Matovičova mafia kope ako zdochýnajúci kôň. Pellegrini s Kollárom si musia vybrať stranu

❚❚

Bratislava 20. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,SITA-Branislav Bibel,SITA-Polícia SR,TASR-Jaroslav Novák)

 

Toľko hovoril o mafii až sa ňou stal sám. Aj takto, použijúc Matovičov slovník, môžeme parafrázovať to, čo sa momentálne deje na Slovensku

Igor Matovič
Na snímke Igor Matovič

 

.
Kto je v skutočnosti mafia?

Ak by sme mali štatisticky uviesť najpoužívanejšie slovo lídra OĽaNO, Igora Matoviča počas jeho politickej kariéry bolo by to s najväčšou pravdepodobnosťou slovo  – mafia.

Mafiou nazýval najmä stranu SMER-SD, respektíve vládu Roberta Fica. Dnes sa však karta obrátila. Mafiánske praktiky pripomínajú skôr činy Matovičových poskokov, ktorí plnia jeho agendu kriminalizácie opozície.

.

Ako inak ako mafiánske možno pomenovať praktiky, ktoré podľa správy Slovenskej informačnej služby (SIS) vykonávajú niektorí vyšetrovatelia a prokurátori Lipšicovej špeciálnej prokuratúry.

Podľa SIS, skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov, manipuluje vyšetrovania známych káuz prostredníctvom koordinácie výpovedí kajúcnikov.

Podozrenia sa najnovšie potvrdzujú aj zadržaním a väzobným stíhaním štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorých obvinil tím policajnej inšpekcie.

Z odposluchov vyplýva, že niektorí vyšetrovatelia údajne zvyknú vyčkávať na “toho správneho sudcu”, ktorý s istotou pošle nepohodlných ľudí do väzby.

O praktikách na NAKE svedčí aj obvinenie jedného z vyšetrovateľov, ktorý mal údajne manipulovať s výpoveďou kajúcnika Csabu Dömötöra tak, aby to zapadalo k výpovediam iných kajúcnikov.

.

Z odposluchov sa tiež dozvedáme o tom, ako podozriví vyšetrovatelia NAKA po zistení, že ich vyšetruje inšpekčný tím, sa rýchlo snažili vykonštruovať trestné stíhanie voči tímu policajnej inšpekcie.

Z nahrávok v kancelárii vyšetrovateľov NAKA je evidentné, že mali “v zuboch” najmä vyšetrovateľku Dianu Santusovú. Bavia sa dokonca o tom, že šéf inšpekcie Peter Scholz, šiel riešiť “tú pani” – Santusovú – s ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

Podozriví vyšetrovatelia NAKA z manipulácií sa podľa spisu snažili trestné stíhanie voči Santusovej tímu vykonštruovať tak, aby ho mohla dozorovať Lipšicova špeciálna prokuratúra.

 

Čurillovská mafia? Nie, Matovičova

Boris Kollár hovorí o Čurillovskej mafii. Toto je však len špička ľadovca. Správa SIS popisuje, že sa podobné vykonštruované vyšetrovania dejú vo veľkom rozmere. Toto je systém, ktorý vytvoril Igor Matovič, respektíve aj jeho spolupáchatelia vo vláde – systém obludných manipulácii vyšetrovaní, ktoré deštruujú právny štát.

.
Boris Kollár
Predseda NR SR Boris Kollár

Pracovne by sme to teda mohli nazvať Matovičova mafia. Aj keď predseda najsilnejšej vládnej strany OĽaNO, Igor Matovič nemusí túto mafiu nutne priamo riadiť. Neznamená to, že priamo volá vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, aby strčili do väzby nepohodlných ľudí. Stačilo, že vytvoril dokonalé podmienky na to, aby takýto obludný mafiánsky systém deštruujúci právny štát vznikol.

Matovičovi stačilo spoločne so spriaznenými médiami navodiť v spoločnosti aj medzi mnohými vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami atmosféru, že všetci SMERáci sú kriminálnici, ktorých treba pozatvárať za každú cenu. A následne stačilo dosadiť na významné posty svojich ľudí, ktorí Matovičovu agendu kriminalizácie opozície udržujú v chode.

Ľudí, ktorí za minulých vlád páchali trestnú činnosť a je jedno či šlo o korupciu, alebo iné trestné činy, treba potrestať. Nemožno to však dosiahnuť páchaním trestnej činnosti. Je úplne neprijateľné, aby sa trestne stíhal ktokoľvek len na základe sfalšovaných a skoordinovaných výpovedí, lebo ak sa toto pripustí, tak je v nebezpečenstve každý občan. Hocikto, kto by sa znepáčil vládnej moci, by sa týmto spôsobom mohol ocitnúť vo väzbe a také niečo sa nesmie stať pracovnou metódou ľudí pri moci, čo si pravdepodobne uvedomuje aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

 

Mafia ide do protiútoku

Matovičova mafia sa samozrejme po škandalóznych odhaleniach bráni. Už sa nedrží zásady “padni komu padni,” ani nehovorí o rozviazaných rukách polície. Pokiaľ zatvárali nominantov bývalej vlády tak vládni mocipáni tlieskali, keď zatvárajú ich ľudí podozrivých z manipulácii vyšetrovaní, odrazu sú pohoršení a kopú ako zdochýnajúci kôň.

Prvýkrát sa mafia bránila tým, že chcela umlčať exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý ako prvý odhalil manipulátorský systém niektorých vyšetrovateľov.

Neskôr začala mafia mariť vyšetrovanie tímu inšpekčnej služby na čele s Dianou Santusovou, ktorá statočne vyšetrovala manipulátorov na NAKE. Prvýkrát režim prekazil zadržanie troch kajúcnikov podozrivých z krivého svedectva a odstavil vyšetrovateľku Dianu Santusovú.

Po obvinení a zadržaní štyroch vyšetrovateľov NAKA a šéfa inšpekcie, ktorý im mal údajne donášať informácie z inšpekcie sa vládna mafia pustila do ďalšieho silného protiútoku.

NAKA
Ilustračné foto

Okrem slovného lynču vládnych politikov a ich spriaznených médií a zvolávania rôznych parlamentných výborov útočiacich na policajnú inšpekciu a generálneho prokurátora Maroša Žilinku, zriadili aj tzv. pracovnú skupinu “na obnovu dôvery v právny štát.”

V skutočnosti je to skôr pracovná skupina na deštrukciu právneho štátu. Premiér Eduard Heger dokonca priamo priznáva, že skupina vzniká kvôli zadržaniu vyšetrovateľov NAKA. V demokratickom a právnom štáte je absolútne neprijateľné, aby politici legislatívne konali kvôli tomu, že sa im nepáči zadržanie ich verných vyšetrovateľov podozrivých z páchania trestnej činnosti.

.

Z kuloárnych informácii sa dozvedáme, že cieľom tejto skupiny je oslabiť generálnu prokuratúru na čele s Marošom Žilinkom, ktorý ako jeden z mála ešte ako tak chráni zvyšky právneho štátu a naopak posilniť špeciálnu prokuratúru Matovičovho poskoka Daniela Lipšica. Oslabiť sa taktiež má policajná inšpekcia, ktorá bude pod silnou kontrolou vlády.

Matovičova klika sa teda zrejme snaží potlačiť aj posledné “chyby v systéme”, ktoré jej bránia totálne ovládnuť a zdeštruovať právny štát a kriminalizovať kohokoľvek, hlavne opozíciu ako sa jej len zachce.

Tragikomicky vyzerá aj obsadenie tohto pracovného tímu. Mali tam byť „esá“ ako Danuel Lipšic, sudca Ján Hrubala. Jaroslav Spišiak, ši predseda súdnej rady Ján Mazák. Všetko verní poskoci súčasnej vlády. Našťastie generálny prokurátor zasiahol a nedovolil Lipšicovi účasť na tomto antidemokratickom komplote. Účasť na tejto vládnej fraške odmietol aj Najvyšší súd, ktorý nevyšle svojho zástupcu.

 

Kollár s Pellegrinim si musia vybrať stranu

Na prebiehajúcu deštrukciu právneho štátu sa nemôže pozerať už ani Matovičov koaličný partner Boris Kollár, ktorý ostro skritizoval túto pracovnú skupinu zriadenú na dokonanie deštrukcie právneho štátu a odmietol súčasný zvrátený systém manipulácii vyšetrovaní.

.

Matovičova banda sa mu preto okamžite začala vyhrážať, že ho vyhodí z koalície. Samozrejme, že sú to len reči. Bez strany Sme rodina by totiž Matovičova skupina mala už len 75 poslancov, ktorú síce môžu podporovať aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), no takáto krehká väčšina nemusí vydržať až do volieb.

Ak však má Kollár aspoň aký taký politický cit, jeho jedinou šancou ako sa v budúcich voľbách dostať do parlamentu, či pôsobiť v novej vláde je okamžite opustiť súčasnú koalíciu, ktorá rozkladá právny štát.

Matovičova mafia ak nie teraz tak o 2 roky po riadnych parlamentných voľbách končí a odchádza na smetisko politických dejín. A každý kto v nej ostane až dokonca, končí tiež. Boris Kollár by teda nemal v koalícii ostávať už ani sekundu a mal by sa zaradiť na správnu stranu dejín. Každá strana, ktorá ostane súčasťou tejto vlády je zároveň spolupáchateľom mafiánskych praktík, ktoré sa na Slovensku dejú v súvislosti s manipuláciami vyšetrovaní. 

Koketovanie s takouto vládou sa nevyplatí ani súčasnému lídrovi opozície Petrovi Pellegrinimu. Aj keď rečami síce naoko bojuje proti súčasnej vláde, nedokáže jednoznačne vylúčiť budúce vládnutie s niektorými stranami dnešnej koalície, ktoré sú spolupáchateľmi Matoviča.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini

Peter Pellegrini odmietol ponuku prirodzeného opozičného partnera – strany SMER-SD na predvolebnú spoluprácu a naopak, Pellegrini čoraz viac dáva najavo, že si vie predstaviť spoluprácu so stranou SaS, ktorá kryje chrbát Matovičovi a plne podporuje všetky jeho kroky, ktoré likvidujú právny štát – vrátane vyššie spomínanej účelovo vytvorenej pracovnej skupiny.

.

Kollár s Pellegrinim si musia vybrať stranu. Jednou stranou je právo a spravodlivosť, tou druhou je kolaborácia s Matovičovou mafiou.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Slovenská cyklistka Nora Jenčušová splnila cieľ, ktorý si dala pred štartom časovky na olympijských hrách v Paríži. V sobotných pretekoch chcela zdolať aspoň päť pretekárok, napokon ich zdolala raz toľko.

Nora Jenčušová
Na snímke slovenská cyklistka Nora Jenčušová na trati individuálnej časovky žien počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024
17:03

Za obrovský neúspech označilo Rusko piatkový otvárací ceremoniál olympiských hier v Paríži. Jeho športovci majú pre ruskú inváziu na Ukrajinu zakázané na hrách súťažiť pod ruskou vlajkou.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v sobotu vymenovala dlhý zoznam toho, čo považuje za nedostatky ceremoniálu, hoci ho ruská televízia nevysielala v priamom prenose.

17:00

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na vybudovanie “ľudového raja”, zatiaľ čo si KĽDR v sobotu pripomína výročie ukončenia kórejskej vojny.

71. výročie ukončenia kórejskej vojny
Mladí Severokórejčania sa účastnia na oslavách pri príležitosti 71. výročia ukončenia kórejskej vojny v Pchjongjangu v piatok 26. júla 2024
17:00

Najmenej 170 ľudí prišlo o život a stovky ďalších utrpeli zranenia od pondelka počas vojenského ťaženia Izraela v oblasti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

16:59

Oblasť Biscuit Basin v americkom Yellowstonskom národnom parku bude uzavretá až do konca návštevníckej sezóny 2024. Správa národného parku o tom informovala v súvislosti s nečakanou utorkovou geotermálnou erupciou, ktorá poškodila drevený chodník a ohrozila návštevníkov.

16:42

Osem ľudí prišlo o život a piati utrpeli zranenia v sobotu v čínskom meste Čchang-ša, keď vozidlo vrazilo do chodcov.

16:40

Prezident Kórejskej republiky Jun Sok-jol vyzval šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby sa chyby, ku ktorým prišlo na otváracom ceremoniáli OH 2024 v Paríži, neopakovali. Keď sa juhokórejskí športovci v piatok plavili po Seine, hlásatelia ich vo francúzštine aj angličtine predstavili divákom ako výpravu “Kórejskej ľudovodemokratickej republiky”, čo je oficiálny názov pre Severnú Kóreu.

16:37

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu počas stretnutia so svojím čínskym náprotivkom Wang Im upozornil na kroky Číny v okolí Taiwanu. Pripomenul aj podporu, ktorú Peking poskytuje Rusku.

Antony Blinken a Wang Im
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a jeho čínsky rezortný kolega Wang Im pózujú počas stretnutia v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v laoskom Vientiane 27. júla 2024
16:36

Ceny zlata v piatok (26. 7.) vzrástli. Podporil ich pokles výnosov dlhopisov vlády USA z dôvodu optimizmu, že americká centrálna banka (Fed) zníži úrokové sadzby v septembri.

16:36

Záujem o Taliansko medzi turistami stále rastie a v auguste by malo v krajine tráviť dovolenku viac ako 18,2 milióna ľudí.

Taliansko Turisti
Na archívnej snímke zo 16. júla 2024 turisti sedia pod dáždnikmi v reštaurácii počas horúčav pred gotickou katedrálou Duomo v Miláne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali