Slovensko už má 1,4 milióna detských obetí. Toto je manifest desaťtisícov účastníkov Pochodu za život. Básnik Hevier šíri prekrásne svedectvo: “Aj ja som bol TO dieťa, ktoré sa nemalo narodiť!” Za život je aj PS. Ale nie pre každého!

Slovensko už má 1,4 milióna detských obetí. Toto je manifest desaťtisícov účastníkov Pochodu za život. Básnik Hevier šíri prekrásne svedectvo: “Aj ja som bol TO dieťa, ktoré sa nemalo narodiť!” Za život je aj PS. Ale nie pre každého!

Bratislava 22. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš/Michal Svítok/HSP)

 

Povedať životu áno, aj nenarodenému, aj hendikepovanému, aj tomu čo končí životnú púť. Týmto odkazom sa začal hlavný program Národného pochodu za život, ktorý odštartoval na bratislavskom Námestí slobody. Cieľom podujatia je odkázať, že zákony majú chrániť život každého človeka – aj nenarodeného dieťaťa.

Na snímke obrovský dav 3. ročníka Národného pochodu za život

Požiadavkou organizátorov Národného pochodu za život je odstránenie diskriminácie nenarodených detí. Bratislavský arcibiskup a organizátor podujatia Stanislav Zvolenský v úvodnom príhovore pochválil návštevníkov pochodu, že svojou účasťou ukázali, že život berú ako nenahraditeľný dar.

Reklama

Organizátori pochodu vyzvali verejných činiteľov, poslancov Národnej SR, vládu SR, prezidentku SR a štátne inštitúcie, aby zrušili zákonom zavedené rozdeľovanie ľudí na hodných života a nehodných života hranicou 12 týždňov tehotenstva a tým absolútne chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť. Takisto by podľa nich mali chrániť jedinečné postavenie manželstva muža a ženy ako nenahraditeľného zväzku, mali by sa zaviazať neustále zlepšovať zákony smerom k takému ekonomickému a sociálnemu stavu, ktorý vyzdvihne spoločensky zodpovedné rodiny otvorené mať viac detí. Výzva smerovala aj k aktívnej podpore inštitúcií, ktoré sú zamerané na pomoc rodinám v núdzi a tehotným matkám a ich deťom a prispeli k vytvoreniu účinnej siete pomoci. Kompetentných rovnako žiadajú, aby vyjadrili nesúhlas s takými dokumentmi medzinárodných organizácií, ktoré v Slovenskej republike zasahujú do ústavných hodnôt manželstva, rodiny, rovnosti medzi mužmi a ženami a práva rodičov na výchovu svojich detí.

Zmenu slovenskej legislatívy v prospech ochrany života a proti diskriminácii nenarodených detí obsahujú aj štyri v parlamente predložené poslanecké návrhy zákonov. Tie predložili poslanci OĽaNO, Sme rodina, Ľudová strana Naše Slovensko a nezávislý poslanec Richard Vašečka. Organizátori pochodu podporujú všetky a ešte pred hlasovaním o návrhoch zákonov výzvu doručia poslancom Národnej rady SR.

Reklama

 

19:29  Viac ako 1,4 milióna obetí…Národný pochod za život v Bratislave bude symbolicky pripomínať nová bronzová pamätná tabuľa a umelecký prvok v tvare slzičky, vo vnútri ktorej je nenarodené dieťa v brušku.

Pamätná tabuľa s pamätníkom pre všetky deti zabité v lone matky

 

Slza vyjadruje smútok nad umelo potratenými deťmi. Autorkou umeleckej časti je Iveta Halajová.

Na tabuli, ktorá bude v budúcnosti osadená na budove Nemocnice Milosrdných bratov na Námestí SNP v Bratislave, je nápis:

Reklama

Na pamiatku viac ako 1,4 milióna nenarodených detí na Slovensku (1957 – 2017)”

“Potrat nikdy nie je tou odpoveďou, ktorú ženy a rodiny hľadajú” (Pápež František)

Národný pochod za život, 22. 9. 2019

 

17:30 Brífing po skončení Národného pochodu za život

Reklama

 

17:00 Organizátori hovoria, že predbežne sa pochodu zúčastnilo približne 50 tisíc ľudí.

 

16:30 Čelo pochodu je už naspäť, no koniec pochodu sa ešte stále nepohol z miesta. Dav ľudí, ktorí chcú chrániť najslabších členov spoločnosti je aj tento rok mohutný. 

Účastníci protestujúci za život nenarodených detí na Námestí slobody v Bratislave

 

15:46 Už teraz je isté, že pochodu sa zúčastňuje minimálne 50 tisíc ľudí. Čelo pochodu už dávno pochoduje, no mnoho ľudí sa ešte kvôli obrovskému davu ani nepohlo

Informuje o tom hovorca pochodu Patrik Daniška

Pochodujúci Národného pochodu za život

Ziolkovský: “Títo všetci ešte čakáme na rad…”

Reklama

 

15:17 Na sociálnej sieti sa vyjadruje aj ultraliberálne hnutie Progresívne Slovensko, konkrétne jeho podpredsedníčka Zora Jaurová. Tá tvrdí, že hnutie je tiež za život, ale zjavne len pre vyvolených… 

Na snímke Zora Jaurová so synom, ktorý sa narodil za dramatických okolností. O to viac je nepochopiteľné, ako môže matka ako ona zastávať zabíjanie nenarodených detí, ktoré dnes z eugenických dôvodov umierajú potratom aj v takej hmotnosti, akú mal jej syn pri narodení…

“Ten šikovný chlapec, ktorý je so mnou na fotografii, vážil pri narodení len čosi vyše kila a prv, než vôbec mal byť na svete, som sa niekoľkokrát musela vysporiadať so situáciou, v ktorej smrť bola rovnako pravdepodobná ako život.
Viem preto až príliš dobre, čo je to skutočný zázrak života a ako veľmi si zaslúži ochranu.

Téma interrupcií je jednou z najťažších a najviac zneužívaných v politickej debate. Nepoznám nikoho, kto by bol ľahkovážne ZA interrupcie, pretože takýto zákrok je takmer vždy poslednou a kruto odtrpenou voľbou tých, ktoré nemajú inú možnosť.

Nechcem, aby ženy museli podstupovať interrupcie. Ale nechcem byť, spolu s ostatnými ženami, rukojemníkom politikov, pre ktorých je ochrana života len falošnou zámienkou na boj s liberálnou demokraciou, ľudskými právami, slobodou a rovnosťou.”, zavádza Jaurová, akoby politici boli tí, ktorí nútili ženy k sexu, dôsledkom ktorého otehotneli.

Reklama

“Som za život. Dôstojný život, ktorý je dôsledkom slobodných a zodpovedných rozhodnutí.”

 

14:57 Básnik Daniel Hevier a jeho účasť na pochode za život:

“Toto je moja účasť na Národnom pochode za život, toto je moje svedectvo, toto je svedectvo dieťaťa, ktoré sa nemalo narodiť. Bolo to asi koncom mesiaca marca roku 1955. Pred gynekológom stála mladá žena Štefánia a lekár jej potvrdil, že je naozaj tehotná (voľakedy sa hovorilo v požehnanom stave, ale v tejto ordinácii určite nie.) Namiesto gratulácie jej však striktne prikázal, že TO si musí nechať zobrať. Mal na to dôvody, moja mama mala ťažké poškodenie obličiek (vtedy sa hovorilo ľadvín).

Neprichádzalo do úvahy, aby rodičku, pardón pacientku, vystavili takému ťažkému riziku, že pri pôrode príde o život alebo že sa narodí poškodený jedinec. Sme uprostred päťdesiatych rokov, len nedávno dozneli popravy ľudí, väznili sa kňazi a rehoľníci, kradla sa pôda roľníkom, zatvárali sa politickí väzni. Aj medicína bola ideologická. Kto by odmietol očkovanie, dopustil by sa sabotáže na socialistickom zdravotníctve. Lekári-gynekológovia nemali možnosť výhrady vo svedomí, buď uskutočňovali potraty, alebo ich prinajlepšom preradili za obvoďáka v zastrčenom regióne alebo išli k lopate.

Reklama

V takýchto kulisách doby moja mama povedala statočne: NIE. Ja si to dieťa nedám zobrať. A tak som sa narodil. (Mimochodom, po mne ešte moja sestra a naša mamička sa dožila požehnaných 60 rokov, posledných 15 s dlhotrvajúcou rakovinou.) Aj plod, ktorý dostal meno Daniel, sa narodil bez poškodenia, ak len nerátame zvýšenú hyperemocionalitu vedúcu k umeleckej tvorbe 🙂

Celý život som zasvätil tvorbe pre deti a mládež. Ročne uskutočním množstvo besied, väčšinou v preplnených telocvičniach. Keď som to tak rátal, tento rok som sa mohol stretnúť asi so 6000 deťmi. A teraz sa dozvedáme, že počet potratov u nás klesol na 6024. (Počet usmrtených pri nehodách bol 229, počet zavraždených 67). A detí 6024. Úžasný úspech, však? Namiesto desaťtisícov detí príde o život len niečo vyše 6000. To je 20 plných telocviční na dvadsiatich školách v dvadsiatich mestách, ku ktorým som sa prihováral tento rok. Je to možno plný štadión detí, ktoré vytvorili tú úžasnú atmosféru na Slovane. Je to celé mesto Gelnica. Celá Gelnica detí nežije. Zabili sme ich. Pardón, pripravili sme ich o dar života. Ešte stále tvrdé? Tak dobre: nedovolili sme im narodiť sa. Nazvime to, hocijako, eufemisticky umelé prerušenie tehotenstva, vždy je to to isté: dokonalé a dokonané prerušenie života. Isteže, lekári dnes už majú možnosť nevykonávať túto činnosť. Ale prečítajte si rozhovor s gynekológom Matúšom Chudom, a uvidíte, aké vlčie vzťahy medzi nimi panujú.

Keď som písal libreto k Povolaniu pápež, mnohé repliky sme museli kvôli času vynechať. Ale jeden citát Jána Pavla II. ostal: “Za každou vinou ženy treba vidieť muža.” Za každým týmto zúfalým činom ženy (a nehovorte mi, že zbavenie sa daru života nie je výrazom zúfalstva) treba vidieť našu vinu, vinu spoločnosti, vinu blízkych, ktorí sme jej v tomto rozhodovaní nepomohli prikloniť sa na stranu života.
Dnes odsudzujeme barbarstvo Sparťanov, ktorí usmrcovali nedochôdčatá, pohoršujeme sa nad kanibalizmom. Usmrcovanie našich detí je kanibalizmom tejto “kultúry”. Raz sa budú naši vnuci a pravnuci (ak im dovolíme narodiť sa) hanbiť za civilizáciu, ktorá dovolila, ktorá nezakázala usmrcovať novoprichádzajúce životy, ktorá dobrovoľne odmietala Boží dar života.

Toto je moje svedectvo, môj postoj a názor, moja účasť na Národnom pochode za život. Podpísaný Daniel Hevier, ktorý mal možnosť narodiť sa.”,  uvádza populárny umelec na sociálnej sieti Facebook.

 

Desaťtisíce účastníkov nedeľného Národného pochodu za život vysielajú predstaviteľom spoločenského a verejného života apel

Na snímke účastníci 3. ročníka Národného pochodu za život v Bratislave, 22. septembra 2019

MANIFEST NÁRODNÉHO POCHODU ZA ŽIVOT:

Reklama

My, účastníci Národného pochodu za život, vychádzajúc z manifestov predchádzajúcich pochodov, ktoré sa uskutočnili 22. septembra 2013 v Košiciach a 20. septembra 2015 v Bratislave; sme sa už po tretí raz zišli, aby sme v našom hlavnom meste verejne vyjadrili presvedčenie, že:

• život každého človeka je neoceniteľný, preto má byť bezpodmienečne chránený počas celej jeho dĺžky – od počatia po prirodzenú smrť – a ľudská dôstojnosť každého človeka má byť plne rešpektovaná. Právo na život a rešpektovanie dôstojnosti má každý človek bez ohľadu na jeho pôvod, rasu, farbu pleti, náboženstvo, zdravotný stav alebo vek;

• obchodovanie s umelo vytvorenými embryami a snahy o medzinárodné uznanie kúpy dieťaťa od náhradných matiek sú novodobým otroctvom;

• tehotným matkám v núdzi je potrebné poskytnúť pomocnú ruku a oporu;

• starostlivosť o deti a ich výchova je právom a zodpovednosťou rodičov, otca a mamy; deti majú právo na rodičovskú ochranu, výchovu a starostlivosť;

• osobitným spôsobom má byť chránená a podporovaná rodina založená manželstvom muža a ženy, nakoľko v takejto rodine sa vytvárajú ideálne podmienky na vznik a rozvoj života človeka;

• starší a chorí ľudia sú plnohodnotnými členmi našej spoločnosti, nesmú byť vytláčaní na jej okraj, ani považovaní za bremeno, majú právo na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Reklama

Ako členovia tejto spoločnosti sme si vedomí našej spoluviny za súčasný stav, kedy sme pričasto ako súčasť mlčiacej väčšiny nebránili právo na život a nevytvárali vhodné podmienky na jeho rozvoj. Súčasný stav nás vyzýva ku konkrétnym činom; vyzýva nás postaviť sa za ochranu každého jedného človeka, vrátane každého nenarodeného dieťaťa.

Ńa 3. Národnom pochode za život opäť vidieť množstvo rodín s deťmi

 

Vyzývame preto všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa konkrétne zasadili za:

1. zrušenie diskriminácie nenarodených, lebo ľudské práva patria všetkým ľuďom, vrátane tých nenarodených;

2. ukončenie zločinov na nevinných nenarodených deťoch a násilia páchaného na matkách v mene „možnosti voľby“ a „práva na súkromie“;

3. ochranu a úctu ku každému človeku od jeho počatia po prirodzenú smrť a šírenie týchto hodnôt v našej spoločnosti;

4. rešpektovanie dôstojnosti každého človeka;

Reklama

5. pomoc ľuďom v núdzi, osobitne tehotným matkám, mnohopočetným rodinám a rodinám v ťažkej životnej situácii, ako aj uznanie a podporu organizáciám, ktoré takúto pomoc poskytujú;

6. ochranu manželstva muža a ženy ako kolísky života a základnej bunky spoločnosti;

7. rešpekt a garanciu osobitného práva rodičov na výchovu svojich detí.

Osobitne vyzývame všetkých verejných činiteľov, zvlášť poslancov NR SR, vládu SR, prezidentku SR a všetky štátne inštitúcie, aby:

1. zrušili zákonom zavedené rozdeľovanie ľudí na hodných života a nehodných života hranicou 12 týždňov tehotenstva a tým absolútne chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť;

2. chránili jedinečné postavenie manželstva muža a ženy ako nenahraditeľného zväzku, ktorý je vyjadrením prirodzeného zákona rozpoznateľného rozumom, lebo manželstvo muža a ženy v spoločnosti nemá alternatívu;

3. sa zaviazali neustále zlepšovať zákony smerom k takému ekonomickému a sociálnemu stavu, ktorý vyzdvihne spoločensky zodpovedné rodiny otvorené mať viac detí, lebo Slovensko potrebuje účinnú rodinnú a demografickú politiku;

Reklama

4. aktívne podporili inštitúcie, ktoré sú zamerané na pomoc rodinám v núdzi a tehotným matkám a ich deťom a prispeli k vytvoreniu účinnej siete pomoci;

5. vyjadrili nesúhlas s takými dokumentmi medzinárodných organizácií, ktoré v Slovenskej republike zasahujú do ústavných hodnôt manželstva, rodiny, rovnosti medzi mužmi a ženami a práva rodičov na výchovu svojich detí.

Vedomí si svojej zodpovednosti i za budúcnosť našich detí a celej spoločnosti kráčame tu dnes pokojne, ale zároveň odhodlane a jednoznačne. Naše úsilie nie je jednorazovým počinom, ale pevným rozhodnutím vytrvať, aby sme spoločne dosiahli tieto ciele.

Nech nám v tom Pán Boh pomáha!

účastníci Národného pochodu za život 2019, Bratislava 22. septembra 2019.

 

 

Reklama

 

14:59 Takto to vyzerá v súčasnosti pri hlavnom pódiu

Účastníci Pochodu za život pri hlavnom pódiu. Na miestach, kde sa začína pochod je už veľká tlačenica

 

 

14:52 Ako informuje na sociálnej sieti bývalý sekretár KBS Anton Ziolkovský, atmosféra na pochode graduje. Spievajú aj zástupcovia Vyšegrádskej štvorky

Reklama

 

Národný pochod za život počas nedele výraznejšie ovplyvní dopravu v okolí bratislavského Námestia slobody, kadiaľ budú jeho účastníci prechádzať. Na základe skúsenosti z predošlých dvoch pochodov v Bratislave a Košiciach možno očakávať, že Bratislavu zaplaví takmer 100 tisíc účastníkov bojujúcich za práva nenarodených detí na život. Hlavné mesto spolu s Dopravným podnikom Bratislava (DPB) preto upozorňuje, že treba počítať s dočasnými dopravnými obmedzeniami. Tie sa budú týkať vodičov, cestujúcich MHD a aj obyvateľov dotknutej lokality

Ilustračné foto: Na snímke účastníci Národného pochodu za život v Bratislave 20. septembra 2015

“Vodičov v tejto súvislosti vyzývame, aby pri prejazde určitými úsekmi zvýšili pozornosť a riadili sa pokynmi polície. V prípade, ak je to možné, vodičov žiadame, aby sa uvedeným úsekom vyhli a na prejazd využili alternatívnu trasu,” upozornil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Pochod má byť v čase od 14.30 do 17.00 h. Jeho trasa povedie z Námestia slobody cez Námestie 1. mája, Hodžovo námestie, Štefánikovu, Leškovu, Čajkovského a Štefanovičovu späť na Námestie slobody. “V nedeľu bude od 10.00 h do polnoci uzavretá časť Námestia slobody, a to od križovatky ulíc Žilinská po križovatku ulíc Spojná. Rovnako bude uzavretá časť od križovatky ulíc Mýtna po križovatku ulíc Jánska,” upozornila bratislavská samospráva.

V nedeľu od 8.00 h do 17.00 h budú uzavreté Leškova ulica a Čajkovského ulica. Z tohto dôvodu treba rátať aj s dočasnými obmedzeniami na priľahlých uliciach. Od 12.00 do 18.00 h budú uzavreté ulice Námestie 1. mája v smere do Petržalky, Štefánikova ulica v smere na Hlavnú stanicu, Štefanovičova a celé Námestie slobody aj s priľahlými ulicami. “Obyvatelia Leškovej ulice aj Čajkovského ulice budú môcť počas víkendu parkovať na náhradnom parkovisku pod Hlavnou stanicou, keďže v nedeľu od 8.00 do 17.00 h bude zamedzený vjazd vozidiel do danej lokality,” dodal magistrát.

Opatrenia v nadväznosti na plánovaný pochod a uzáveru Námestia slobody i ďalších úsekov pripravuje aj DPB. Od približne poludnia do asi 17.00 h (v niektorých prípadoch od začiatku premávky do polnoci) bude vylúčená, presmerovaná a aj operatívne riadená doprava. K nepravidelnostiam premávky MHD môže dôjsť najmä na električkovej linke 1, na linkách autobusov 80, 83 a 93 i na linkách trolejbusov 202, 203, 207, 208 a 212.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali