Netanjahu pricestoval ako prvý úradujúci izraelský premiér na návštevu Austrálie

Netanjahu pricestoval ako prvý úradujúci izraelský premiér na návštevu Austrálie

Canberra 22. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-irsty Wigglesworth)

 

Historická návšteva

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pricestoval dnes na historickú návštevu Austrálie. Svojmu mocenskému náprotivkovi Malcolmovi Turnbullovi poďakoval za podporu židovského štátu vo veci rezolúcií OSN. Netanjahu je prvým úradujúcim izraelským premiérom, ktorý zavítal do Austrálie.

Reklama
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu pricestoval iba niekoľko hodín po tom, ako Turnbull zverejnil príspevok kritizujúci OSN za “jednostranné rezolúcie”, ktoré sú pre Izrael nepriaznivé. Austrálsky ministerský predseda zároveň potvrdil záväzky svojej krajiny pre dvojštátové riešenie dlhoročného izraelsko-palestínskeho územnosprávneho sporu.

Netanjahu prišiel do Austrálie rokovať o rozšírení spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, technologických inovácií a vedy. V krajine sa zdrží štyri dni, informuje spravodajská stanica BBC.

Reklama

“OSN je schopná mnohých absurdností, podľa mňa je dôležité, že existujú úprimné a jasné krajiny ako Austrália, ktoré ju vrátia späť na zem,” vyhlásil Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii, pričom Izrael a Austráliu označil za “výnimočných priateľov”. Turnbull zasa prízvukoval potrebu ich spolupráce v otázke bezpečnosti.

Netanjahuova návšteva si však našla aj svojich odporcov. Viac než 60 austrálskych osobností podpísalo otvorený list, ktorým vyjadrili nesúhlas s prítomnosťou izraelského premiéra v Austrálii. “Netanjahuova politika sa zameriava na provokácie, zastrašovanie a utláčanie palestínskeho obyvateľstva,” uvádza sa v liste.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

Turecká polícia v stredu zadržala viac ako 200 ľudí, ktorí nerešpektovali zákaz prvomájových zhromaždení na ikonickom námestí Taksim v Istanbule. Podľa agentúry AFP o tom informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

1. máj v Istanbule
Demonštranti počas potýčky s policajtmi pri príležitosti osláv Sviatku práce v Istanbule v stredu 1. mája 2024
17:06

Česko si 20 rokov členstva v EÚ pripomína rôznymi podujatiami na mnohých miestach v republike. V hlavnom meste Praha sa v stredu pri tejto príležitosti konajú diskusie, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia. Český prezident Petr Pavel večer v rámci osláv otvorí takzvaný Týždeň Európy.

16:59

Ankara sa rozhodla pripojiť k žalobe Južnej Afriky proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore OSN podľa Dohovoru o genocíde, a to z dôvodu situácie v pásme Gazy, uviedol turecký minister zahraničných vecí Fidan.

Juhoafrická republika v žalobe tvrdí, že „konanie a nečinnosť Izraela … majú charakter genocídy, pretože boli spáchané s osobitným úmyslom … zničiť Palestínčanov v pásme Gazy ako súčasť širšej palestínskej národnej, rasovej a etnickej skupiny“.

16:58

V Nemecku podpálili letný dom Armina Pappergera, šéfa najväčšej nemeckej obrannej spoločnosti Rheinmetall. K zodpovednosti sa prihlásila skupina radikálov, ktorí svoje konanie vysvetlili tým, že spoločnosť Rheinmetall bola príjemcom pomoci v konflikte na Ukrajine a dodávala Kyjevu staré tanky a muníciu. Nemecké bezpečnostné služby začali vyšetrovanie.

16:53

USA v súvislosti so stiahnutím z Nigeru požiadali o otvorenie vojenskej základne na Pobreží Slonoviny, informoval denník Jeune Afrique s odvolaním sa na svoje informácie.

Na základni môže byť okrem vojenskej techniky umiestnená aj najnovšia technika, napríklad bezpilotné lietadlá. Uvádza sa, že úrady krajiny podporujú plány Američanov.

16:39

16:27

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v roku 2023 úroveň 1372 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 133 eur. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

16:26

Austrálsky premiér Anthony Albanese v stredu označil násilie páchané na ženách za “pohromu” a “národnú krízu”. Urobil tak iba niekoľko dní po protestoch, ktoré sa konali vo viacerých veľkých austrálskych mestách.

16:26

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu pochvalne vyjadrila o občanoch Maďarska aj napriek tomu, že maďarská vládna strana Fidesz voči nej vedie osočujúcu kampaň, konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

16:25

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze.

16:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu počas rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom opätovne vyjadril nesúhlas USA s pripravovaným izraelským útokom na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Netanjahu vyjadril odhodlanie napredovať v tejto operácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali