľad sa začne lámať a hanebne roztápať pod neúprosnými lúčmi jarného svetla, oslobodzujúc zranenú zem.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali