“Paradajky môžete v malom množstve pridávať do jedla len v prípade, že akútne problémy pominuli. Rovnako v prípade ochorenia tráviaceho traktu je lepšie nejesť čerstvú zeleninu. Je potrebné vylúčiť paradajky pri alergii, hoci samotná paradajka nemusí byť príčinou problémov, ale stimuluje vylučovanie histamínu – mediátora, ktorý spúšťa alergický proces,” vysvetľuje Kruglovová.
Odborníčka na výživu uvádza, že tepelne spracované paradajky sú zdravšie ako čerstvé.
“Ide o to, že v tejto forme obsahujú viac lykopénu, čo je antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou a tiež znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb. Zeleninu môžeme uvariť alebo podusiť krátku dobu (asi desať minút) na miernom ohni. Je však potrebné mať na pamäti, že počas spracovania sa obsah vitamínu C znižuje. Najlepša možnosť je preto striedavo používať obe varianty,” upresňuje lekárka.
Okrem toho lekárka radí, aby sme príliš často nepoužívali paradajkové omáčky zakúpené v obchodoch:
“Týka sa to predovšetkým tých, ktorí majú problémy so žalúdkom. O mnohých kečupoch je známe, že obsahujú cukor, zvýrazňovače chuti, ktoré stimulujú chuť do jedla, ostré korenie, ktoré spôsobuje podráždenie, a dokonca aj opuchy.“
Lekárka pripomína, že paradajky obsahujú užitočné vitamíny, mikro a makroprvky vhodné pre vyváženú stravu. Denne stačí 150-200 gramov paradajok. Odborníčka na výživu však kategoricky neodporúča jesť paradajky každý deň.