Najvyšší súd dnes rozhoduje o ĽSNS

Najvyšší súd dnes rozhoduje o ĽSNS

Bratislava 29. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:HSP)

 

O ďalšom pôsobení strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko by mal dnes rozhodnúť senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Generálna prokuratúra SR podala ešte v máji 2017 žalobu na jej rozpustenie. To, či stranu treba zrušiť, vyvolalo diskusiu aj na domácej politickej scéne

Pred Najvyšším súdom SR… Dnes tu je len pár ľudí

Napríklad prezident Andrej Kiska tvrdí, že ak strana porušuje zákon, súd by ju mal zrušiť. Iní sa zase domnievajú, že žiaden zákaz nárastu extrémizmu nezabráni. Pred budovou Najvyššieho súdu SR možno očakávať aj protest pod názvom Stop fašizmu.

Reklama

Ak by dnes Najvyšší súd SR rozhodol o zrušení ĽSNS, mohlo by to mať vplyv na májové voľby do Európskeho parlamentu.

„Ak Najvyšší súd SR rozhodne o rozpustení strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, môže táto politická strana do dvoch mesiacov od právoplatnosti takéhoto rozsudku podať návrh na začatie konania o preskúmaní rozhodnutia na Ústavný súd SR. Ak Ústavný súd SR potvrdí rozhodnutie Najvyššieho súdu SR ešte pred ňom konania volieb do Európskeho parlamentu (EP), strana sa na nich nesmie zúčastniť,“ uviedol pre agentúru SITA ústavný právnik Kamil Baraník.

Reklama
Vasky burcuje slniečka: rozpustiť, rozpustiť!

Ak však plénum Ústavného súdu SR dovtedy nerozhodne, strana sa na voľbách môže zúčastniť. Ak by mandáty do Európskeho parlamentu získali aj zástupcovia politickej strany, o ktorej rozpustení by sa následne rozhodlo, potom už nie je možné na mandát týchto poslancov siahnuť.

Extrémizmus sa nedá zastaviť zákonom. Tento názor zastáva politologička Marcela Gbúrová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

“Nazdávam sa, že rozpustením ĽSNS by sa oživili najmä mäkké formy extrémizmu, potenciálne prítomné v našej spoločnosti dlhý čas,” povedala v polovici apríla pre agentúru SITA Gbúrová. Vyriešiť by sa to mohlo, ak by po zrušení strany nasledovali úspešné vládne reformy v sociálnej a hospodárskej politike, ktoré by ľudí, najmä v hladových dolinách, presvedčili o tom, že ich záchranou nie sú politici ponúkajúci jednoduché riešenia zložitých problémov.

Rozpustenie ĽSNS by z pohľadu parlamentnej demokracie podľa politologičky znamenalo, že poslanci tejto strany by sa na určitý čas stali nezaradenými poslancami v NR SR.

Fotografov je viac ako protestujúcich

„Predpokladám, že o krátky čas by prestúpili do inej – už pripravenej novej strany. Oveľa väčší problém by bol v tom, že by naďalej na seba viazali svojich tradičných voličov a pravdepodobne by získali aj nových stúpencov,” uviedla Gbúrová.

Reklama

Podľa politológa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied vyvíja ĽSNS činnosť v rozpore s ústavným systémom Slovenskej republiky. Je teda povinnosťou súdu takúto stranu rozpustiť.

„Otázkou je, aké môžu byť politické dôsledky tohto kroku. Súd je povinný riadiť sa výlučne Ústavou SR a ostatnými zákonmi,” vysvetlil a odvolal sa na ústavu, v ktorej sa píše, že „strana, európska strana a európska nadácia nesmú svojimi stanovami, svojím programom alebo činnosťou porušovať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy”.

Politológ však upozornil, že nálady, pre ktoré strana vznikla, rozhodnutím súdu zo spoločnosti nezmiznú. „Ostatné strany rady využijú voličský potenciál, ktorý tu po ĽSNS zostane. Siahnu po jej elektoráte a dôsledkom môže byť nie to, že sa extrémizmus zoslabí, ale naopak, rozšíri sa aj do ostatných strán. Ďalšou otázkou je, ako sa budú v parlamente správať poslanci za túto stranu, ktorým zo zákona nezanikne mandát,” dodal Marušiak.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na zrušenie strany 24. mája 2017. Po vyhodnotení rozsiahlych podkladov sa ukázalo, že politická strana ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy, odôvodnil svoj postup Čižnár.

Podaná obžaloba strane vyčíta prístup k niektorým skupinám občanov, predovšetkým Rómom, ambíciu zriadiť domobranu alebo označovanie NATO, ktorého je SR členom, za zločineckú organizáciu. Podľa stanoviska GP SR je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti – Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006.

Reklama
Vpustili ľudí do sály, Kotleba obkľúčený novinármi

Na pojednávaní začiatkom apríla právni zástupcovi strany prezentované argumenty odmietli. Advokát Radovan Hrádek odmietol zameranie strany voči Rómom, podľa neho strana posudzuje každú osobu individuálne na základe jej správania.

Domobrana podľa neho funguje aj v iných štátoch, napríklad vo Švajčiarsku, nemá nahradiť políciu, ale spolupracovať s ňou. Hrádek tiež odmietol, že by strana mala v úmysle odstrániť demokratické zriadenie.

Pred súdom vystúpil aj Marian Kotleba ako štatutár strany. Prokuratúra podľa neho v žalobe dostatočne neuviedla, prečo by mala byť strana ohrozením pre demokraciu alebo ústavu. „Ohrozením demokracie by bolo zrušenie parlamentnej strany,“ vyhlásil.

ĽS NS sa po parlamentných voľbách v marci 2016 dostala do parlamentu, získala 14 mandátov. Po odchode jedného z poslancov z poslaneckého klubu ich má momentálne 13. Traja poslanci strany čelili v aktuálnom volebnom období trestnému stíhaniu pre extrémistické trestné činy. Prípady však ešte nie sú právoplatne ukončené.

 

Rozhodnutie súdu

 Senát Najvyššieho súdu SR zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Rozhodol tak na pondelkovom pojednávaní, informovala RTVS.

“Najvyšší súd rozhodol, že stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi,” informoval v pondelok krátko po 10:30 poslanec Národnej rady Ján Mora (ĽSNS).

Novinár Martin Daňo, ktorý bol prítomný na súde na sociálnej sieti dodal, že strana Kotleba – ĽSNS je zachránená. “Takže dvojročne divadlo skončilo tým, že žaloba je šikanózna. Ponesie prokuratúra zodpovednosť?” Položil otázku Daňo, ktorý prednedávnom kandidoval na post prezidenta SR.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali