NAKA zasahuje vo firme exministra Petra Žigu

NAKA zasahuje vo firme exministra Petra Žigu

Bratislava 3. februára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Pavol Zachar, Martin Baumann)

 

NAKA zasahuje vo firme exministra Petra Žigu. Akcia prebieha v objekte bratislavského hotela Aston, kde spoločnosť Taper sídli

Peter Žiga, poslanec, Hlas-SD
Na snímke Peter Žiga

Kukláči dnes od skorého rána zasahujú v bratislavskom hoteli Aston, kde sídli spoločnosť Taper, ktorá je rodinným podnikom exministra Petra Žigu. Podľa medializovaných informácii má zásah súvisieť s kauzou spoločnosti Taper a obchodom s drevom.

Reklama

Informáciu o akcii s krycím názvom “Drevo” potvrdil aj hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že viac informácií v súčasnosti nie je možné poskytnúť.

akcia Drevo
Na snímke hotel Aston, v ktorom od rána zasahuje Národná kriminálna agentúra (NAKA), kde sídli spoločnosť Taper, 3. februára 2021 v Bratislave

Ako pre TASR uviedol asistent nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Maroš Stano, Žiga je aktuálne v domácej karanténe po kontakte s pozitívnou osobou a čaká na následný výsledok PCR testu.

Reklama

“Je dávno všeobecne známe, že spoločnosť Taper neriadi od vstupu do politiky v roku 2006. Okrem toho spoločnosť už predsa dlhodobo spolupracuje s políciou, pretože sa sama stala obeťou podvodu. Plní si všetky svoje povinnosti voči štátu, čo preverilo množstvo kontrol,” povedal.

 

Kto je Peter Žiga?

Peter Žiga sa narodil v roku 1971 v Košiciach. Študoval na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Do parlamentu bol prvýkrát zvolený v roku 2006, kde ako poslanec za stranu Smer pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. V neskorších obdobiach už zastával vysoké politické posty. V prvej vláde Roberta Fica pôsobil ako Minister životného prostredia a neskôr, počas Ficovej druhej vlády bol ministrom hospodárstva Slovenskej republiky. V súčastnosti je poslancom Národnej rady SR. Do parlamentu bol zvolený za stranu Smer-SD, avšak v lete zo strany vystúpil a stal sa členom novozaloženej strany Petra Pellegriniho, Hlas-SD.

 

Spoločnosť Taper

Spoločnosť Taper bola založená v roku 1995. Jej súčasnými štatutármi sú Marek Dvořák a Tatiana Žigová. Najväčšie zisky podľa oficiálnych zdrojov dosahovala v rokoch 2014-2016, kde sa výnosy pohybovali v rozmedzí 35 – 39 miliónov eur. V roku 2019 klesli výnosy tejto firmy na hodnotu 19,4 milióna eur. Predmetom podnikania spoločnosti Taper sú veľkoobchod s drevom, stavebným materiálom a sanitárnymi zariadeniami.

Reklama

Problémy firmy Taper, sa začali po kontrole daniarov v rokoch 2014 a 2015. Podľa oficiálnych údajov sa firma stala podozrivou zo zapojenia sa do fiktívneho obchodu s drevom. Spolupracovala s dnes už neexistujúcou firmou Accipiter, ktorej chýbalo označenie pôvodu dreva, tzv. ciach. Tá mala odoberať drevo od spoločností, ktoré v skutočnosti s drevom nikdy neobchodovali. Daňová kontrola teda firme Taper neuznala odpočty DPH, ktoré si uplatnila v súvislosti s obchodovaním s firmou Accipiter. Spoločnosti Taper vznikol dlh na daniach 340-tisíc eur a v  roku 2018 bolo voči nej vznesené obvinenie. Firma sa obvineniam bránila a tvrdila, že sama sa stala obeťou neseriózneho dodávateľa. Vyšetrovanie prípadu, ktorý vtedy dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, skončilo bez konkrétnych výsledkov.

akcia Drevo
Na snímke príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vychádzajú po zásahu z hotela Aston, kde sídli spoločnosť Taper, 3. februára 2021 v Bratislave
Ďalšie kauzy ministra Žigu

Exministra hospodárstva Petra Žigu zviditeľnila aj kauza okolo advokáta Radomíra Bžána. Ten pomohol Slovenskej republike vyhrať spor o arbitráž, ktorá sa týkala vodnej elektrárne Gabčíkovo. Advokát Bžán mal za vyhratý spor zinkasovať od spoločnosti MH Manažment odmenu vo výške 11% zo sumy 700 000 000 eur, čo predstavovalo neuveriteľných 77 miliónov eur. Spoločnosť, ktorá je pod kontrolou ministerstva hospodárstva však po prevalení kauzy odmenu znížila na 17,6 milióna eur a exminister Žiga vedenie MH Manažmentu nakoniec pod tlakom odvolal.

V decembri 2020 obvinili exministra Žigu v kauze pokusu o podplatenie sudkyne Pramukovej, Políciu o tom mala informovať bývalá štátna tajomníčka a exsudkyňa Monika Jankovská. Podľa jej výpovede exminister Žiga priniesol 100.000 eur, ktoré mala Jankovská odovzdať sudkyni Pramukovej. Tá peniaze odmietla, o kauze o Gabčíkovo však rozhodla v prospech Slovenskej republiky. Minister Žiga obvinenie z pokusu o korupciu odmieta.

Meno Petra Žigu sa spomínalo aj v súvislosti s vyšetrovaním karuselových podvodov jeho synovca. Podľa výpovede bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície BernardA SlobodníkA mal obvinený podnikateľ Norbert Bödör ponúkať sumu 50.000 eur za to, aby vyšetrovanie karuselových podvodov obišlo rodinu Petra Žigu. Ten aj toto obvinenie poprel a tvrdil, že o problémoch synovca vedel len okrajovo. Trval na tom, že Neovplyvňoval žiadne vyšetrovanie vo svoj prospech, ani v prospech príbuzných.

 

Reklama
Žiga má Rašiho dôveru

Pri exministrovi hospodárstva Petrovi Ž. platí prezumpcia neviny. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR (NR SR) a podpredseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Richard Raši. Dodal, že Peter Ž. má jeho dôveru.

Richard Raši
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši

Podľa Rašiho sa o zásahu v strane dozvedeli z médií. „Počkáme si, aké budú výsledky dnešného zásahu. Veríme v zákonnosť postupov polície a súdov,” dodal Raši.

 

Podľa hnutia OĽANO je Žiga prezývaný lykožrút

Na adresu Petra Žigu v súvislosti s akciou NAKA sa vyjadrilo aj hnutie OĽANO. Ten je podľa nich obvinený z podplácania.

“Kvôli svojmu kšeftovaniu s drevom je Žiga, prezývaný lykožrút, obvinený z podplácania. Peter Žiga je jedným z najbližších spolupracovníkov Petra Pellegriniho. Teraz už nikto nemôže pochybovať, prečo sa začiatkom decembra začal podozrivo vytrácať z tlačoviek SMERu, pardon, Hlasu-SD.”

 

Hojsík: Biznis s drevom je veľmi úzko naviazaný na štátnu moc

Podľa informácií europoslanca a ekologického aktivistu Matina Hojsíka je firma Taper zodpovedná za necitlivé zásahy do našich lesov. 

Martin Hojsík
Na snímke europslanec Martin Hojsík (nominant PS)

“Nie je sa čomu diviť, veď biznis s drevom je veľmi úzko naviazaný na štátnu moc. Sú to práve štátni úradníci, ktorí vydávajú vlastníkom lesov povolenky na zvýšené ťažby, napríklad po kalamitách,” uviedol na sociálnej sieti Hojsík.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali